Gazete Vatan Logo

Son dakika... Haberler peş peşe geliyor! Yeni bir deprem

İran parlamentosu, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından hükümet tarafından orantılı harekete geçilmesi yönünde çağrıda bulundu. Birçok ülkeden son dakika açıklamaları peş peşe geliyor....

Son dakika... Haberler peş peşe geliyor! Yeni bir deprem

İran parlamentosu, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından hükümet tarafından orantılı ve mütekabil harekete geçilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Parlamento, resmi tepki için hazırlanan önergeyi oylayacak.

FRANSA: SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile telefonda görüşü. Macron, "Fransa olarak İran'la anlaşmayı sürdürmek istiyoruz" dedi.

İRAN: HİÇBİR YABANCI GÜÇ TEHDİT EDEMEZ

İran Savunma Bakanı, "İran, hiçbir yabancı güç tarafından tehdit edilemez" dedi.

İRAN'DA ABD BAYRAĞI YAKILMASINA TEPKİ

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, mecliste ABD bayrağı yakılmasını eleştirdi.

Mecliste ABD bayrağı yakılmasını "kötü bir davranış" olarak niteleyen Mutahhari, "ABD halkının üçte ikisi Trump'ın eylemine karşı çıkarken biz mecliste ABD bayrağını ateşe vererek aslında Amerikan halkını karşımıza almış oluyoruz." dedi.

Öte yandan Tahran milletvekili Fatma Saidi de mecliste ABD bayrağının ateşe verilmesini sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla eleştirdi.

Haberin Devamı

İranlı milletvekili, eylemin ulusal çıkarlara hizmet etmediğini belirterek, "Bayrak bir ulusun sembolüdür, vazifemiz tüm uluslara saygı göstermektir." ifadesini kullandı.

MERKEL: EMİN OLMALIYIZ

Merkel, İran ile nükleer anlaşmanın sorgulanmaması gerektiğini ancak orijinaline uygun şekilde daha kapsamlı bir anlaşma için konuşulması gerektiğini vurgularken, İran'ın da yükümlülüklerine bağlı kaldığından emin olmaları gerektiğini söyledi.

Merkel, "Dün bir kez daha gördük ki, Avrupa, dış politikada, bölgede barış güvenliğini sağlama konusunda, bölgede siyasi çözümleri bulmamız gerektiği konusunda daha fazla sorumlulukla karşı karşıya..." ifadelerini kullandı.

PUTİN ENDİŞELİ

Kremlin'den Trump'ın İran kararına ilişkin açıklama geldi. RIA haber ajansının Kremlin sözcüsüne dayandırdığı açıklamada, "Putin, ABD'nin kararından derin endişe duyuyor" denildi...

"İRAN NÜKLEERLE İLGİLİ TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRİYOR"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, İran’ın, dünyanın en kapsamlı nükleer doğrulama programına tabi olduğunu vurgulayarak "Bugün itibarıyla UAEA, nükleer kaynaklı taahhütlerin İran tarafından uygulandığını teyit eder.” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

UAEA tarafından yapılan yazılı açıklamada, Amano’nun İran’ın nükleer programına ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Amano, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) talebi ve 2015 yılında UAEA Yönetim Kurulunun kararı üzerine, ajansın, İran'ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) çerçevesinde nükleer ile ilgili taahhütlerini yerine getirdiğini doğrulamaya ve denetlemeye devam ettiği bilgisini paylaştı.

HAMANEY: APTAL VE SIĞ

İran'ın dini lideri Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme kararıyla ilgili, "Trump, anlaşmadan çekilerek hata yaptı" açıklamasında bulundu. Hamaney aynı zamanda Trump'ın açıklamaları hakkında, 'Aptal ve sığ' yorumu yaparken, "Trump konuşmasında 10 yalandan fazlasını yaptı" dedi.
IRAK'TAN AÇIKLAMA
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump'ın İran'ın nükleer programından çekilme kararını 'esefle' karşıladığını belirtti.
Masum, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Anlaşma, bölge ülkeleri ve dünyanın ilerlemesi için barışı ve riskli gerginlikleri bertaraf ederek, insani diyalog ve uzlaşı için büyük bir adımdı. ABD'nin tek taraflı çekilişi, bölgemiz ve dünyada istikrar ve güvenliğin sağlanmasına hizmet etmez." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD BAYRAĞI YAKTILAR

Bu arada, İran Meclisi'nde bir grup milletvekili, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çıkmasına tepki olarak Meclis kürsüsünde ABD bayrağı yaktı.

ABD bayrağının yanı sıra Ortak Eylem Planı olarak adlandırılan nükleer anlaşmayı da sembolik olarak yakan milletvekilleri sık sık, "Ölüm olsun Amerika'ya" sloganı attı.

RUSYA BAĞLI KALACAK

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın İran nükleer anlaşmasına bağlı kalacağını bildirdi. Lavrov, İran konusunu Almanya Dışişleri Bakanı ile Moskova'da değerlendirceklerini söyledi.

Haberin Devamı

AB: İRAN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRDİĞİ SÜRECE VARIZ

Avrupa Birliği anlaşmaya tamamen bağlı kalacağını ve İran yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece yaptırım uygulanmayacağını açıkladı.
Avrupa Birliği, ABD'nin çekilme kararına rağmen İran'ın nükleer anlaşmasına başlı kalacak ve Tahran'ın 2015 anlaşması uyarınca kaldırılan herhangi bir AB yaptırımına maruz kalmamasını sağlayacak.
28 AB hükümeti ortak bir açıklamada, "İran nükleer ile ilgili taahhütlerini yerine getirmeye devam ettiği sürece ... AB, nükleer anlaşmanın tam ve etkili şekilde uygulanmasına devam edecektir."
Açıklamada ayrıca, "Nükleer bağlantılı yaptırımların kaldırılması anlaşmanın önemli bir parçasıdır ... AB, bunun devam edilebilmesinin sağlanmasına olan taahhüdünü vurgulamaktadır" dendi.
Elysee Sarayı kaynakları; "Fransa ve Avrupa ortakları, çıkarlarını korumak için birlikte her şeyi yapacaklar" ifadelerini kullandı.