Gazete Vatan Logo

Obama'dan son ziyaret

ABD Başkanı Barack Obama son resmi ziyaretini Yunanistan'a yaptı. Ziyaretinin ilk gününde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüşen Obama ABd'nin NATO üyeliği konusunda güvence ve Yunanistan'ın borç yükünü hafifletmeye destek sözü verdi.

Obama'dan son ziyaret

ABD başkanlığı görevini Donald Trump'a devretmeye hazırlanan Obama sabah saatlerinde Atina'ya vardı. 1999'da ülkeyi ziyaret eden Bill Clinton'ın ardından Yunanistan'a giden ilk ABD Başkanı olan Obama havalimanında Yunanistan Savuna Bakanı Panos Kammenos'un da katıldığı bir askeri tören ile karşılandı.

OBAMA NATO GÜVENCESİ VERDİ

Obama ilk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü. 'Güçlü bir NATO'nun son derece önemli' olduğunu söyleyen ve ABD'nin NATO üyeliğinin süreceğinin sözünü veren Obama 'ABD'de hükümet değişikliği olsa da bunun sürekliliğinin önemli olduğunu' söyledi. Pavlopulos ise Obama'ya Yunan halkı sosoyal ve ekonomik krizdeyken ABD'nin verdiği destek için teşekkür ederek Trump'ın da 'aynı yolu izleyeceğinden' emin olduğunu söyledi. Trump'ın diğer ülkelerin daha fazla ödeme yapmaması nedeniyle ABD'nin NATO'dan ayrılabileceğini söylemesi üye ülkeler arasında endişe yaratmıştı. 'OMUZ OMUZA DURACAĞIZ' Obama ayrıca Yunanistan'ın borç yükü konusunda da ABD'den destek sinyali verdi. ABD Başkanı " Yapılan ilerlemelerden mutluyuz. Ancak önmüzde önemli zorluklar var. Biz bu süreçte Yunanistan'da Yunanistan ile omuz omuza durmaya niyetliyiz" dedi. Yunanistan tarafı ziyarette Yunanistan'ın borç yükünün hafifetilmesi konusunda ABD'den destek mesajı bekliyordu.

Haberin Devamı

OBAMA ÇİPRAS GÖRÜŞMESİ

Obama Çipras ile görüşmesinden önce de " Avrupa'ya bizim görüşümüzün sadece kemer sıkma önlemleri ile refahın sağlanamayacağı olduğunu iletmeyi sürdüreceğim" ifadelerini kullandı. ABD Başkanı 'borç yükünün azaltılması ve diğer stratejilerin' de bu aşamada önemli olduğunun altını çizdi. Çipras ile Obama görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

OBAMA'NIN ZİYARETİ NEDENİYLE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Obama Çarşamba günü Akropolis'i gezdikten sonra demokrasi ve küreselleşme konularının ağırlıkta olduğu bir konuşma yapacak. Kentte ziyaret nedeniyle de üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Yunanistan'dan Almanya'nın başkenti Berlin'e geçecek olan Obama burada Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer Avrupalı liderlerle görüşmeler gerçekleştirecek. Obama ardından Peru'ya geçerek bir Asya ülkeleri liderlerinin hazır bulunacağı bir ekonomi zirvesine katılacak.

Haberin Devamı