Hürrem şimdi de tiyatro sahnesinde...

Haberin Devamı

Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yeni sezon oyunları arasında yer alan “Hürrem Sultan”, sahnelenmeye başladığı günden beri kapalı gişe oynuyor... Yönetmen Serhat Nalbantoğlu ve başrol oyuncuları ile Büyük Tiyatro’da konuştuk...

Hürrem Sultan”ı sahnelemek kimin fikriydi?

İzleyicimiz tarihi oyun seviyor. Genel Müdürlük, “Bu sene de tarihi bir oyun yapalım” deyince, tarihi oyunlar taraması yapıldı. İyi yazılmış tarihi oyunumuz çok az ve biz hepsini en az 3’er kere oynamışız. O tarihi oyunların içerisinden Hürrem’i ben önerdim. İki nedenle önerdim; birincisi, tarihi bir oyunun kadro meselesi vardır. Yani çok kalabalık tarihi oyunlar var. Oysa Ankara Devlet Tiyatrosu çok yoğun turne yapan bir bölge tiyatrosu. İkinci nedeni de, diğer tarihi oyunların yakın tarihte Ankara’da oynanmış olmasıydı.

Seçiminizde “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin etkisi oldu mu?

Benim seçimimde bir etkisi olmadı. Hatta tersi durum oldu. Ben önerdiğimde, “Çok popüler... Niye Hürrem yapalım” diye itiraz eden arkadaşlarımız oldu.

Dizinin etkisiyle daha çok izleyici geleceğini düşünüyor musunuz?

Devlet Tiyatroları’nın gerçekten gişe kaygısı yok. Bunu çok sevindirici buluyorum.
Orhan Asena’nın yazdığı metne birebir bağlı kaldınız mı yoksa değişiklikler yaptınız mı?
Değişikliklerimiz var. Bazı sahnelerin yerlerini değiştirdim, bazı sahneleri tamamen attım, bazılarını da kısalttım. Bazı eklemelerimiz de oldu.

İzleyiciler nasıl bir Hürrem ve Sultan Süleyman’la karşılaşıyor?

Tarihi oyunlarımızın büyük bölümünde eksik olan insani tarafından bakıyor Hürrem’in metni. Birebir insan ilişkileri ve karakterlerin insani tarafları görülüyor, özellikle Kanuni Sultan Süleyman’ın.

Şehzade Mustafa’nın öldürülmesi sonrasında başında ağlaması gibi...

Şimdi bu tartışılıyor, “Kanuni ağlar mı ağlamaz mı?” Tam da benim istediğim şey. Metni okuduğumda, tiyatro adına çok iyi bulduğum tarafı şuydu, hükümdar da olsa Kanuni de bir insan... Bir insan nasıl olur da çocuğunun ölüm emrini verir? Sonrasında ne yapar? Osmanlı ile ilgili çok yanlış ve tamamen efsane gibi bilgilere sahip Türkiye. Ben, Kanuni o emri verirken mutkala ağlamıştır diyorum. Aksini söyleyene de şunu sorarım, “Kim söylüyor Kanuni’nin hiç ağlamadığını, hangi belge?” Yalnızken ne yaptığını kim biliyor?


‘Hürrem her şeyin en iyisini yapan bir kadın’

“Tarihte yaşamış birini oynamak, oyuncu için zordur. Çünkü var olmuş o kişiyle ilgili bilgi sahibi olan bir topluluk var... Hürrem ise ekstra zor. Bir kısım tarihçi Hürrem’in ‘iktidar kavgasını çocukları için ve kendi kellesini kurtarmak için’ yaptığını, ‘Osmanlı kadınlarından daha fazla Osmanlı kadını olduğunu, Osmanlı’ya çok büyük hizmetleri bulunduğunu’ söylüyor. Bir kısım tarihçi ise ‘gelmiş geçmiş en haris, en kötü tohumlardan biriydi’ diyor... Bence Hürrem her şeyin en iyisini yapan bir kadın, nakışın en güzelini yapıyor, Türkçe’nin en iyisini konuşuyor, en iyi Müslüman... Attığı her adım planlı, her ilmeği önceden görüp atmış... Kanuni’ye bir yandan aşık ama bir yandan da büyük bir hayranlığı var... Hata yapmamak için uzun bir çalışma süreci geçirdik. Oynadığım en zor rol diyebilirim.
Özellikle sahnede tek oynadığım bölümlerde duyguları verebilmek bayağı zorladı beni... Oyunun kostümlerini çok beğendim. Bizdeki Hürrem ise daha güçlü kuvvetli, olgunluk çağında, entrikacı...”

‘Kanuni’yi oynamak zor ama çok onur verici''''''''''''''''

“Kanuni’yi oynamak hem çok zor hem de çok onur verici. Tarihi birini canlandırmaya çalışıyoruz. Bırakın diziyle, eldeki belgelerle mukayese edileceksiniz. Tabii ki bunun sıkıntısını, heyecanını yaşıyoruz ama çok da keyif alarak oynuyoruz. Bana rol geldiğinde heyecandan elim ayağım boşaldı. Daha önce de tarihi karakterleri oynamıştım; Genç Osman, 3. Selim, Mimar Sinan gibi ama Kanuni çok farklı... Hürrem bence çok zeki bir kadın, örneğin Süleyman’a Mustafa’yı kötülemiyor, tam tersine parlatıyor... Birbirlerine yazdıkları mersiyeler var ki, her biri sanat eseri, sıradan aşk şiirleri değil. Dili o kadar iyi biliyor... O kadar Osmanlı olmuş bir kadın. İktidar savaşına o da girmiş. Bu oyunda yönetmenin istediği entrikacı bir Hürrem’di. Miraç da çok güzel oynuyor. Ben beğeniyorum Miraç’ın Hürrem’ini...
Kostümler de çok güzel tek sorun ağırlığı, 20 kilo civarında. Giyince bayağı omuzlarınız düşüyor...”

DİĞER YENİ YAZILAR