TL'nin durumu

Bizim döviz piyasasında ilginç gelişmeler oluyor. İzlenen stratejiler klasik. Ama sonuçları eskiden tanık olunanlara pek benzemeyebilir

Haberin Devamı

Bizim döviz piyasasında ilginç gelişmeler oluyor. İzlenen stratejiler klasik. Ama sonuçları eskiden tanık olunanlara pek benzemeyebilir.

Geçen hafta
Geçen hafta sonuna doğru bazı uluslararası büyük bankalar YTL-dolar kurunda nasıl pozisyon alınması gerektiğini vurgulayan yorumları yatırımcılara duyurdular.

Bu bankalara göre YTL, dolar karşısında değer kazanacaktı ve kısa vadede YTLye geçilmeliydi. Diğer bir deyimle dolar borçlanıp, kısa vadede bu paraları YTLye yatırmak gerekiyordu. (İlişikteki grafikten de görüleceği gibi bu kısa vadeli öneri para kaybettirdi.)

Dediğimiz gibi, mevsimlik gelişmeler hesaba katıldığında eskiden iyi para bırakan kısa vadeli bir stratejiydi. Bizim görebildiğimiz kadarıyla çarşamba-perşembe günleri planlanan bu pozisyonların arkasındaki mantık şuydu...

AB referandumları geride kaldı. Bu olay en azından kısa vadede unutulacak. 10 yıllık dolar cinsi faizler de şu anda düşük seyrediyor. Türkiye'ye turizm dövizi giriyor. Kısa vadede YTL değer kazanacak.

Oyuncuların bu savlara ne kadar inandıklarını bilmiyoruz.

Elbette küçük bir olasılıkla son haftalarda kendi almış oldukları yanlış pozisyonların riskini görüp, YTL enstrümanlarını iyi bir fiyattan başka yatırımcılara devretme stratejisi de olabilir.

Ama dediğimiz gibi, bu düşük olasılık.

Söz konusu kurumların samimi olduklarına inanmak gerekiyor. O zaman da iş biraz karışıyor.

Bizim piyasanın yaklaşımı
Bizim döviz piyasasında gördüğümüz şu...

Bizim piyasa dolarda büyük bir açık pozisyona sahip. Ayrıca bu açık pozisyonda parite riski de genelde hedge edilmiş değil.

Bu nedenle bankalar dolar-YTL kurunu düşük tutmaya kararlı. YTL'nin güçlü olması isteniyor. Piyasa bunu iki yıldır da başarmış durumda. Bu önemli bir "başarı".

Ama bunun esas nedeni de doların bu süre içinde euro karşısında sürekli değer kaybetmesiydi. Böyle bir durumda TL euro karşısında değer yitirirken... Dolar karşısında değer kazanabiliyordu.

Şimdiki durum
Ama referandumlar nedeniyle bu durum değişti. Dolar bu aralar yükselme trendinde.

Şimdiki koşullar altında söz konusu stratejilerin başarıya ulaşması için zaten epey değerli olan YTLnin euro karşısında daha da yükselmesi gerekiyor. Nitekim... Dolar yükselirken YTL bir de dolara karşı değer kazanırsa bu sefer Euro karşısında çok fazla değerlenmiş olacak.

Unutmayalım ki piyasa zaten YTL-dolar kurunu 24 aydır nominal olarak "sabit" tutmayı başarmış ve bu şekilde YTL dolar karşısında iki yılda neredeyse yüzde 20 reel değer kazanmış.

Öte yandan sadece mayıs başından beri YTLnin euro karşısındaki reel değeri dramatik bir şekilde yüzde 10 kadar artmış durumda!

Sonuç
Bu durumun devam etmesi daha ne kadar mümkün?

İlişikteki grafiklerden de gördüğünüz gibi piyasa uğraşıyor...

Ama buna rağmen geçen hafta önerilen dolardan YTLye geçme stratejisi dün gibi zarardaydı. Çünkü dolar euro karşısında yükselmişti...

YTL euro karşısında ciddi biçimde değer kazanmış ama dolar karşısında değer yitirmişti.

Önerilen kısa vadeli stratejiler sanırız bu nedenle tutmadı.

DİĞER YENİ YAZILAR