Gazete Vatan Logo

Tarihi Kıbrıs konferansı başladı!

Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'in ev sahipliğinde, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde gerçekleştiriliyor. Eide "İsviçre görşmeleri çözüm için son fırsat değil, en iyi fırsat" şeklinde konuştu.

Tarihi Kıbrıs konferansı başladı!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Le Regent Kongre Merkezi'nde sırasıyla Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kapıda karşıladı.

Zirvede, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini gözlemci sıfatıyla yer alırken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise konferansa 3. gününde katılacak.

Garantör ülkelerden İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise dün katıldığı akşam yemeğinin ardından İngiltere'ye dönerken, konferansta bu ülkeyi Kıbrıs Özel Temsilci Jonathan Allen'in temsil ettiği öğrenildi.

'SON DEĞİL, EN İYİ FIRSAT!'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, "İsviçre görüşmeleri çözüm için son fırsat değil, en iyi fırsat" şeklinde konuştu.

ÇAVUŞOĞLU 'ADİL VE KALICI ÇÖZÜM' DEDİ

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde başlayan Kıbrıs Konferansı'nın ilk oturumunda, Kıbrıs sorununun "tarihi perspektif içinde bütüncül yaklaşımla çözümü" konusunda bir yaklaşım ortaya koydu.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu konferansın ilk gününde "Biz buraya çözüm için geldik. 50 senedir devam eden bu sorun artık bir çözüme kavuşturulmalı" mesajını verdi.
Tüm konuların eş zamanlı olarak ele alındığı görüşmelerde Türkiye, adada "adil ve kalıcı" çözüm konusunda siyasi iradesini bir kez daha vurguladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'in ev sahipliğinde Le Regent Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıda Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, Kıbrıs sorununun "tarihi perspektif içinde bütüncül yaklaşımla çözümü" konusunda bir yaklaşım ortaya koydu.
Bu arada Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ın toplantının başında basın mensuplarının içeride olduğu sırada Çavuşoğlu'na dönerek "Mevlüt, yarın Yunanistan'da hava 43 derece olacakmış" dedi. Çavuşoğlu'nun "Nikos, o yüzden hiçbir yere gitmeden burada (masada) olman gerekiyor" diye yanıt vermesi salondakileri güldürdü.
Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nın ilk oturumunda teknik ekiplerin hemen ertesi gün çalışmaya başlamasını teklif etmiş, KKTC ve İngiltere tarafı da hazır olduklarını söylemişti. Ancak Kotzias kendi ekiplerinin hazır olmadığını söyleyerek teknik görüşmelere kapıyı kapatmıştı. Bakan Çavuşoğlu'nun sözleri Cenevre'de Kotzias'ın masadan kalktığı o görüşmeyi hatırlattı.
TÜRKÇE, RUMCA, İNGİLİZCE BARIŞ PANKARTLARI

Haberin Devamı

Öte yandan toplantının yapıldığı İsviçre'nin dünyaca ünlü kayak merkezlerinden Crans-Montana'da polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Orduya ait helikopterler konferansın yapıldığı bölge üzerinde uçtu.

Haberin Devamı

BM'den alınan bilgiye göre, konferansa 60 civarında uluslararası gazeteci akreditasyon yaptırdı.

Konferansın yapılacağı merkezin dışında toplananlar ise Türkçe, Rumca ve İngilizce 'barış' pankartları taşıdı.

‘EN BÜYÜK ŞANS AMA SON ŞANS DEĞİL'

Adada kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle geçen ocak ayında Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan konferansın yeni oturumu öncesi Akıncı, Anastasiadis, Çavuşoğlu, Johnson, Kotzias ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile müzakere heyetleri dün akşam yemeğinde buluşmuştu.

?Eide, BM'de düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Konferansı'nın adada çözüm için ‘en büyük şans' olduğunu ama ‘son şans' olmadığını ifade ederek, "Bu emsalsiz bir fırsat. Eğer bu fırsat kaçırılırsa son derece üzüntü verici bir durum olacak" değerlendirmesinde bulunmuştu.

BM, 9 Haziran'da aldığı kararla Kıbrıs müzakerelerinin Akıncı ve Anastasiadis'in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile gözlemci olarak AB'nin katılımıyla 28 Haziran'da Cenevre'de tekrar başlayacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

'30 BİN TÜRK ASKERİNİN ADADAKİ VARLIĞI KONUSUNDA TAMAMEN ZIT GÖRÜŞE SAHİPLER'

Kıbrıs lideri Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, ‘Ekonomi', ‘Avrupa Birliği'?, ‘Mülkiyet', ‘Yönetim-Güç Paylaşımı', ‘Toprak' ile ‘Güvenlik ve Garantiler' olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.

Toprak paylaşımı, yönetim ve iktidar paylaşımı konularının sorunun en can alıcı noktaları olduğunu söyleyen Eide, Türk ve Rum taraflarının güvenlik ve 30,000 Türk askerinin adadaki varlığı konularında tamamen ters görüşlere sahip olduklarını belirtti.

7 TEMMUZ'A KADAR TAMAMLANMASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Eide, Alp dağlarındaki Crans Montana tatil köyünde yapılacak olan görüşmelerin gerektiği sürece devam edeceğini ancak BM'nin bu bölümün 7 Temmuz'a kadar tamamlanmasını düşündüğünü söyledi.