Gazete Vatan Logo

Yeni bir grip salgını endişesi...

Viral enfeksiyon olduğunu söyledi

Son günlerde öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve halsizlik gibi şikayetlerin artması yeni bir grip salgını endişesini artırdı. Ancak uzmanlar var olan salgının grip değil, viral enfeksiyon olduğunu söyledi.

SONBAHARLA birlikte sürekli değişen hava sıcaklığı soğuk algınlığı ve nezle gibi birçok sağlık sorununun yaşanmasına yol açtı. Son günlerde öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvuranların sayısındaki artış, “Yeni bir grip salgını mı var?” endişesine neden oldu. Ancak uzmanlar yaşanan salgının ‘grip’ değil, viral enfeksiyon olduğunu açıkladı. İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, son günlerde vatandaşlar arasında görülen şikayetlere grip demek için daha farklı bir durumun olması gerektiğine dikkat çekerek, “Mevcut durumu, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu veya nezle tablosu olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Kırıklık, halsizlik ve boğaz ağrısı şeklinde seyreden şikayetler oluşmaktadır. Ancak anormal bir salgından söz edemeyiz” dedi. Soğuk algınlığı veya nezle hastalarında bir miktar artış olduğuna dikkat çeken Eraksoy, “Grip ateşli bir hastalıktır. Hasta ayakta duramaz, işinden gücünden olur, şiddetli eklem ve kas ağrıları çeker. Şuan yaşanan viral enfeksiyonun nedeni hava değişimlerine bağlı, vücut direncindeki azalma ve salgın halidir” dedi. Prof. Dr. Halis Akalın da, “Türkiye’de şu sıralar yurtdışında görülen gribal bir virüsün mutasyona uğramış şeklinin insanları etkilediği görülüyor. Ancak bir grip salgınından kesin olarak söz edemeyiz. Salgın olarak nitelenen rahatsızlıklar gripten ziyade bir solunum yolu enfeksiyonu gibi duruyor” diye konuştu.

Neler yapılmalı?

Prof. Dr. Haluk Eraksoy, viral enfeksiyondan korunmak için şu önerilerde bulundu: “Enfeksiyondan korunmak için mümkünse hasta olan kişilerle aynı ortamda bulunmamak, tokalaşmamak ve öpüşmemek gerekiyor. Şayet tokalaşma olmuşsa ellerin bol suyla yıkanmasını öneriyoruz. Sıkça hapşıran ve öksüren insanların çok yakınında olmak salgının birinci nedenleri arasında. Dengeli ve biraz daha protein ağırlıklı beslenmeyi öneriyoruz. Yaz aylarına oranla et, yoğurt, peynir, süt, yumurta gibi ürünler daha çok tüketilmeli. Bağışıklık mekanizmasını diri tutmak gerekiyor. Ayrıca vitamine gerek kalmaksızın direnci artıracak portakal, elma, armut domates, salatalık, limon gibi sebze ve meyvelerden yenmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı