Önümüzdeki ayların dökümü...

Türkiye ekonomisi hızlı bir değişim sürecinde... Bizim işler gibi. Önümüzdeki dönemde yeni projelere başlayacağız. Aşağıda orta dönemde izlenmesi gereken riskler ve fırsatlar var. Önem boyutuna göre sıralanmış bulunuyor

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisi hızlı bir değişim sürecinde... Bizim işler gibi. Önümüzdeki dönemde yeni projelere başlayacağız. Aşağıda orta dönemde izlenmesi gereken riskler ve fırsatlar var. Önem boyutuna göre sıralanmış bulunuyor.

1. Kısa dönemli bir balon olasılığı: Önümüzdeki 6 aya yakın sürenin en önemli riski yine dolar cinsi enstrümanlardaki gelişmelerle belirlenecek. Bizim kişisel görüşümüz şu: ABD ekonomisinin “balonsuz” yaşaması her geçen gün zorlaşıyor. Çünkü balon olmadan Amerikalı tüketicinin şimdiki tüketimini sürdürmesi imkânsız gibi. Ücretlilerin toplam gelir içindeki payı hızla azaldı. Şirket kazançlarının payı yükseldi. Bu nedenle eğer Amerikalı tüketici negatif tasarruf oranıyla şimdiki harcamalarını sürdürecekse bu ancak yeni bir balon başlaması durumunda mümkün. Bize öyle geliyor ki FED buradaki riski göze alamayacak ve yeni bir balon başlamasına izin verecek. Eğer yeni balon başlayacaksa diğer bütün riskleri arka plana iter.

2. İçerideki siyasi gerginlikler ve Güneydoğu: Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça içeride siyasi tansiyon artabilir. Kritik nokta şu. AKP şu anda iktidar ve yine ciddi bir oy alacak. Başbakan, siyasi normlara göre önünde uzun yılları olan bir siyasetçi. Ayrıca günümüz dünyasında Türkiye’nin aşırı bir uca çekilmesine hiç kimse izin vermez. AB süreci de burada kritik bir rol oynuyor. Türkiye’de siyaset “çağdaş” çizgide kalmak zorunda.

Eğer AKP uzun yıllar iktidarın nimetlerinden yaralanacaksa... Anlamsız bazı aşırı idealler (eğer varsa) zaten sadece kaosa neden olacaksa o zaman neden Cumhurbaşkanlığı seçimi sonunda akılcı bir şekilde sonuçlanmasın?

Tansiyon yükselebilir. Hem de çok yükselebilir. Bizce bu eninde sonunda fırsat demek. Güneydoğu ise her zaman ciddi izlenmesi gereken bir risk oluşturmaktadır.

3. Paritelere dikkat: Yatırımcılarca orta dönemde izlenmesi gereken üçüncü önemli olay, önemli paritelerde hızlı hareketler olasılığı. En az iki kaynağı var. Birincisi yukarıda işaret ettiğimiz yeni kısa vadeli dolar cinsi balon olasılığı. Böyle bir balon başlarsa nasıl sonuçlanacağı da gündeme gelecektir. Bu, dolar üzerindeki riski artırabilecek gelişme.

İkinci önemli nokta, dolar-yen kuru. Geçen cuma bu 119’ları aştı. 120’de önemli “stop”lar var. Bu seviye de kırılırsa o noktadan itibaren yen bizce en az yüzde 17 aşırı değerli hale gelmiş olacak. Uluslararası ölçülerde önemli bir rakamdır ve tek nedeni de Japonya’da faizlerin sıfıra yakın olmasıdır. Çünkü herkes fonlamasını yenle yapıyor. Anlamı da... Büyük hareketler olasılığı.

Sonuç
Önümüzdeki dönemde büyük riskler bunlar. Ama unutmayın ki finansal piyasaların en büyük özelliği hiç beklenmedik bir anda risk ve fırsatların gündeme gelmesidir. Burada da gözünüz Irak’ta ve ABD seçiminde olsun...

DİĞER YENİ YAZILAR