Gazete Vatan Logo

S-400’ün tanesi 500 milyon dolar

Rus basını, Rusya’nın Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemlerini tanesi 500 milyon dolardan satmak istediğini iddia etti.

S-400’ün tanesi 500 milyon dolar

Rusya ile Türkiye arasında uzun süredir görüşülen S-400 hava savunma sistemi satışıyla ilgili olarak Rus basınından yeni iddia geldi. RBC ajansı, Kremlin ve Rusya Savunma Bakanlığından iki ayrı kaynağa dayandırdığı haberinde, Rusya’nın S-400’lerin her birini Türkiye’ye 500 milyon ABD dolarından satmak istediğini duyurdu. Haber, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından geldi. Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, iki liderin görüşmesinde S-400’lerin satışı konusunun da ele alındığını söylemişti.

İran’a da satmıştı

Savunma bakanı Fikret Işık da, Nisan sonunda yaptığı açıklamada S-400’lerin satışı konusunda nihai aşamaya gelindiğini söylemişti. Arms Export dergisinin baş editörü Andrey Frolov, Rusya’nın 2007 yılında iki S-300 bataryası için İran’la 900 milyon dolara anlaştığını hatırlatarak S-400’lerin her biri için 500 milyon dolar istenmesinin makul olduğunu söyledi. Ancak uzmanlar Ankara ile Moskova arasındaki tek sorunun fiyat olmadığını hatırlatıyor. Teknoloji transferi ve ortak üretim konuları da çözülmesi gereken önemli sorunlar arasında.

Haberin Devamı

İlk etapta üç sistem gelecek

VATAN’ın edindiği bilgilere göre Türkiye’nin ilk etapta Rusya’dan 3 adet S-400 Hava Savunma Sistemi alması hedefleniyor. Savunma uzmanları Rusya’nın elinde hazır bulunan 3 adet S-400 sisteminin acil ihtiyaç kapsamında Türkiye’ye yollanacağını iddia ediyor. Böylece kurulumu yaklaşık 3 ile 5 yıl sürecek sistemlerin çok daha kısa sürede temin edilmesi bekleniyor.

Teknoloji transferi

Rus savunma uzmanları ise satışın gerçekleşmesi durumunda S-400’lerin en erken 2020-2022 yıllarında geleceğini söylüyor.

Türkiye’nin NATO üyesi ülkeler ve Çin ile anlaşamamasının en büyük nedeni olan teknoloji transferi konusunda bir gelişme yok. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak üretim için görüşüldüğünü söyledi. Rus savunma uzmanları Moskova’nın S-400’ü içeren bir teknoloji transferi istemediğini vurguluyor. Ancak uzmanlar S-400’ün alt varyantları olan S-300, hatta üretimi yeni olan ve 12 füze tüpü taşıyan orta uzun menzilli S-350’yi içeren bir ortak üretim anlaşması yapılabileceğini belirtiyor. S-350 Vityaz için benzer işbirliği geçen yıl Rusya ve G. Kore arasında yapıldı.

Haberin Devamı

‘Ülke genelinde 8 batarya yeter’

Elektronik harp ve savunma sistemleri uzmanı Doç. Dr. Aşkın Demirkol, Türkiye’nin sorunlu bölgeleri için 8 adet S-400 bataryasının yeteceğini vurguluyor: “S-400’lerin etkili menzili 400 km. Özellikle güney sınırında bir duvar gibi dizmeye çalışırsanız basit bir hesapla 3-4 sistemin karakol şeklinde kurulması lazım. Tüm Türkiye’yi bir uçtan bir uca düşündüğünüzde 20 sistem; kabaca 6 güney, 6 kuzey, 4 doğu, 4 de batıya konuşlandırılmalı. Ancak tehdidin yüksek olduğu güney ve doğu sınırının bir kısmını düşündüğünüzde toplamda 8 batarya yeterli olur.”