Müzik aletlerini 'tadarak' tanıyorlar

Eğitmen Feryal Şehirlioğlu, Ankara’da ‘Music Together’da uyguladıkları erken dönem müzik eğitimi için “Çocuklar müzik aletlerini tadarak meraklarını gideriyor” diyor.

Farklı milletlerden bir sınıf dolusu bebek düşünün...

Ellerinde değişik çalgılar...

Kimi oturuyor, kimi ayakta, bazıları ise ritme ayak uydurma peşinde... Hemen arkalarında anne baba veya aileden birisi... Burası neresi mi? Music Together... Amerika'da uzman profesyonellerin başlattığı erken çocukluk dönemi müzik ve hareket programının Ankara ayağı. Bu "okulun" başında kendisi de müzisyen olan ve konunun eğitimini alan, Feryal Şehirlioğlu var.



Music Together'ı nasıl kurdunuz anlatırsınız?

0-5 yaş arasındaki bebekler-çocuklar ile ebeveynleri için geliştirilmiş, uluslararası olarak tanınmış, erken çocukluk dönemi müzik ve hareket programı diyebilirim. Program, 1987’de Amerika’da başlatıldı. Çocuklar, anne-babaları ile şarkılar söylüyor, dans ediyor, yaşlarına uygun çalgılarla müziklere eşlik ediyorlar.

Gruplar kaç kişilik?

Karma yaş düzenine göre en az 6, en fazla 12 çocuk ve aileleri.

Neden karma yaş düzeni uygulanıyor?

Eğitimciler, 5 yaşın altındaki çocuklar için en uygun öğrenim ortamı olarak karma yaş gruplarını tavsiye ediyor...

Bir dönem ne kadar sürüyor?

Bir dönemde, 10 hafta Pazar günleri 45'şer dakikalık müzikal buluşmalar yapıyoruz.

Minikler arasında yabancılar da var galiba?

Evet, çoğunluğu Ankara’da görevli diplomat aileleri. Bu ailelerden bazıları, Music Together sınıflarına yurt dışında büyük çocuklarıyla katılmış ya da bir önceki dönem yurt dışında başlayıp, Ankara’ya taşınınca bizimle devam eden aileler. Dönem ortasında ülkeler arası geçiş mümkün;



Çocuklar burada ne tür müziklerle tanışıyor?

Her dönem 25 şarkı kullanıyoruz. Bunların çoğunluğu İngilizce. Ayrıca farklı dillerden şarkılar ile enstrümantal melodiler var. Klasik Batı, Caz, Blues ve dünya müziklerinden derlenen şarkılar, hikaye, tekerleme, oyun gibi eğlenceli aktivitelerle sunuluyor.

Derslerde daha çok hangi enstrünmanlar kullanılıyor?

0-5 yaş bebek/çocukların ellerine ve ağızlarına ergonomik ve güvenilir şekilde tasarlanmış Orff ritim çalgıları kullanıyoruz. Bu yaş aralığındaki minik kâşifler, oral tanıma evrelerini, müzik aletlerini tadarak meraklarını gideriyor. Bu nedenle her ders sonrası ıslanmış çalgılar temizlenerek bir sonraki derse hazır hale getirilir.

Bebeğin gelişimini hızlandırıyorMüzik aletlerini tadarak tanıyorlar

Bir çocuk en erken kaç yaşında bir enstrüman çalabilir?

Bebekler doğdukları ilk günden itibaren ana dillerini öğrenmeye başlar. Dilin zorluk derecesi ne olursa olsun okuma-yazma becerilerine gerek kalmadan, sadece dinleyerek ve tekrarlayarak, 1-2 yıl içersinde o dili öğrenirler. Ana dili yaklaşımında olduğu gibi çocuk çalmayı öğrendikten sonra nota okumaya geçebilir. Dr. Suzuki bu metodu müzik ile keman eğitimine uygulamış ve çalgı eğitimine başlangıç yaşını 3-4 yaşa kadar indirmiştir.

Hamilelikte bebeğe müzik dinletmek gelişimini ve zekasını etkiler mi?

Anne karnındaki bebeğin en net duyduğu ses, annesinin sesidir. Annesinin sesini doğumdan hemen sonra bile tanıdığı biliniyor. Hamilelikte bebeğe müzik dinletmenin bebeğin fiziksel gelişmesini hızlandırdığını ve zekâsını olumlu yönde etkilediğini, hatta bazı vakalarda görülen minör gelişim bozukluklarını hafiflettiği de belirlenmiş.

Haberin Devamı



Anne ve babalar da geliyor

Derslerde ne gibi aktiviteler var?

Çember oluşturarak oturan minikler derse "Hello” şarkısıyla birbirini selamlayarak başlar. Ardından her hafta değişen 14 şarkı boyunca farklı aktivitelerle müziğin değişik kavramları deneyimlenir. Ders sonunda yine çember olup ”Goodbye” şarkımızla, bir sonraki hafta görüşmek dileğiyle vedalaşılır. Derslerimiz oyun ve eğlence esaslarına göre şekilleniyor: Melodi, armoni, ritim gibi öğeleri ritmik tekerlemeler, ses aralıkları ve ritmik tekrarlarla pekiştiriyoruz.

Müzikle erken yaşta tanışan çocukla tanışmayan arasında ne tür farklar olur?

Diğer çocuklarla ve aileleriyle birlikte alabileceği temel müzik eğitimi aktivitelerine katılması, daha sonra başlanabilecek çalgı eğitimine de uygun zemin hazırlar. Bir müzik aleti çalmak ilk adımdır.

DİĞER YENİ YAZILAR