Gazete Vatan Logo

Son dakika... BM'den Trump'a Kudüs reddi

Trump’ın Kudüs kararını eleştiren kararı tasarısı BM Genel Kurulu’ndan ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. ABD, İsrail, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Micronezya, Nauru, Togo, Palau, Kudüs kararına karşı oy kullandı.

Son dakika... BM'den Trump'a Kudüs reddi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen'in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı. ABD'nin şantaj ve tehditleri arasında başlayan görüşmelerin ardından tarihi oylamaya geçildi..
Oylamadan çıkan sonuçla birlikte, ABD lideri Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararı, 'yasa dışı' olarak tanındı. Ancak bu sonucun bağlayıcı tarafı yok.
ÇAVUŞOĞLU: BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUZ
Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada: "Genel Kurul, ABD'nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. Genel Kurul'da dayanışma ortaya kondu. Büyük memnuniyet duyuyoruz." dedi.
İBRAHİM KALIN: TARİHİ KARAR HAYIRLI OLSUN
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BM’nin aldığı karara ilişkin, “Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, “Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu’ndan 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun” ifadesini kullandı.
"KARAR FİLİSTİN İÇİN ZAFERDİR"
Filistin Lideri Mahmud Abbas BM'deki Kudüs kararına ilişkin " Bu Filistin için zaferdir" denildi.

Haberin Devamı

ABD veto etti


Daha sonra Türkiye ve İslam ülkelerinin girişimiyle konu, BM zeminine taşındı. BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi Mısır, ABD yönetiminin kararının geçersiz sayılması için hazırlanan karar tasarısını konseye sundu. Ancak beklendiği üzere daimi üye ABD, tasarıyı veto etti. ABD'nin vetosu nedeniyle 15 üyeli konseyden tasarı lehine 14 oy çıkmasına rağmen karar alınamadı.

Bunun üzerine tasarı, BM Genel Kuruluna taşındı. Daha önce reddedilen karar tasarısı, yine Türkiye ve birçok İslam ülkesinin girişimleriyle 193 üyeli BM Genel Kuruluna sunuldu.

Haberin Devamı


Tasarı, ABD kararını geçersiz sayıyor

Karar tasarısında BM'de daha önce Filistin-İsrail meselesi ve Kudüs ile ilgili alınmış kararlar hatırlatılıyor ve kutsal şehir Kudüs'ün özel statüsü, özel olarak da kentin ruhani, dini ve kültürel boyutlarının muhafaza edilmesine duyulan ihtiyaç vurgulanıyor.

Tasarıda, Kudüs'ün nihai statüsünün ilgili BM kararlarıyla uyum içinde yapılacak müzakerelerle çözümlenmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Tasarıdaki maddelerle ise kutsal şehir Kudüs'ün özelliğini, statüsünü ya da demografik oluşumunu değiştirmeye yönelik her türlü karar ve eylemin yasal etkisinin olmadığı, geçersiz sayıldığı ve BM'nin daha önceki kararlarıyla uyumlu şekilde geri alınması gerektiği belirtiliyor; bu çerçevede ABD'ye Kudüs'te diplomatik temsilcilik açmaktan kaçınması çağrısı yapılıyor.

Ayrıca tasarıda tüm ülkelerden Kudüs ile ilgili daha önceki BM kararlarına uymaları talep ediliyor ve bu kararlara karşı gelen herhangi bir eylem ya da önlemi tanımamaları isteniyor. İki devletli çözümü tehlikeye atacak eğilimlerin tersine çevrilmesi çağrısı yapılan tasarıda, Ortadoğu'da kalıcı, adil ve kapsamlı bir çözümü hedefleyen çabaların hızlandırılması, bunun yanı sıra 1967'de başlayan İsrail işgalinin sonlandırılması isteniyor.

ABD ve İsrail'i baskı altına almak için önemli

Haberin Devamı

Tasarıyı daha önce BM Güvenlik Konseyinde sadece ABD'nin veto etmiş olması, 193 üyeli Genel Kurulda hatırı sayılır bir çoğunluğun tasarı lehine oy kullanabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Daha önce Güvenlik Konseyinde bazı üyelerin ABD'nin yanında duracağı tahminine rağmen kalan tüm üyelerin tasarı lehine oy kullanması bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

BM Genel Kurulundan çıkacak kararın bağlayıcılığı bulunmuyor ancak ABD ve İsrail'e karşı önemli bir diplomatik hamle sayılıyor. Tasarının Genel Kuruldan ezici çoğunlukla geçmesi, uluslararası platformlarda ve dünya kamuoyunda ABD ve İsrail'i baskı altına almak için önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.

İsrail'den rest: Uluslararası kuruluşların onayına ihtiyacımız yok

Haberin Devamı

ABD'nin desteğini arkasına alan İsrail, Birleşmiş Milletlere (BM) rest çekti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, Genel Kurul'da yapılacak olan ve Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı toplantı öncesi yaptığı açıklamada "Kudüs'ün İsrail Devleti'nin başkenti olduğunu bilmek için uluslararası kuruluşların onayına ihtiyacımız yok" dedi.

Danon, bugün BM Genel Kurulu toplantısı öncesi yaptığı yazılı açıklamada, "Filistinliler diyaloğa girmek yerine yine BM'de konuşmalar yapmayı seçti. Tarihin kendisini inkar eden kararları kabul etme girişimleri anlamsızdır. Kudüs'ün her zaman Yahudi halkının başkenti olduğu, her zaman İsrail Devletinin başkenti olacağını bilmek için uluslararası organların onayına ihtiyacımız yok" dedi.

Trump: Finansal desteği keseriz

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasında ABD'ye destek vermeyen ülkelere finansal yardımı kesme tehdidinde bulunmuştu.

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bizden yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar yardım alıyorlar. Sonra da bize karşı oy kullanıyorlar. Bu oyları izliyoruz. Bırakın bize karşı oy versinler. O zaman bir sürü parayı elimizde tutmuş oluruz. Artık umurumuzda değil" demişti.