Gazete Vatan Logo

Sinsi hastalık yumurtalık kanseri tedavisinde sıcak kemoterapi!

Her 80 kadından 1’inde görülen over kanseri olarak da adlandırılan yumurtalık kanseri, sinsice ilerleyen bir hastalık. Belirti vermemesi nedeniyle de yumurtalık kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 80’i ileri evrede teşhis alıyor. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de “Sıcak Kemoterapi” Peki, Sıcak kemoterapi nedir? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, yumurtalık kanseri tedavisinde kullanılan sıcak kemoterapiyi anlattı.

Sinsi hastalık yumurtalık kanseri tedavisinde sıcak kemoterapi!

Yumurtalık kanseri tedavisi, sinsi bir hastalık. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de “Sıcak Kemoterapi”. Peki, sıcak kemoterapi nedir? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

YUMURTALIK KANSERİ SİNSİCE İLERLİYOR

Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Over kanseri; yani yumurtalık kanseri, her 80 kadından 1’inde ömrünün bir döneminde görülebiliyor. Over kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 80’i ileri evrede teşhis alıyor.

Çünkü yumurtalık kanseri, çok sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğunda, tümör, küçükken ilerlememişken fark edilmiyor. Maalesef neredeyse hiçbir belirti vermiyor.

Ancak kadınlar rutin kontrollere başvurdukları zaman tesadüfen muayene sırasında tanısı konabiliyor. Bunun dışında ancak ilerlemeyen aşamalarda anlaşılabiliyor. Var olan over kitleleri, ancak yayılarak kişinin karnının içerisinde sıvı oluşturduğu vakit hasta ağrı duyuyor, karnı şişiyor ve durumdan rahatsız oluyor.” sözlerini ifade etti.

Haberin Devamı

YENİ YÖNTEMLER HASTALARA UMUT VERİYOR!

Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Bu hastalığın henüz başındayken yani ilk aşamalarda, yalnızca cerrahi yöntem ile hastayı hastalıktan tamamen kurtarmak mümkün olabiliyorken, ileri evrelerde ameliyatın yanı sıra kemoterapi de gerekiyor.

Tabii ki hastaların biz cerrahlara, tümör henüz küçükken, hastalık ilerlemeden başvurması herkes için sevindirici bir durum. Fakat bu çoğu zaman mümkün olmuyor. Son birkaç senede ileri evre yumurtalık kanserinde sıcak kemoterapi uygulanmasının sağ kalımı anlamlı olarak arttırdığına dair çalışmalar çıkmaktadır. Kendi verilerimiz de bunu göstermektedir. ” dedi.

DENEYİMLİ ELLERDE YAPILACAK AMELİYAT HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Ameliyatı gerçekleştirecek olan uzmanın, daha önce gerçekleştirdiği ameliyatların başarı oranları, deneyimi ve cerrahi becerisi bu noktada çok büyük önem taşıyor.

Çünkü cerrahın, operasyon sırasında, bölgede tümör bırakmaması, tümörün tamamen temizlenmiş olması, hastanın ameliyattan sonraki vaziyeti için çok mühimdir. Burada amaç hastada hiç tümör kalmamasıdır. 10 saate yakın süren bu ameliyatlar, doğru planlandığı ve başarıyla gerçekleştirildiği sürece, hastalığın seyri konusunda, hasta büyük avantaj elde edebilir.

Haberin Devamı

Ben bugüne dek girdiğim ameliyatlarımda, dünyanın önde gelen onkoloji kliniklerine benzer olarak %81’lik bir oranda, makroskobik sıfır tümör kalmama başarısını elde etmiş bir cerrah olarak, hastalara ve hasta yakınlarına vermek istediğim çok önemli bir mesaj var: “Ameliyat olunacak cerrahı seçecekken, detaylı ve dikkatli bir ön araştırma yapın. Hekiminize daha önce gerçekleştirdiği ameliyatların başarı oranlarını, ameliyatta tümör kalmama ve ameliyata bağlı gelişebilecek istenmeyen etkilerin oranlarını sorun. Yurtdışı klinik deneyimlerimde hastaların bu konuda bilinçli olduğunu gözlemledim.” Dedi.

OVER KANSERİNE KARŞI SICAK KEMOTERAPİ

İlker Kahramanoğlu: “İleri evrelere ulaşmış over (yumurtalık) kanseri için, hastaların umudunu artıran ve cerrahların elini kuvvetlendiren bir silah var. Bu da: Sıcak Kemoterapi.

Haberin Devamı

Ameliyatta geride tümör kalmaması çok önemliyken bir diğer mühim husus da uygulanabilecek olan “sıcak kemoterapi” tedavisidir. Sıcak kemoterapi tedavisine uygun olan hastalara, ameliyatın hemen ardından, tümörü alma işlemi bittikten sonra bu yöntem uygulanır. Sıcak kemoterapi ile tam gerçekleştirilen sitoredüktif cerrahi sonrası kalan gözle görülmeyen mikrokobik tümör odakları hedeflenir. Bu anlamda, sıcak kemoterapi, over kanserinde ameliyatın tamamlayıcısı olarak düşünülebilir.

Belirli bir ısıya getirilen kemoterapi ilaçları (42ºC), ameliyat olan hastanın karın boşluğu kısmına verilir. Damardan verilen kemoterapiye göre, karın boşluğu içinde daha yüksek dozda direkt kemoterapi uygulanmış olur. Sistemik yan etkiler de daha az izlenir. Kemoterapinin belirli bir sıcaklıkta verilmesi, ilacın dokuya penetrasyonunu arttırır. Bu önemli uygulama şu anda hala standart tedaviye girmemiş olsa da yapılan klinik araştırmalar, bu uygulamayı alan hastaların, almayanlara oranla 1,5 yıl (18 ay) kadar bir süre hastalıksız sağ kalım artışını elde ettiğini göstermiştir.

Haberin Devamı

Bunun yanında, bazı hasta grubunda kullanılabilen akıllı ilaçlar da, genetik mutasyonu olan hastalarda over kanseri ameliyatı sonrası tedavi almadan geçen sağ kalımı 4 yıla kadar uzatabilmektedir.” Diye konuştu.