Gazete Vatan Logo
Futbol 110 yıllık maziye yakışmadı

110 yıllık maziye yakışmadı

Cezaya üzülen Orman asıl üzüntüsünün kulübün düştüğü durum olduğunu açıkladı

110 yıllık maziye yakışmadı

“110 yıllık Beşiktaşımız ilk kez böyle bir durum yaş›yor. Kulübün böyle şeyin içinde olması bana ızdırap veriyor.”

Benim başkan olduğum yerde bir daha bunlar yaşanmayacak. 1 yıl men ve 100 bin Euro para cezası için CAS’a gideceğiz.”

BEŞİKTAŞ Başkanı Fikret Orman, UEFA Tahkim Kurulu’nun 1 yıl Avrupa’dan men ve 100 bin Euro para cezası vermesinin büyük üzüntüsünü yaşadıkarını söyledi. Orman, UEFA’nın Nyon’daki merkezindeki toplantı sonrası şu açıklamayı yaptı:

‘İYİ NİYET ANLAŞILSA DA’

”BEŞİKTAŞ’IN UEFA Kupası’na bir yıl katılmaması benim açımdan üzücü olan taraf değil. Beşiktaş 110 senelik bir camia. 110 senede hep yükümlülüklerini yerine getirmiş bir camia. UEFA ile alakalı aldığımız cezalar da yok. Beşiktaş ön eleme oynayacaktı. Bu maçta da elense belki kupalarda oynayamayacaktı. Ben kulüp adına çok üzgünüm.

HER ne kadar tahkim bizim iyi niyetimizi ve neler yapmak istediğimizi anlasa da, geçmişten gelen UEFA kurallarına uymayan bilgiler sonucunda, ceza vermeleri gerektiğini ifade ettiler. Önümüzdeki sezon için Beşiktaş UEFA maçlarına katılamayacak. 100 bin Euro’luk ayrıca bir ceza verdiler.

KULÜBÜMÜZE verilen cezalar için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvuracağız. Beşiktaş Kulübü’nün böyle şeylere muhatap olmaması lazım. Bu bana ızdırah veriyor. Benim başkan olduğum yerde bir daha böyle şeyler olmayacak.”

‘%38 DEĞER KAYBETTİK’

ORMAN basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:

8-9 maddelik bir suçlama listesi vardı. Nedeni ise gerçeğe aykırı beyanda bulunmaktı. Bunların satır başları şöyle: ‘Biz itilaflı dosyalar olduğunu bildirmişiz... Suçlamalar itilaflı dosya olmadığını, ödemelerin yerine getirilmediğini belirtiyorlar bize... Bunu bir finansman modeli haline getirdiği suçlaması vardı Beşiktaş için. Bazı dosyalar yetiştirme bedeliyle, bazıları vergiyle ilgiliydi... Biz verebildiğimiz cevapların hepsini verdik fakat mahkeme heyetinin vermiş olduğu karar böyle oldu. Finansal fair -play bizim genetiklerimizden gelen bir şeydir. UEFA ile ilgili konuları TFF yetkililerine sormanızı rica ederim.

BEŞİKTAŞ’IN  Avrupa kupalarına katılamamasının bedeli UEFA’dan gelecek paraların gelmemesi, stattan gelecek gişe gelirleri olabilir. Önemsemediğim manasına gelmesin ama çok da inanılmaz kötü bir durum değil bizim için. Her sene her takımın başına böyle şeyler gelebilir, ligdeki sıralama açısından. Dediğim gibi beni en çok üzen şey Beşiktaş’ın bu tür şeylerle muhatap olmasıdır.

ŞİRKETİMİZİN değeri yüzde 38 düşmüş durumda. Zararın olduğu yerde bizim bir karar vermemiz gerekiyorsa biz bundan hiçbir şekilde çekinmeyiz. Ama ne yapacağımızı, ne yapmamı Beşiktaş’a kim zarar verirse karşısında beni bulur, ben o yüzden bu koltuktayım.”

‘Sorumlular artık ceza alacak’

“YAPILANLARDAN ders çıkarmalıyız. Yıldırım Demirören ile konuşacak bir şeyim yok. Yarın (bugün) yönetimimle görüşerek izleyeceğimiz yolu belirleyeceğiz.

“ESKİ dönemle ilgili soruları o dönemde yönetici arkadaşlara sorarsınız. Ben kimseyi aklamak-karalamak durumunda değilim. Onlar da kendi dönemlerinde işlerini yaptıklarını düşünmüşlerdir.

BEŞİKTAŞ’IN bu durumlarda kalmaması için her tedbiri alacağız. Gerekirse tüzüğü değiştirip bunu yapanların cezalandırılmasını sağlayacağız.”

TFF KARARINA TEPKİ BÜYÜK!

Beşiktaşlı yöneticiler ve camianın önde gelenleri ceza sonrası şokta!

AHMET KAVALCI (Beşiktaş Futbol Komitesi üyesi): “Başkanımızın ve avukatlarımızın Türkiye’ye gelmesini bekleyeceğiz. Alınan karar şu andaki yönetimimiz ile ilgili alınan bir karar değil. Geçmiş döneme ait olan bir olay. Müracaat edeceğimiz yerler var. Bu yüzden transferler ile ilgili bir şey diyemem.”

LEVENT ERDOĞAN (Beşiktaş Hukuk İşleri ve Eğitim Kurumları Komitesi Başkanı): “Kulübün haklarını sonuna kadar kovalayacağız. İlk hedefimiz CAS’a gitmek. Bu durum bizi epey sarsacak ama yapacak da bir şey yok. Hazin bir karar olarak nitelendiriyorum.” Erdoğan cezanın evrakta sahtecilikten dolayı mı verildiğinin sorulması üzerine ise “Bize böyle bir bilgi gelmedi” yanıtını verdi.

BERK HACIGÜZELLER (Mali İşler Komitesi Başkanı): “Savunma aşamasında yönetim olarak elimizden geleni yaptık. Ancak deliller çok açıktı. İlk karar temyiz edildi. Temyiz sonucunda da delillerin açık olmasının da etkisiyle böyle bir karar verildi. Çok üzgünüz.”

METİN KEÇELİ (Beşiktaş’ın eski 2. başkanı): “Bu şok bir karar. Açıkçası gayrimenkul konumuna baktığınızda Beşiktaş’ın borcun altından rahatlıkla kalkacak bir durumda olduğunu UEFA görmeliydi. Fakat görünüyor ki son derece kararlı gitmişler. Bu durumdan ders çıkarmamız gerekiyor. Üzgünüm ama elden bir şey gelmiyor. Camia şimdi daha fazla kenetlenmeli.”

YALÇIN KARADENİZ (Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı): “Fevkalade üzüntülüyüm. Açıkçası böyle bir karar beklemiyordum. Şoktayım desem yeridir. Söylemek istemiyorum ama bundan böyle gelecek yönetimlerin mali tabloya dikkat etmesi konusunda fevkalade bir uyarıyı UEFA da verdi diye düşünüyorum. Ama içim kan ağlıyor.”

Hep aynı avukat

Beşiktaşlılar, F.Bahçe için UEFA’ya CAS’ta dava açan Özkurt için Orman’ı uyardı. Başkan dikkate almazken çıkan ceza camiayı şaşırtmadı.

BEŞİKTAŞ’IN aldığı ceza sonrası oklar eski yönetim kadar kulübün avukatı Emin Özkurt’a döndü. Özellikle F.Bahçe‘nin CAS’ta UEFA ve TFF aleyhine açtığı 45 milyon Euro’luk tazminat davasıyla gündeme gelen Öztürk dava geri çekilene kadar hemen hemen her fırsatta demeç vermiş TV’de de çıkmadığı program kalmamıştı.

SOSYAL medyada da hakkında ‘güvenlik kameralarına bile konuşuyor’ yorumlar yapılan Öztürk ile ilgili Beşiktaş’ın önde gelenleri Fikret Orman’a “UEFA aleyhine dava açmış, UEFA’da sakıncalı görülen bir avukatla yola çıkma” şeklinde uyarıda bulundukları öğrenildi. Ancak Beşiktaş Başkanı, uyarıları dikkate almazken çıkan ceza camiada “Sürpriz olmadı” yorumlarına yol açtı.

‘Ceza transferi etkilemez’

Beşiktaş 2. Başkanı Çebi: “Avrupa’dan men edilme kararı tüm emeklerimizi boşa çıkardı. Ancak UEFA’nın verdiği cezanın alınacak oyuncu ve teknik adam seçimimizde etkisi olmayacak.”

BEŞİKTAŞ’IN 1 yıllığına Avrupa kupalarından men edilmesi tüm camiayı ve taraftarları şoke ederken, 2. başkan Ahmet Nur Çebi çıkan kararın çalışmalarını etkilemeyeceğini söyledi. Karardan dolayı üzgün olduklarını belirten Çebi:

“BİZ yeni sezon için UEFA Avrupa Ligi’nde yer almak adına yapmamız gerekenleri yaptık. Biz dişimizi tırnağımıza taktık ve bu zor şartlar altında kulübün UEFA kriterlerini sağlamasını becerdik. Ancak geçen sezon bizden önceki yönetimin UEFA’ya sunduğu belgelerde hatalar olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak 1 yıl ceza aldık. Geldiğimiz günden bu yana verdiğimiz bütün emekleri en azından 1 sezon için boşa çıktı. İtiraz hakkımızı kullanacağız. Ancak bizim oyuncu ve teknik adam seçimimizde cezanın etkisi olmayacak. Biz Beşiktaş için UEFA’lı ya da UEFA’sız bir düşünce tarzında değildik. Bizim tarzımız belli, yolumuz devam edecek. Biz planlarımızı nasıl yaptıysak öyle devam edeceğiz.”

‘Şirinlik için oyuncu alınmayacak’

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman bu sezon radikal kararlar alacaklarını ve cezanın kendilerini daha kararlı hale getirdiğini belirtti ve şunları söyledi: 

“Beşiktaş ilk kez UEFA’ya katılmıyor. Bu sene şampiyon olan ve geçen seneki şampiyon rakibimiz de Avrupa’da yoktu. Bunlar gelip geçer. Önemli olan Beşiktaş’ın adının buralarda geçmesidir. Radikal kararları zaten alacaktık, bu ceza bizi daha da kararlı hale getirdi. Beşiktaş artık şirin gözükmek için transfer yapmayacak. Beşiktaş artık gereğini yapacaktır.”

Haberin Devamı