Bebek kutuları...

Sanal alemde gerçek dünya ile ilgili olup bitenlere bakınırken ‘gerçekliğine’ inanamadığım bir haberle karşılaştım birkaç gün önce. Konuyu araştırıp daha da derinlere inince içim, beynim, ruhum daha da karıştı. Aklımıza annelik sorgusu düşüren bu uygulama, bebeklerin terkedilişlerini sistematik ve kusursuz bir hale getiriyor. Adeta beş yıldızlı bir utanç hizmeti sunuluyor.

Haberin Devamı

Bahsettiğim uygulama bebek kutuları... Avrupa ülkelerinde giderek yaygınlaşıyormuş bu kutular. Çoğunlukla hastanelerin arka dış duvarlarına monte edilen bu kutulara, doğduktan sonra birtakım gerekçelerle istenmeyen bahtsız bebekler son derece sistemli, kolayca ve gizlice terkedilebiliyor. Üstüne üstlük bir de bebeğini kutuya bırakan ebeveyne mektup bırakılıyor, sonraki süreçle ilgili bilgiler içeren.

Anneliğe dair görecelerimi yazmam gerekirse buraya, kısaca şu cümleleri sıralayabilirim sanırım. Bir annenin dünyası, en başından itibaren öylesine gelişip zenginleşiyorki bebeğe yönelik tüm ihtiyaçlar sanki sonsuz bir kaynaktan besleniyor. Daha çok mutlu anneliğin ruhsal donanımından bahsediyorum açıkçası; sonsuz bir enerji, sonsuz bir sevgi, sonsuz bir hoşgörü, sonsuz bir sabır, sonsuz bir iyilik; sonsuz v.s. Üstelik bu sonsuz kaynaklardan sadece bebek değil, eş, dost, akraba, başka çocuklar, çevre, doğa, hatta bütün dünya faydalanıyor.

Şu içinden çıkılmaz düğümleri bir de bize danışsalar, yok yere yaratılan karmaşadan eminim ki bir uç, bir çıkış yolu bulabiliriz. Ama konu terkedilmiş bebekler olduğunda çaresizim. Bırakılan her bebek için ağlayabilirim; gözyaşlarım hepsine yeter. Bununla kalmayıp keşke hepsini sarıp sarmalayabilsem tüm varlığımla.

Avrupa’daki bu terkediş sistematiğinin kusursuzluğu karşısında aklım dondu. Bir yönüyle beni çok rahatsız etti. Ama bir yönüyle de bebek anlamsız yerlere terkedilmeyeceği için rahatsız etmedi. Bu akıl karmaşıklığının içinden çıkamıyorum. Bu konunun bütününde herşey öylesine girift ki... Tüm boyutlar içiçe; maddi, manevi, ahlaki, toplumsal, ruhsal... Olaya Birleşmiş Milletler Müdahale etmiş. Bakalım sonuç ne olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR