İki kritik konuya geri dönelim

Günümüzde asıl konuşulması gereken içeride kızışan siyasi tartışmalar ama bu tartışmaların piyasaları etkileme aşamasında olmadığını düşünüyoruz. Yanılabiliriz, ama görüşümüz halen öyle. Kuzey Irak ve Güneydoğu'yu kapsayan stratejik bir hareket olmadıkça bizce piyasalar siyasi tartışmaları denkleme katmaz

Haberin Devamı

Günümüzde asıl konuşulması gereken içeride kızışan siyasi tartışmalar ama bu tartışmaların piyasaları etkileme aşamasında olmadığını düşünüyoruz. Yanılabiliriz, ama görüşümüz halen öyle. Kuzey Irak ve Güneydoğu'yu kapsayan stratejik bir hareket olmadıkça bizce piyasalar siyasi tartışmaları denkleme katmaz.

O yüzden iki bilinen konuya geri dönüp (önemli) yeni gelişmelere bakalım. ABD'de resesyon beklentisi ve ISM endeksi, Tayland vs. olayları Amaranth'ın tekrarlanması. Bunları biz de yeteri kadar bu köşeye taşıdık. Burada henüz yeni bir gelişme yok.

İzlenmesi gereken göstergelerden birincisi emtia ve hammadde fiyatları. Diğeri ise Amerika'daki emlak fiyatları. Yanılmıyorsak piyasaların gidişatını bu iki gösterge belirleyecek.

Emtia ve hammadde
Buradaki balonun sönmekte olduğunu bir süredir duyuruyoruz ama şu ana kadar kesin bir şey söylemek mümkün değildi. Bir kere Amaranth olayı bazı büyük oyuncuların terste yakalandığını gösterdi. Yani commodity'lerdeki bu seferki gerileme daha önce "çalışan" hesapların ötesine taşmış oluyor.

Grafikte Reuters'in CRB endeksi var. Emtia ve ham madde fiyatlarını gösteriyor. İki gelişme gayet açık. Bir kere 2005 sonundan itibaren endeksin volatilitesi ciddi biçimde yükselmiş. (Balonların sonu yaklaştığında bu normaldir.)

İkincisi endeksteki son gerileme geçtiğimiz beş yılda görülmüş bir şey değil. Emtia balonunun sönmesi şimdi daha da olası. Bunun önemi şu, başka oyuncular da terste yakalanacaktır. Bu zorlama satışları gündemde tutabilir.

Şimdi gelelim diğer balona...

Amerikan ekonmomisinin bir resesyona girebileceği korkusu büyük çapta emlak balonunun sönmeye başlamasından kaynakladı. Emlak satışlarını kapsayan veriler arka arkaya beklentilerin altında cıkti. Amerika'da emlak piyasasının tahminlerden daha kötü bir durumda olduğu kanısı yerleşti. Bu da Amerikan ekonomisinde bir duraklamayı gündeme getirdi. Ancak bunlar on gün önceki durum. Geçen haftadan beri burada koşullar değişmeye başladı.

Amerika'da geçen hafta ev satışları konusunda yeni veriler açıklandı. Veriler bu sefer beklenenden daha iyi geldi ve ortaya son ayların tam tersi bir durum cıkti. Dow Jones'un rekor kırmasının bir nedeni bu.

Her iki balonu da etkileyen esas faktör faizler. Son haftalarda dolar cinsi 10 yıllık faizler hızla geriledi. ABD hazine bonosu faizleri neredeyse 60 baz puanı düştü. Burada Amaranth ve emerging piyasalarda yaşanan gerginliğin de rolü var. Risk algılaması değişince oyuncular daha emniyetli piyasalara çekiliyor. En emniyetli enstrüman da ABD Hazine bonoları.

Ancak önemli olan uzun vadeli faizlerdeki gerilemenin Amerikan emlak spekülasyonu konusunda olumlu bir etki yapacak olması. Öte yandan FED de seçim öncesi Amerika'da bir resesyona izin vereceğe benzemiyor. Bu tam emlak fiyatları açısından olumlu bir koşul.

Sonuç
ABD emlak piyasası tüm trader'ların izlediği bir gösterge. Bir süre sonra rakamların görece "düzelmeye" başladığını görebiliririz. Geçen haftaki göstergeler bu yönde çıktı.

Öte yandan, emtia ve hammadde spekülasyou uzun vadeli değil, kısa vadeli faizlerden etkileniyor. Burada da beklentiler likiditenin daralacağı yönünde. Bu nedenle Emtia ve hammadde piyasasındaki balonun yeniden başlaması daha zor gibi görünüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR