Dünkü gelişmeler nasıl yorumlanmalı?

Dün sabah piyasalarda yaşananlar bazı yürekleri hoplattı. Yaşananların orta veya uzun vadede bir önemi olacağından şüpheliyiz. Ancak ilginç gelişmelerdi... Ve bizim kısa dönemli beklentilerle çakışıyordu

Haberin Devamı

Dün sabah piyasalarda yaşananlar bazı yürekleri hoplattı. Yaşananların orta veya uzun vadede bir önemi olacağından şüpheliyiz. Ancak ilginç gelişmelerdi... Ve bizim kısa dönemli beklentilerle çakışıyordu.

Tekrarlanması olasılığı yüksek olduğu için, daha önemli konuları bir kenara bırakıp, dün yaşananları kısa ele alıp... Bizim hafta başı beklentileriyle kıyaslayacağız.

Yaşananlar
Dün sabah piyasa dolarda hızlı bir yükselişle açıldı. Hafta başından itibaren gerileyen doların ilk kademede 1.316'dan 1.32'ye yükseldiğini gördük.

Burada biraz oyalandıktan sonra kur biraz daha sıçradı ve 1.333 seviyesini gördü. Aynı zamanda YTL cinsi bonolara da satış geldi. Faizler biraz yükseldi. Piyasa kaynakları bonolara gelen satışı ve daha da önemlisi dolar alımlarını Londra'dan gelen büyükçe emirlere bağlıyorlardı.

Yorumlar şöyleydi...

Bir önceki gün Brezilya'da cari işlemler rakamları açıklanmış ve bu veriler 14 aydır ilk kez Brezilya'nın bir cari işlemler açığı verdiğini göstermişti. Bu "ilk" oyuncuları tedirgin etmiş ve bu tedirginlik de Türkiye piyasalarına sıçramıştı.

Ayrıca... Son Merkez Bankası müdahalesi olayında iyi para kazanmış olan ve dağ gibi döviz açıkları üzerinde oturan bazı oyuncuların kâr realize etmek için fırsat kolladıkları söyleniyordu.

Aynı zamanda büyük açık pozisyonu olanları korkutup, pozisyon kaptırtmak için çabalar da olması doğaldı. Bu geçici pozisyon kapamalar kuru yükseltince bazı oyuncular iki taraflı para kazanmış olacaklardı. Bir piyasa klasiği...

Bizce daha önemli bir risk Merkez Bankası'nın politika değiştirmesiydi... Bütün bunlara ek olarak da bugün açıklanacak olan "faiz kararında" oyuncular faizlerin sabit kalmasını bekliyor ve bu da iyimserliği sınırlıyordu.

Dünkü gelişmeler piyasalarda böyle yorumlandı.

Bizim yorum
Biz bu faktörlerin dün piyasalara gelen döviz alımlarında rol oynadığına katılıyoruz. Ancak dün yaşananların da büyük bir olasılıkla geçici olacağını düşünüyoruz. Bizce bu hafta yaşananlar bizim hafta başında yaptığımız yorumla uyumlu.

Bu nedenle dün yaşanların en iyi yorumunu pazartesi sabahı yatırımcılara yönelik yazdıklarımızda bulacaksınız. Tek kelimesini değiştirmeden aktarıyoruz… Yorum "Büyük çıkış devam eder mi?" başlığıyla verilmişti ve aynen şöyleydi...

"Merkez Bankası'nın uzunca bir süredir izlediği kur politikası bu aralar köşeye sıkışma durumunda. Buna bir "çıkmaz" demiyoruz, çünkü ne kadar kalıcı olduğundan emin değiliz. Bir olasılıkla geçen hafta Merkez Bankası müdahalelerinden sonra tanık olduğumuz durum geçici olur ve Brezilya'nın sonraki haftalarda piyasalara yaptığı iyi sürprizlerin geçici bir sonucudur. Türkiye, Brezilya gibi ülkelere giren oluk gibi yabancı sermaye bir olasılıkla bıçakla kesilmiş gibi durur. Ve bütün piyasalar daha normal bir dinamiğe geri döner.

Bunun olasılığı sıfır değildir. Ama piyasalar bir kere kolay para kazanma yolu yakalayınca bunu da kolay kolay elden bırakmıyor. Üstüne gidiyor. Bizce Türkiye piyasalarında tanık olduğumuz son gelişmeler bir süre daha tekrarlanabilir. Buna daha yüksek bir olasılık veriyoruz.

Buradan kastımız şudur. Piyasa birkaç geri adım atar. Borsa ve eurobond'lara bir kâr realizasyonu gelir. YTL-dolar kuru bir düzeltme yapar. Merkez Bankası sanki duruma hakim olmuş gibi bir durum ortaya çıkar. Ama hemen arkasından da yeni bir iyi haberle yine Türkiye piyasalarına yüklenilir. Büyük sermaye girer, geçen hafta tanık olduklarımızın küçük bir benzeri tekrarlanabilir. Bizce emerging market trader'ları rasyonellik sınırlarını zorlamaktadır ve bu gibi bir senaryonun olasılığı da sıfır değildir.

Ancak unutmayalım, geçen hafta olağan dışı olaylar şans eseri bir araya gelmiş ve ortaya ender rastlanan bir ortam çıkarmıştı. Geçen hafta tanık olduğumuz hareketin arkasındaki nedenleri sıralamakta yarar var. 1. Bernanke'nin ilk performansı beklenenden çok daha iyi oldu. Tedirginlik azaldı. 2. Amerika'da 10 yıllık dolar cinsi faizler bunun üzerine hemen 9 baz puanı düştü. 3. Brezilya'dan büyük sürprizler gelmeye devam etti. 4. Merkez Bankası'nın ünlü müdahalesi çok pozitif bir etki yaptı. 5. İçerideki büyük oyuncular çıkışa iyi "destek" oldu, 6. Petrol ve emtia fiyatları geriledi.

Büyük iyimserliğin devam etmesini bekliyoruz. Ama aynı koşulların tekrarlanması olasılığını da zor görüyoruz. Bizce esas izlenmesi gereken oyuncu Merkez Bankası. Bakalım sıkışmış oldukları köşeden kazasız belasız nasıl kurtulacaklar.

Bir kez daha tekrarlayalım. Türkiye gibi emerging market'larda uzun vadeli başarı ancak Asya merkez bankalarının izlediği politikalarla elde edilir. Gerisi eninde sonunda hüsrandır. Geçici bir stabilitedir."

Sonuç
Dün yaşananlar büyük bir olasılıkla olağan bir kâr realizasyonu ve klasik piyasa oyunlarından kaynaklanıyor. Kâr realize edip, etrafı kolladıktan sonra bu oyuncuların yine YTL'ye girmelerini bekliyoruz. Koşullar değişmiş değil. Değişirse okurlara duyuracağız...

DİĞER YENİ YAZILAR