Gazete Vatan Logo

Parlamento binasına silahlı saldırı!

Kanada’nın Ottowa kentinde bulunan parlamento binasında kimliği belirsiz bir kişinin silahıyla ateş etmesi sonucu bir askerin yaralandığı bildirildi.

Kanada'nın Ottawa kentinde bulunan parlamento binasında kimliği belirsiz bir kişi, nöbet tutan bir askeri silahla vurarak öldürdü. Ardından parlamento binasına giren saldırgan, polislerle çatışmaya girdi. Saldırgan bu çatışmada polis tarafından öldürüldü. Parlamento binası çevresinde 30-40 el silah sesi duyulduğu bilgileri gelirken, ABD gerekirse Kanada'ya yardım yollamaya hazır olduğunu açıkladı.

Ottawa polisi olayla ilgili yaptığı açıklamada bir el silah sesinin parlamento binasının içinden duyulduğunu ve saldırı sonrası bina önünde bulunan Ulusal Savaş Anıtı’nda nöbet tutan bir askerin yaralandığını ifade etti. Saldırganın ateş etmesinin ardından parlamento binasından kaçtığını kaydeden polis sağlık görevlilerinin askere olay yerinde müdahalede bulunduklarını kaydetti.

Saldırgan polis tarafından öldürüldü. Saldırganın kimliği ve saldırının niçin gerçekleştiği henüz netleşmedi.

Acil mücahale ekipleri hala olay yerinde bulunuyor. Sağlık görevlileri yaralanan askeri ambulans ile götürdü.

Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın parlamento binasından güvenli bir şekilde korumalar tarafından çıkartıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Parlamento üyelerinden Tony Clement, kabinenin yakınlarından silah sesleri duyulduğunu tweet attı. Güvende olduğunu belirten Clement, tehlikenin sürdüğünü belirtti.

Polis parlamento binası çevresinde ve içinde saldırganı arıyor. Öte yandan parlamento binası içinde 30-40 defa silah sesi duyulduğu iddia ediliyor.

SALDIRGANLARDAN BİRİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ottawa'da parlamento binasının bahçesindeki Ulusal Savaş Anıtı'nda nöbet tutan askere ateş açtıktan sonra kaçan saldırganlardan birisinin, parlamento binasındaki çatışmada öldürüldüğü açıklandı.

Gelişmelerle ilgili henüz herhangi bir yetkili açıklama yapmazken, Kanada resmi yayın kuruluşu CBC, Federal Parlamento binasına kaçan saldırganlardan birinin, binada görev yapan güvenlik güçleri ile silahlı çatışmaya girdiğini ve öldürüldüğü duyurdu.

CBC haberinde saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırılan askerin de hayatını kaybettiği bildirildi. Haberde, çatışmanın Başbakan Stephen Joseph Harper'ın parlamentodaki odasının olduğu yerde meydana geldiği ancak Harper'ın Nova Scotia eyaletinde olması nedeniyle odanın boş olduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ABD, SALDIRIYA İLİŞKİN KANADA'YA YARDIM ÖNERİSİNDE BULUNDU

ABD, Kanada Parlamentosundaki silahlı saldırıya ilişkin Kanada'ya yardım önerisinde bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest günlük basın brifingine, Ottawa'daki parlamento binasında Sabah saatlerindeki silahlı saldıra ölen asker ve saldırıdan etkilenenlere dua ettiklerini belirterek başladı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Kanada Başbakanı Stephen Harper ile telefonla görüştüğü bilgisini veren Earnest, Obama'nın saldırıya ilişkin Beyaz Saray İç Güvenlik ve Terörizmle Mücadele Asistanı Lisa Monaco tarafından da bilgilendirildiğini ifade etti.

Earnest, şunları söyledi:

"Kanada, NATO ittifakının güçlendirilmesinden Ebola'yla ve IŞİD'le mücadeleye varıncaya kadar çok çeşitli konularda ABD'nin en yakın dost ve müttefiklerinden biri. ABD ile Kanada arasında güçlü bir ortaklık, dostluk ve müttefiklik bulunuyor. ABD, bu ilişkiye güçlü şekilde değer veriyor. ABD hükümeti yetkilileri, yardım önerisinde bulunmak için Kanadalı mevkidaşlarıyla yakın temas halinde bulunuyor. Bu, Beyaz Saray'daki yetkilileri de kapsıyor.''

Haberin Devamı

Öte yandan Beyaz Saray'dan Obama'nın Harper'la görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada da Obama'nın saldırıyı kınadığı ve iki ülke insanları arasında yakın dostluk ve müttefikliği yeniden teyit ettiği kaydedildi. Açıklamada, "Başkan Obama, bu saldırıya ilişkin Kanada'ya yardım önerdi" denildi.

İKİ GÜN ÖNCE CİHATÇI BİR KİŞİ İKİ ASKERE SALDIRMIŞTI

Kanada’da cihatçı olduğundan şüphelenilen bir kişi otomobille iki askere saldırdı. Saldırganın polis atarafından vurularak öldürüldüğü, askerlerden birinin ise hayatını kaybettiği bildirildi.

Dünkü saldırının üzerine bugün gelişen olaylar, saldırıda IŞİD parmağı olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.