Gazete Vatan Logo

AA - CİHAN savaşında neler oldu?

2014 Yerel Seçimleri’nde Türkiye’nin Anadolu Ajansı (AA) ile Cihan Haber Ajansı'nın (CİHAN) da rekabetine tanık oldu. Ajansların farklı taraflara yakın oluşu ve farklı sonuçlar verişi, üzerine de partililerin açıklamaları sansasyona neden oldu. Gece boyunca kaosa neden olan bu çekişmenin sonucu ne oldu?

AA - CİHAN savaşında neler oldu?

Türkiye, 2014 Yerel Seçimleri’nde siyasi partilerin kıyasıya yarışının yanı sına Türkiye’nin iki önemli haber ajansı Anadolu Ajansı (AA) ile Cihan Haber Ajansı'nın da (CİHAN) rekabetine tanık oldu.
İki ajans da kendi verilerinin doğru olduğunu belirtirken büyükşehirlere dair verilen sonuçların farklı isimleri göstermesi hem izleyiciler, hem de adaylar arasında tartışmalara yol açtı. Bu arada adaylar da ara ara farklı kaynaklara dayanarak kazandıklarını açıkladı.

Anket

Hangi ajansın sonuçlarını daha inandırıcı buluyorsunuz?

AA
CİHAN
Her ikisinin de
Hiçbiri








'SOSYAL MEDYADA İSYAN'

İki haber ajansı birbirinden farklı seçim sonuçları vererek sosyal medyada en çok konuşulan konuların başında geldi. Televizyonda seçim programı yapan gazeteciler de bu duruma değinerek hangi ajansın daha doğru bilgiler verdiğini tartıştılar…

"AA 'ALLAH BİR DERSE' İNANIR MISIN AHMET?"

Konuyla ilgili en dikkat çeken yorum CNNTurk’te yerel seçimleri değerlendiren Enver Aysever’den geldi.. Aysever, canlı yayında Ahmet Hakan'a "'Anadolu Ajansı Allah bir’ derse inanır mısın?" sorusunu sorarak farklı seçim sonuçları veren iki ajansa büyük tepki gösterdi.. Hakan ise "Niye inanmayayım canım... Sonuçta bir süre sonra her şey ortaya çıkacak" diye yanıt verdi.

PEKİ NEDEN BÖYLE OLDU?

1- Önceki seçimlerde tüm illerdeki il genel meclisi oylarının sonuçları partilerin Türkiye genelindeki oy ortalamasını gösteriyordu.

Ancak yeni yasaya göre 81 vilayet, 30 Büyükşehir Belediyesi ve 51 il belediyesi olarak ikiye ayrıldı ve 30 Büyükşehirde İl Genel Meclisleri kaldırıldı.

Bu nedenle ülke genelinde İl Genel Meclis oy oranı hesaplanamıyor.

Değişiklik sonrası, Türkiye genel oy ortalamasının nasıl açıklanacağına dair YSK ve partilerin resmi bir açıklaması olmadı.

Bu nedenle bu sene oy ortalamasının tespitinde kullanılabilecek genel olarak 2 yöntem var.
AA ve CİHAN farklı yöntemlerle hesaplama yaptı.



2- Açılan sandık sayıları farklı... Yani AA daha fazla sandık sayısının açılmasıyla elde edilen sonuçları veriyor gibi görünüyor. Bu arada Cihan Haber Ajansı internet sitesinin siber saldırıya uğradığını açıkladı.



3- Ajansların farklı taraflara yakın oluşu ve farklı sonuçlar verişi, üzerine de partililerin açıklamaları sansasyona neden oldu.

4- Gazetevatan.com'da iki ayrı ajansı da farklı tab'lere tıklayarak an be an görebilirsiniz...



Haberin Devamı