Şifalı bitkilerden 75 reçete

Her bitki her insanda farklı bir etki yaratıyor

Haberin Devamı

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yeşilada 75 özel reçetenin yer aldığı "İyileştiren Bitkiler" kitabında kanserden obeziteye, diş ağrısından kemik erimesine kadar birçok soruna çözüm sağlayacak bitkileri anlattı.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bitkiler konusunda uzman isimlerden biri. Yeşilada, kısa bir süre önce, hastalıklarda faydası kanıtlanmış 75 özel reçetenin de yer aldığı "İyileştiren Bitkiler" kitabını çıkardı... İnsanların genetik yapılarının birbirinden farklı olduğunu, dolayısıyla hiç kimsenin birbirine benzemediğini, bir bitkinin her insanda farklı etkiye sahip olabileceğine dikkat çeken Yeşilada, “Her bitkide yüzlerce madde var, her insan da ayrı bir fabrika" diyor.

Hangi bitki neye iyi geliyor?

Badem-ceviz-fındık: Kan şekeri ve kolesterolü dengeler. Kırılmamış olanını satın almak lazım. Çünkü kırılınca içindeki yağ asitleri oksitleniyor, görünmeyen mantar oluşuyor üzerinde. Bunları fazla alırsanız karaciğere zararlı, hatta karaciğer kanserine neden olabiliyor. Cevizi kırıp suyun içinde bir gece bekletip suyu içip, ceviz tanesini yiyin. Kolesterolü dengeliyor, iyi kolesterolü de yükseltiyor.

Zerdeçal: Özellikle ailesinde kanser olanlar günde bir çorba kaşığı, yani 15 gram civarı yiyebilir. Diyabet sorunu yoksa balla karıştırıp yiyebilirsiniz. Zerdeçalın tozunu satın almayın, kökünü alıp siz toz haline getirin.

Zencefil: Mide ve bağırsak rahatsızlıkları, uykusuzluk, solunum ve idrar yolu enfeksiyonları, romatizma, baş ağrısı, diş ağrısı, diyabet üzerinde etkileri biliniyor. Taze olarak satın alıp ince ince kıyıp salatada bile yiyebilirsiniz. Dilerseniz çayını da içebilirsiniz.

Karanfil: Günde bir tane ağzınıza atabilirsiniz, çok iyi ağız ve boğaz antisepsisini sağlar.

Semizotu: Sofradan eksik etmeyin ama pişirmeden çiğ yiyin. Yıkayıp doğrayın ve sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Omega 3 taşıyor, kalp fonksiyonları için değerli. Üzerine limon sıkıp da yiyebilirsiniz.

Yeşil çay: Aklınıza gelebilecek her hastalığa iyi geliyor. Yağ yakımını da sağlıyor.
Çörek otu: Hz. Muhammed çörek otu için ‘Ölümden başka her derde devadır’ demiş... Pişirmeden yemek lazım. Salataya da koyabilirsiniz. Balla karıştırıp iyice çiğneyerek de tüketebilirsiniz.

Kuru erik: Kadınlarda kemik erimesi riskini azaltıyor.

Greyfurt ve kuşburnu zayıflatıyor

Kitapta obezite ayrı bir bölüm olarak yer alıyor. Bazı öneriler şöyle:
* Yapılan çalışmalarda greyfurtun yağ yakımını hızlandırdığı, insülin hormonunu baskıladığı ve dolayısıyla tokluk hissi yarattığı belirtiliyor.
* Kuşburnu meyvesi sadece yüksek C vitamini içermiyor. Aynı zamanda zayıflatıcı etkiye de sahip.
* Kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların gelişme riskini artıran metabolik sendroma karşı yeşil çay, zerdeçal, tarçın bitkisel çözüm olabilir.
n Kafein taşıyan bitkiler yağ yakıcı etki gösteriyor. Yeşil çay, yarı fermente olmuş Japon çayı oolong ve mate çayı bunlar arasında.
* Yapılan araştırmalar acı kırmızı biberin içinde bulunan ‘kapsaisin’ maddesinin yağ depolanmasını önleyerek kilo almayı önlediği tespit edilmiş.

DİĞER YENİ YAZILAR