Asset swap nedir? (Bir piyasa öyküsü)

Bugün okurlarla bir piyasa öyküsünü paylaşacağız. Bunun için hiç de fena olmayan bir zaman...

Haberin Devamı

Bugün okurlarla bir piyasa öyküsünü paylaşacağız. Bunun için hiç de fena olmayan bir zaman... Çünkü içerideki ve dışarıdaki gençlerden kaynaklanan korkulara bakmayın. Emerging piyasalarda riskler büyük. Ama bizce bu durum ciddi bir dalgaya dönüşmeden önce (en az) bir balon daha göreceğiz.

Bu nedenle biz öykümüze gelelim ve sorumuzu soralım: Asset swap nedir?

Uzun zamandan beri bu soruyu piyasa profesyonellerine sormayı çok isterdik. Doğrusunu söylemek gerekirse aslında sormadık da değil.

“Asset swap denen enstrümanı nasıl kullanıyorsunuz?”

Trader’ların hepsi son derecede zekidir. Ama bir bölümü diğerlerinden daha zekidir. Zeki olanlar bu soru karşısında şaşırırdı. Çünkü neden söz ettiğimizi bilmezler, ama olayı duymuş olduklarından dolayı bu cehaleti açığa vurmaktan da çekinirlerdi...

Daha çok zeki olanların yüzünden ise bir gülümseme geçerdi... Ama nedense kendilerinden yine bir yanıt alamazdınız.

Sonuçta iş bu gariban profesörün başına düştü. Bulduklarımızın bir kısmını okurlarla paylaşmak istiyoruz.

Gidip bir Türkiye bonosu aldınız. İşin kolayıyla başlayalım. Diyelim ki 10 yıl vadeli bir Eurobond. Size yüzde 6.7 getiri veriliyor. Aklınıza ilk gelmesi gereken bunun iyi bir getiri olup olmadığı. Doğru yüzde 6.7 aynı vadeli Amerikan bonosu faizlerine verilen yüzde 4.6’ya kıyasla daha yüksek..

Ama unutmayın... Riskiniz de Amerikan Hazine Bonoları’ndakinden çok daha fazla. (Amerikalı zora düşse basar dolarları verir size. Türkiye Hazinesi zora düşse dolarları nasıl basacak?)

Mesele de işte burada. Size aldığınız bu ekstra risk için ne kadar faiz veriliyor?

Burada bir parantez.

Biliyoruz bazı akademisyen arkadaşlar bu sorunun anlamsız olduğunu söyleyecektir.

“Hoca bizle kafa bulma, al bu yüzde 6.7’yi bundan 10 yıllık Amerikan Hazine bonosu faizlerini çıkar. Türkiye riski için sana verilen ek getiri işte bu.”

Yanlış...

Yanlış dostlar. Aldığınız riskin karşılığını öğrenmek istiyorsanız...

Alın eurobond’u bir uluslararası bankaya götürün ve bu bonoyu asset swap’lamak istediğinizi söyleyin. (Küçük meblağlar için böyle bir şey olmaz elbette.)

Banka oturup size bir asset swap spread hesaplayacaktır. Bu vadeli eurobond’un asset swap spread’i de 174 baz puanı gibi bir şeye gelir.

Aldınız Türkiye riski için elde ettiğiniz getiri işte bu yüzde 1.74’tür. Peki ‘asset swap’ denen enstrümanın bütün yararı bu mu? Hayır.

Bu size verdiğimiz masum olanı. Piyasa profesyonelleri bunu farklı şekilde de kullanıyor. Ama bunu tartışmanın yeri burası değil.

DİĞER YENİ YAZILAR