Gazete Vatan Logo

Sıra İdlib'de

Rusya, Esad ve İran üçlüsü Halep’te muhalifleri çembere aldıktan sonra, son ikmal yolu olan İdlib’e yönelmeyi amaçlıyor. İdlib’in stratejik kasabası Cisr eş-Şuğur alınırsa savaş Esad lehine dönebilir

Sıra İdlib'de

BAAS ordusu Rusya’nın hava saldırıları ve İran milislerinin desteğiyle Halep kırsalındaki muhalifleri çembere alıp Türkiye’ye uzanan en önemli ikmal yollarını keserken ikinci bir hedefe yöneldi. Halep’in merkezi Esad’ın, merkeze yakın bazı bölgeler ve kuzeyi muhaliflerin denetiminde. Rejim Nubbul ve Zehra kasabalarını alarak muhalif bölgenin dışa açılan kapısını kapattı. Muhaliflerin sadece İdlib’e açılan bir ikmal yolu kaldı. Burada ise sürekli çatışma yaşandığı için yardım ulaştırılamıyor.

3 köy Türkmenlerde

Rejim bir yandan da Halep’in güneybatısından Hatay sınırına doğru bir harekat başlatarak buradaki Bayırbucak Türkmen bölgesinde hakimiyet sağlamıştı. Bölgede sadece 3 köy Türkmenlerin elinde kaldı. Rejim Rusya’nın havadan desteğiyle buradaki Rabia (Bayır) bölgesini ele geçirerek, doğusundaki Cisr eş-Şuğur kasabasına ulaşmada önemli bir stratejik kazanım elde etti. Bu kasaba geçtiğimiz yıl muhaliflerin denetimine girmiş, bağlı olduğu İdlib şehri böylece tamamen Rejim denetiminden çıkmıştı.

Haberin Devamı

Ya ben ya IŞİD diyecek

Rejim bir yandan da PYD ilerleyişi ile kazanım elde ediyor. PYD, Fırat’ın batısına geçerek Halep’in kuzeyinden Azez’e doğru ilerlemeye başladı. Böylece rejim, muhalifleri güneyden, PYD kuzeyden sıkıştırıyor. İdlib’in de alınması Halep’in düşmesine neden olacak. Bu da rejimin elini güçlendirecek ve dünyaya “ya ben ya IŞİD” deme imkanı bulacak.

150 bin Suudi asker tetikte

SUUDI Arabistan’ın, Suriye’de IŞİD ile mücadele kapsamında, 150 bin asker için eğitim programı hazırladığı iddia ediliyor. CNN Arabic’in haberine göre, büyük kısmı Suudi Arabistan askerinden oluşan kuvvetin içinde, Mısır, Sudan ve Ürdün’den de önemli miktarda asker bulunacak. Haberde, Fas, Türkiye, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE’nin de gerekli eğitimi alıp operasyona katılmak üzere S. Arabistan’a birlik gönderdikleri öne sürüldü. Suudi ve Türk askeri yetkililerin, Türkiye sınırlarından Suriye’ye yönelik yapılacak operasyonlara ortak bir komutanlık tayin ettikleri de haberdeki iddialardan biri. Asya ülkelerinden Malezya, Endonezya ve Brunei’nin operasyona katılacakları ancak bu üçlü gücün, ayrı bir komutanlığa dahil olacağı, ama ayrıntılarla ilgili henüz bilgi verilmediği de kaydedildi. Geçtiğimiz perşembe günü, Suriye’de yapılan hava operasyonlarının IŞİD’i bitiremeyeceğine işaret eden S. Arabistan, Suriye’de IŞİD’e karşı kara operasyonu yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Suudi Arabistan’ın teklifi ABD tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Haberin Devamı

5 SORUDA HALEP

1 - Rejim nerelere saldırıyor?

Geçtiğimiz hafta salı günü Halep’in kuzey kırsalındaki Duveyr Zeytun, Tel Cibbin ve Hardet Til kasabalarını ele geçiren Esad rejimi, Rusya’nın hava desteğiyle ilerlemesini sürdürdü. Rusya sadece Pazartesi ve Salı günü bu bölgelere toplam 270 hava saldırısı düzenledi. Ardından rejim muhaliflerin Nubbul ve Zehra beldelerindeki kuşatmasını kırdı. Bu kuşatmanın delinmesiyle Halep’in kent merkezi, Halep kuzey kırsalından kopmuş oldu. Bir yandan Halep’in merkezindeki bölgeler Türkiye’den gelen ikmâl yollarından en önemlisini kaybetmiş oldu.

Haberin Devamı

2 -Koridor kapanınca ne olur?

Halep ile bağlantısı kesilen Azez koridoru, muhaliflerin can damarı. Türkiye’den tüm yardımlar bu koridordan geçiyor. Bu koridorun kaybedilmesi demek Halep’in kırsalındaki muhaliflerin bundan böyle tamamen İdlib tarafındaki muhalif bölgeye bağımlı hale gelmesi demek. Ancak bu bölge de Halep’e uzak olduğundan askeri, tıbbi ve sivil yardımların Halep’e ulaştırılmasının zaman alacağı anlamına geliyor. Bu durum Rusya’nın T-90 tankları ve TOS-1 Buratino füze fırlatıcılarıyla donattığı rejim güçlerine karşı muhalifleri stratejik olarak tamamen savunmasız hale getirebilir. Rejimin İdlib’e doğru ilerlemesi söz konusu.

3- Siviller nerelere kaçıyor?

Rejimin Nubbul ve Zehra beldelerindeki kuşatmayı kırıp, Marast -ul Han köyünü alması üzerine, bu bölgeden ve Azez tarafından Türkiye’ye kaçanlar var. Halep Yerel Koordinasyon Komitesi üyesi Ammar Nasar, Rus jetlerinin Pazartesi’den beri Halep’in kuzeyinde yer alan Anadan, Hreytan, Beyanun ve Hayan beldelerini yoğun şekilde bombalaması sonucu 2 bin ailenin yerinden olduğunu söylüyor. Göç edenlerin bir kısmı Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bölgeler ile Halep’in batı kesimlerindeki güvenli gördükleri yerlere gidiyor. Suriyelilerin güvenli görüp kaçtıkları yerlerden biri de Halep’in kuzeyinde bulunan Azez ilçesindeki Esselame Sınır Kapısı oldu.

Haberin Devamı

4- PYD ne yapıyor?

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre PKK’nın Suriye kolu PYD’ye bağlı YPG güçleri de muhaliflere kuzeybatıdan baskı yapıyor. YPG, Nubbul ve Zehra köyleri civarındaki iki köyü muhaliflerden aldı. Ancak sahadaki bu gelişmelere rağmen PYD, rejimle ittifak yapmadığı iddiasında.

5- Türkiye ne diyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Batı’ya şöyle seslendi: “Cenevre’de görüşmeler devam ederken, Suriye halkına yönelik bombardımanları devam ediyordu. Halep’e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil Türkiye’ye doğru harekete geçti. Avrupalı dostlarımız bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Suriye’de bunlar yaşanırken, soruyorum ben; bu akın nasıl durdurulacak?” Muhalifler her ne kadar Türkiye’nin Halep’i kurtarmak ve güney sınırını “temizlemek” için kara harekatı yapması gerektiğini belirtse de Ankara bu yönde bir işaret vermiyor.

YENİ YÜZYIL GAZETESİ