Gazete Vatan Logo

Omurgalı canlı nüfusu yok oluyor!

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) yayınladığı raporda, 1970-2012 yılları arasında omurgalı canlıların sayısının yüzde 58 oranında azaldığını duyurdu.

Omurgalı canlı nüfusu yok oluyor!

Rapora göre gerekli önlemler alınmazsa 2020'de omurgalı canlı popülasyonunun üçte ikisi yok olacak.

WWF tarafından iki yılda bir hazırlanan ve dünyanın mevcut durumunu özetleyen 'Yaşayan Gezegen' Raporu'nda, 1970-2012 yılları arasında omurgalı canlı nüfusunda (memeliler, balıklar, kuşlar, iki yaşamlılar, sürüngenler) ortalama yüzde 58'lik genel bir düşüş olduğu vurgulandı. Raporda en çok kayıp yaşanan canlıların yüzde 81'le tatlı suda yaşayan türler olduğu, karada yaşayanların sayısının yüzde 38, denizde yaşayanların sayısının ise yüzde 36 oranında düştüğü kaydedildi.

OMURGALI CANLILARI TEHDİT EDEN 5 ANA NEDEN

WWF, canlılardaki bu azalmanın habitat kaybı ve bozulması, türlerin aşırı tüketimi (hem hayvan hem bitki), kirlilik, istilacı türler ve hastalıklar ile iklim değişikliği gibi 5 ana tehditten kaynaklandığını vurguladı. 3.706 canlı türüne ait verileri incelediği raporda gerekli önlemler alınmazsa 2020 itibariyle bu canlı türlerinin nüfusundaki düşüş oranının yüzde 67'ye ulaşacağı vurgulandı.

Haberin Devamı