Gazete Vatan Logo

Tur otobüsü devrildi: 24 ölü, 10 yaralı

Marmaris Karayolu'nun Sakar mevkisinde bir tur otobüsü devrildi. Kazada 24 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. İlk bilgilere göre kaza nedeninin fren patlaması olduğu üzerinde duruluyor.

Tur otobüsü devrildi: 24 ölü, 10 yaralı

Muğla'da yolcu minibüsünün uçuruma yuvarlanması sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, günü birlik gezi için İzmir’den Marmaris’e gitmekte olan ve sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 03 FR 247 plakalı yolcu midibüsü, Muğla-Antalya karayolu Sakargeçidi mevkiinde uçuruma yuvarlandı. Minibüsün Anneler Günü gezisi için İzmir’den yola çıktığı öğrenildi. Olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve AFAD ekibi sevk edildi.

Muğla'da yolcu midibüsünün uçuruma yuvarlanması sonucu 24 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, henüz sürücüsünün kimliği belirlenemeyen 03 FR 247 plakalı midibüs, Muğla-Antalya karayolu Sakargeçidi mevkisinde uçuruma yuvarlandı. Kazada 24 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.
Kaza yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve AFAD ekibi sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla Marmaris Devlet, Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderildi.
Kaza yapan araçta bulunan, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan grubun bu sabah saatlerinde İzmir Buca'dan, Marmaris'e gitmek üzere yola çıktıkları öğrenildi.
Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu
Fatma Sevindik (58), Nesrin Öksüz (53), Mükerrem Salcan (63), Selda Altay (41), Ayşe Kolcu (54), Melisa Şele (18), Feray Akın (55), Gülüzar Kılıç (52), Cemile Sönmez (59), Fermudiye Ay (49), Leyla Konakçı (46), Zeynep Öksüz (54), Ayşe Nur Namlıarkan (52), Hatice Güllü, Leman Kılıç, Zübeyde Çalık, Nazlı Ceylan, Mübeccel Dedeoğlu, Münire Güler, Sultan Karadağ, Serpil Kaldırımcı, midibüs şoförü Armağan Sertbaş, Habil Güler (57) ve Kemal Öksüz
Cenazeler ailelere teslim edilmeye başlandı
Muğla'da yolcu midibüsünün uçuruma devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 24 kişinin cenazesi, Adli Tıp Kurumundaki işlemlerin ardından yakınlarına teslim edilmeye başlandı.
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Adli Tıp Kurumuna gelerek kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
Piriştina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaza nedeniyle Buca'ya, İzmir'e ateş düştüğünü söyledi.
Cenazelerin, Muğla Büyükşehir Belediyesinin imkanlarıyla İzmir'e götürmeye başlandığını bildiren Piriştina, "Hastanedeki yaralılarımızı da ziyaret edeceğim. Umarım onlardan iyi haberler alırız. Kadınlarımız, çocuklarımız canlarımız gitti. Sözün bittiği yerdeyiz. Başımız sağolsun." dedi.
Piriştina, yaklaşık 2 saat içerisinde tüm cenazelerin yola çıkarılmış olacağını kaydetti. Defin için planlama yapmadan ailelere danışmak istediklerini belirten Piriştina, talep olursa mümkün olduğunca toplu bir defin ve cenaze töreni düzenlemek istediklerini ifade etti.
Öte yandan kazada hayatını kaybedenlerin eşyaları Adli Tıp Kurumu önündeki yakınlarına teslim edildi.
Muğla Valisi açıklama yaptı

Muğla Valisi Amir Çiçek, kazada hastaneye kaldırılan 1 kişinin daha hayatını kaybettiğini aktaran Çiçek, "Son yaptığımız belirlemelere göre olayda 24 kişi hayatını kaybetti, 10 da yaralımız var. Bunların da hastanelerde tedavisi devam ediyor." dedi.

Vali Çiçek, Muğla-Antalya karayolundaki kazanın meydana geliş şekliyle ilgili detayların incelendiğini belirterek, "Büyük bir ihtimalle fren boşalıp virajı alamaması veya bu nedenle midibüsün bariyerlere çarpıp, karşı yola geçip, aşağı düşmesi şeklinde olduğu yönünde." dedi.

Çiçek, Armağan Serttaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsünün Sakargeçidi mevkisinde 12.10 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle virajı alamayarak, bölünmüş yoldaki beton ve yol kenarındaki çelik bariyerlere çarpıp yaklaşık 30 metreden uçuruma yuvarlandığını söyledi.

Çiçek, midibüsün yoldan çıkmasının ardından düştüğü noktada 35 AL 1645 plakalı araca da çarptığını belirterek, bu araçta sadece hasar meydana geldiğini, otomobildekilerin yaralanmadığını söyledi.

Kaza nedeniyle ulaşıma kapanan Muğla-Marmaris karayolunun 15.00 itibarıyla kontrollü olarak yeniden açıldığını ifade eden Çiçek, "Şu anda herhangi bir trafik yönünden sıkıntı yok. Devrilen midibüs tamamen paramparça olmuş ve içindeki yolcularımız sağa sola dağılmış. Arkadaşlarımız tek tek çevreyi araştırdılar, en uzakta, en yakında aradılar. Ola ki daha uzağa sıçramış olabilir mi diye her yere baktılar." diye konuştu.

Yaralıların isimlerini açıkladı

Midibüste 34 kişinin bulunduğunu kaydeden Çiçek, kazada yaralanan Yasemin Namlı Arkan, Nazime Çiçek, Duygu Sertbaş, Bircan Kıran, Fatma Ecrin Ökten (12) ve Bahar Sinur'un Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Beyzanur Hano (8) ve Cahide Güler'in Marmaris Devlet Hastanesinde, Simge Sinur (17) ve 10 aylık Nehir Sertbaş'ın Özel Yücelen Hastanesinde tedavilerinin sürdüğü, bebeğin hayati tehlikesinin bulunmadığı bilgisini paylaştı.

Çiçek, midibüste 3'ü erkek ve 31'i kadın olmak üzere 34 kişinin bulunduğunu ifade etti.

Hayatını kaybedenlerin bilgilerinin ellerinde olduğunu, kimlik tespitinin ardından cenazelerin yakınlarına teslim edileceğini aktaran Çiçek, bunun için Yerkesik mevkisindeki Adli Tıp Kurumu morgunda cumhuriyet savcıları eşliğinde çalışma yapıldığını anlattı.

"En hızlı şekilde gereken yapılacak"

Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acı hepimizin acısı, bizim de acımızdır. Yakınlarının ihtiyaçları olabilir. En hızlı şekilde gereken yapılacak. Bu vahim kazanın tekrar olmamasını diliyorum. Hepimiz üzüldük ama kazanın oluş şekli de önemlidir. Onunla ilgili arkadaşlarımız araştırma yapıyorlar. Henüz kesin bir şey söylemek mümkün değil ama büyük bir ihtimalle fren boşalıp virajı alamaması veya bu nedenle midibüsün bariyerlere çarpıp, karşı yola geçip, aşağı düşmesi şeklinde olduğu yönünde. Detaylar incelenecektir. Aracın sürücüsü de vefat etmiştir."

Araç tur şirketine bağlı değil

Grubun daha önce de bölgeye benzeri turlar düzenlediğini ve gruptakilerin birbirlerini tanıyan komşular olduğunu ifade eden Çiçek, aracın tur şirketine bağlı olmadığını vurguladı.

Çiçek, "Bu araç şirkete bağlı değil. Bildiğimiz ticari araç. Arkadaşlar gerekli kontrollerini yaptılar. Bir sıkıntı bulmadılar. Bir şirket değil de kişilerin kendilerinden kiralayarak sağladıkları bir araç." dedi.

Yaralıların durumunu öğrenmek amacıyla hastanelere gelenler için danışabilecekleri masalar oluşturulduğunu açıklayan Çiçek, Adli Tıp Kurumuna gelenlere de bilgi verildiğini kaydetti.

Çiçek, hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarından oluşan grubun İzmir'den geleceğini öğrendiklerini, yardımcı olmak için gerekeni yapacaklarını sözlerine ekledi.

KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?
Kazanın nasıl gerçekleştiği konusunda henüz bir netlik yokken, otobüsün uçuruma yuvarlandıktan sonra 30 metre aşağıdaki alt yolda ilerleyen başka araçların üzerine düştüğü ifade edildi. Otobüsün olay yerinden kaldırılması sonucu acı bir detay daha ortaya çıktı. Otobüsün altından 3 ceset daha çıkarıldı.
Kazanın nasıl meydana geldiğine ilişkin ise farklı iddialar var. Bu iddialardan biri şöyle: Freni patlayan midibüsün, keskin virajda kontrolünü kaybetti.
Diğeri ise, Rampa aşağı olan yolda şoför aşırı hızdan kontrolünü kaybetti ve araç çift yönlü yolun ortasındaki beton bariyerleri devirerek uçuruma yuvarlandı. Yuvarlanan araç yamaçtaki alt yolda durabildi. Hayatını kaybeden yolcuların bir kısmının cenazeleri üst yolda, diğerlerinin ise alt yolda bulundu.
ANNELER GÜNÜ GEZİSİYDİ
Öte yandan kazanın, Anneler Günü nedeniyle düzenlenen günübirlik gezi sırasında meydana geldiği, katılanların İzmir'in Buca İlçesi'nin Yaylacık Mahallesi'nden 2 midibüsle yola çıktıkları öğrenildi. Daha çok Balkan göçmenlerinin yaşadığı mahalleden bugün saat 07.30'da yola çıkanların kendi aralarında araç kiralayarak günübirlik tatile çıktıkları, kazadan bir saat önce de mola verdikleri belirtildi.
ÖLENLERİN TAMAMINA YAKINI KADIN
Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi rampasında meydana gelen kaza ölenler 23 kişiden 20'sinin kadın, 2'sinin erkek ve 1'inin de kız çocuğu olduğu belirtildi. Ölen kadınlar arasında turu düzenlediği belirtilen Nazlı Ceylan'ın da bulunduğu, erkeklerin birinin sürücü Armağan Serttaş olduğu ifade edildi.
Kaza yerinden yapılan incelemelerin ardından cesetlerin de morga götürülmesi sonrası yola vinç çağrıldı. Vinç yardımıyla midibüs yoldan alındı. Yolun her iki yönü de yaklaşık 4.5 saat sonra trafiğe açıldı.
Kazanın midibüsün frenin boşalmış ya da viraja hızlı girmesi nedeniyle şoför Armağan Serttaş'ın direksiyon kontrolünü yitirmesinden kaynaklandığı, orta refüjdeki beton korkulukları yıkarak karşı şeride geçip sol yanına yatan midibüsün yine yol kenarındaki bariyerleri aşıp alt yola düştüğü belirtildi.
BUCA'DA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ
Muğla-Marmaris karayolunda kontrolden çıkarak alt yola düşen midibüsün hareket ettiği İzmir'in Buca İlçesi Yaylacık Mahallesi'ndeki, Yaylacık Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Eğitim Kültür Dayanışma Derneği önünde hareketlilik yaşanıyor.
Kazada kimlerin öldüğünü öğrenmek için dernek binasına gelen kazazedelerin yakınları, büyük üzüntü yaşıyor. Buca Kaymakamlığı'nda oluşturulan kriz masasında da ailelere kazayla ilgili bilgilendirme yapılıyor. Kaymakamlıktaki kriz masasında Kaymakam Fecri Fikret Çelik, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve ilgili birimlerin temsilcileri bulunuyor.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız da Yaylacık'taki derneğe giderek burada toplanan vatandaşlara başsağlığı dileklerini iletti. Vali Ayyıldız, Dernek Başkanı Ali Kara'dan, kendilerine bilgi almaya gelen vatandaşları Kaymakamlıktaki kriz masasına yönlendirmelerini istedi. Muğla Valisi ile görüştüğünü, gerekli işlemler için her türlü organizasyonu birlikte yapacaklarını belirten Vali Ayyıldız, "Her türlü hazırlığı yapıyoruz. İhtiyaçlarınızı bize bildirin. Her türlü bilgiyi de biz vereceğiz" dedi.
Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Piriştina da Yaylacık Mahallesi'nde daha önce de turlar düzenleyen bir kadının girişimiyle bir araya gelenlerin, 2 midibüsle sabah yola çıktığını söyledi. Piriştina, "Vatandaşlar endişe içinde yakınlarından haber almaya çalışıyor. Bizler de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Midibüste kimlerin bulunduğunu öğrenme çabası içindeyiz. Başımız sağ olsun" dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Haberin Devamı