Gazete Vatan Logo

Son dakika... Dünyanın gözü önünde katliam yapıyorlar! Ölü sayısı artıyor...

Dünyanın büyük bölümünün karşı çıkmasına rağmen ABD'nin Kudüs'e taşıdığı büyükelçiliğinin açılışı yapıldı. Filistinliler bu karara sert tepki gösterdi. Gazze sınırında gösteri yapan Filistinlilere İsrail askerleri ateş açtı. Çok sayıda ölü ve yaralı var. Çoğu Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yer almayacağı törene 32 ülkenin temsilcisi katıldı. Arap Birliği Kudüs gündemi ile ilgili olağanüstü toplanma kararı aldı.

Son dakika... Dünyanın gözü önünde katliam yapıyorlar! Ölü sayısı artıyor...

ABD'nin Kudüs Konsolosluğu artık Kudüs Büyükelçiliği olarak hizmet verecek. Trump, 'Yahudilerin cehenneme gideceğini' savunan ruhani danışmanı, Baptist rahip Robert Jeffress'i de törene yolladı. Jeffress, törende kürsüye çıkan ikinci konuşmacı oldu.Açılış törenine ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı ve damadı Jared Kushner'in de aralarında bulunduğu üst düzey ABD'li yetkililer katıldı.

Çoğu AB temsilcisi ise törende yer almadı.

Trump'ın büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararı Filistinlileri öfkelendirmişti.

Batı Şeria'da da protestolar yapıldı.

NETANYAHU'DAN TEŞEKKÜR

Açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD için "Dünyada daha iyi bir dostumuz yok." dedi ve "Bugün ulusal hafızalara nesiller boyu kazınacak. Kudüs'teyiz ve burada kalacağız" ifadesini kullandı.

Netanyahu "Sözlerinizi tutacak cesarete sahip olduğunuz için teşekkürler Başkan Trump" dedi.

Haberin Devamı

TRUMP VİDEO KONFERANS YAPTI

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs Büyükelçiliği için bugün açılış töreni düzenlendi. Tören, Türkiye saatiyle 16.00'da yapıldı. Açılışa Başkan Donald Trump katılmadı ancak davetlilere video konferansla hitap etti.
Trump, "ABD, Orta Doğu'daki kalıcı barış çabalarına bağlı kalmaktadır. İsrail kendi başkentinde karar vermekte özgürdür. " ifadelerini kullandı.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Uluslararası haber ajansları, İsrail-Gazze sınırında çatışmaların başladığını açıkladı. Haaretz gazetesi, en az beş Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateşte yaralandığını duyurdu. Bir Filistinli muhabirin bacağından vurulduğu öğrenildi.

93 Filistinlinin, protestoların başlamasından bu yana açılan ateş ve şarapnel parçalarıyla yaralandığı bildirildi.

Ölenlerin sayısı 55'e yükseldi. Yaralıların sayısı 2 bin 200'ü geçti. Öldürülenlerden biri, 12 yaşındaki Az-Adin Asamak isminde bir çocuk. 900'den fazla kişi de plastik mermiler ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle yaralandı. Reuters'ın haberine göre, Gazze sağlık yetkilileri "en az 35" kişinin ateşli silahlardan yara aldığını bildirdi.

Haberin Devamı

İsrail askerlerinin 448'i gerçek mermiyle olmak üzere bin 693 Filistinliyi yaraladığı bildirildi.

İsrail ordusu Gazze sınırında toplanan Filistinli göstericilerin üzerine İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz attı.
'KATLİAMI DURDURUN' ÇAĞRISI
Filistin Hükümeti, uluslararası topluma çağrıda bulunarak İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü “katliamı” durdurmasını istedi.
Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Arap ve İslam hükümetleri ile dost ülkelere Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her tür çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetiminin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz.” denildi.
Açıklamada, İsrail’in katliamlarının durdurulması için tüm dünyanın gecikmeksizin devreye girmesi ve Filistin halkına uluslararası toplum tarafından koruma sağlanması çağrısı yapıldı.
MISIR UYARDI
Mısır, İsrail'in Filistinli sivilleri hedef almasını kınayarak, negatif yansımaları hakkında uyardı.
FRANSA: ONAYLAMIYORUZ
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bölgedeki gerilimin arttığı bu dönemde ABD'nin büyükelçiliğini taşıma kararını onaylamadıklarını söyledi.
VE RESMEN AÇILDI
ABD'nin Kudüs büyükelçiliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner'in de aralarında bulunduğu üst düzey ABD'li yetkililerin katılımıyla 16.00'da (TSİ) açıldı.
Donald Trump'ın damadı Jared Kushner, Kudüs'ün tüm dinlerden insanları bir araya getiren bir şehir olarak kalması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ANKARA'DAN KUDÜS ADIMI

Haberin Devamı

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın harekete geçirilmesi için çalışıldı.

'BÖLGEYİ YIKIMA SÜRÜKLÜYORLAR'

İsrailli Arap milletvekili, "ABD elçiliğinin önünde protesto edeceğiz' dedi.
Yousef Jabareen yaptığı açıklamada, Kudüs'teki yeni ABD büyükelçiliği binasının önünde protesto yapacaklarını söyledi. Jabareen, "Bugün, adalet ve barış arayanlar için karanlık bir gün. Büyükelçiliği Kudüs'e transfer etmek uluslararası toplumun yüzüne tükürmekti ve tüm bölgede barışı sağlama şansını kasten engellemektir" dedi.
Jabareen, "1967'den beri işgal altındaki Doğu Kudüs'ü onun ilhakını uluslararası hukukun ihlali olarak adlandırdı. Trump ve Netanyahu'yu 'kundakçı' olarak adleden Jabareen ikilinin arasındaki ittifakın tehlikeli olduğunu ve bölgeyi yıkıma sürüklediğini ekledi.

Yeni Büyükelçilik binasının açılışı, İsrail'in 70'inci kuruluş yıldönümüne denk gelmesi için öne alınmıştı.

İsrail Kudüs'ü "ebedi ve bölünmez" başkenti olarak görürken, Filistinliler İsrail tarafından 1967 savaşında işgal edilen Doğu Kudüs'ü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak kabul ediyor.

Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, ABD'nin bu konuda onyıllardır yürüttüğü tarafsızlık politikasına son vermiş ve uluslararası toplumun büyük kesiminin bu konudaki tutumundan ayrılmıştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD'nin kararının kutlanması gerektiğini söyledi ve diğer ülkelere de Trump'ın kararını takip etme çağrısı yaptı.

Filistin Lideri Mahmud Abbas da büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması kararını "yüzyılın tokatı" olarak tanımladı.

Kentte daha büyük bir yer bulunana kadar öncelikle ABD'nin Kudüs'teki mevcut konsolosluk binasının içinde geçici bir büyükelçilik açılacak.

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Arap Birliği, ABD'nin 'yasadışı' hamlesiyle ilgili olarak çarşamba günü olağanüstü toplanacağını açıkladı.
MENA, toplantının "ABD'nin büyükelçiliği Kudüs'e taşınması yönündeki yasadışı kararına karşı koymak için" Arap Birliği'nin daimi temsilcileri düzeyinde gerçekleştirileceğini söyledi.

TÖRENE KATILACAK ÜYE ÜLKELER

ABD Başkanı Donald Trump'ın törende video bağlantısıyla bir konuşma yapması bekleniyor.

Ivanka Trump ve Jared Kushner'in dışında, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan da törene katılacak. Kushner daha sonra İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir görüşme yapacak.

Avrupa Birliği, ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına itiraz etmişti ve çoğu AB ülkesinin büyükelçisi törene katılmayacak.

Ancak, çok sayıda yabancı diplomatın törene katılacağı ve bunlar arasında, AB'nin bu konuda bir ortak açıklama yapmasını engellediği belirtilen Macaristan, Romanya ve Çek Cumhuriyeti temsilcilerinin de bulunduğu kaydediliyor.

Trump'ın açıklamasından sonra kendi büyükelçiliklerini de Kudüs'e taşıma kararı alan Guetamala ve Paraguay devlet başkanları da törende yer alıyor.

TRUMP'TAN PİŞKİN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından pişkin bir açıklama yaptı. İşgal askerinin katliamını görmezden gelen Trump "İsrail için harika bir gün" mesajını paylaştı. ABD Başkanı, "ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması Fox News ve Fox Business kanallarından saat 9’da canlı yayınlanacak. İsrail için harika bir gün!" dedi.