Gazete Vatan Logo

Syriza zaferini ilan etti, euro tepetaklak!

Yunanistan'daki seçimlerin ardından zafer konuşması yapan Syriza lideri Çipras "Kemer sıkma tarih" oldu diyerek AB'ye göz dağı verdi. İlk sonuçlarla birlikte euro da açık piyasalarda düşüşe geçti.

Syriza'nın elde ettiği zaferle parti lideri Aleksis Çipras'a başbakanlık kapısı açıldı.

"KEMER SIKMA TARİH OLDU"

Çipras, yaptığı zafer konuşmasında, Yunanistan tarihinde yeni bir sayfa açıldığını ve ülkenin kaybolan onurunu yeniden kazanacağını söyledi. Çipras, "kemer sıkmanın artık tarih olduğunu" bildirdi.

KRİZ İHTİMALİ YÜKSEK

40 yaşındaki Çipras, Avrupa Birliği'nin dayattığı kemer sıkma politikasına karşı çıkıyor ve AB'den yeni ekonomik tavizler istiyor. Çipras'ın radikal vaatlerini uygulamaya koyması halinde Yunanistan ile AB arasında kriz ihtimali yüksek olduğu belirtiliyor.

EURO'DAN ÇIKMAK SEÇENEKLER ARASINDA

Yeni başbakan olması beklenen Çipras'ın Almanya ve Avrupa Birliği karşıtı sözleri, AB'ye karşı borçları silme vaadi euro için kritik önem taşıyor.

Son iki hafta, dolara karşı sert düşüş yaşayan euro kurunun pazartesi sabahı yeniden gevşemesi gündemde.

Yunanistan'da halkın yarıya yakını da işsizlik ve kötü ekonomiden sorumlu olduğuna inandığı euro para birliğinden çıkıp eskisi gibi Drahmi'ye dönmeye sıcak bakıyor.

Haberin Devamı

EURO 11 YILIN EN DÜŞÜĞÜNE İNDİ

Yunanistan seçimlerinin ardından euro 11 yılın en düşüğünde

Syriza partisinin öngörülenin de üzerinde bir oy oranı ile kazanmasının ardından, euro/dolar paritesi 1.12 düzeyinin de altına inerek 11 yılın en düşük düzeylerine geriledi.

Syriza’nın programına, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan Troyka ile yapılan program kapsamındaki tasarruf önlemlerini kaldırmayı ve borçların yeniden müzakere edilmesini koyması, piyasalarda "gerginlik endişesi" yarattı.

Avrupa Merkez Bankası’nın geçen hafta, varlık alımlarına başlayarak Mart’tan itibaren piyasaya her ay 60 milyar euro süreceğini açıklamasıyla 1.13’e inen euro/dolar paritesi, seçimlerin ardından ilk işlemlerde 1.1098 düzeyine kadar geriledi.

Euro-dolar sonraki işlemlerde 1.1183 - 1.1198 bandında hareket ederken, lira karşısında 2.62 lira düzeyine çekilen Avrupa para birimi, daha sonra 2.63 liranın üzerine çıkarak, 2,6380 - 2.6390 lira düzeyinde haraket etmeye başladı.

Haberin Devamı

Euroya karşı güç kazanan dolar lira karşısında da yönünü yukarıya çevirdi ve 2.3709 liraya kadar çıktıktan sonra biraz gevşeyerek, 2.3570 - 2.3590 bandında hareket etti.