Gazete Vatan Logo

Irak'ta 7,3'lük deprem!

Irak'ın Halepçe kentinde saat 21.18'de 7,3 şiddetinde deprem meydana geldi. Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar olduğu belirtiliyor. Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması çağrısı yapıldı. Erbil'de 2 kişinin öldüğü 50 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Kuzey Irak Sağlık Bakanlığı, depremde 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İran Televizyonu, İran'da en az 155 kişinin öldüğünü ve 300'den fazla yaralının olduğu bilgisini geçti. Deprem sonrası, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın açıklama yaparak, Türkiye'nin insani yardım için hazırlıklarını yaptığını bildirdi. AFAD Başkanı, Türkiye'den herhangi bir hasar bilgisi gelmediğini aktardı.

Irak'ta 7,3'lük deprem!

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) verilerine göre Irak'ın güneydoğusunda yer alan Halepçe'de deprem yaşandı. Depremin richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğünde olduğu açıklandı. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre depremin merkez üssü Halepçe’ye 32 kilometre mesafede. Sarsıntı yerin 33,9 kilometre altında gerçekleşti. Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar olduğu belirtiliyor.

ART ARDA ARTÇI DEPREMLER OLUYOR

21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik bir deprem meydana geldi. 00.33'te İran-Irak sınırında meydana gelen depremin ardından Irak'ta saat 01:31'de, yerin 32.2 KM altında 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

DERBENDİHAN BARAJI'NA YAKIN YERLEŞİM ALANLARININ İVEDİ ŞEKİLDE BOŞATILMASI ÇAĞRISI YAPILDI

Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.
Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İRAN'DA EN AZ 155 KİŞİ ÖLDÜ

Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kenti yakınında meydana gelen deprem nedeniyle ülkenin batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 155'e çıktı.
Tesnim Haber Ajansı'na açıklama yapan İran Meclisi Milletvekili Ferhad Tecri, gece saatlerinde meydana gelen depremin ardıdan Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 155 kişinin öldüğünü, bin 500'ün üzerinde kişinin yaralandığını söyledi.
İran devlet televizyonuna konuşan Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı Mücteba Niykkerdar da göçük altında çok sayıda insan bulunduğunu dile getirdi.
Niykkerdar, "Sabah günün ağarmasıyla helikopterlerle köylerde hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediyoruz." şeklinde konuştu.
Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin Halepçe'nin 31 kilometre güneybatısında ve 7,2 büyüklüğünde olduğunu duyurmuştu.

Haberin Devamı

KUZEY IRAK SAĞLIK BAKANLIĞI: 4 KİŞİ ÖLDÜ

Kuzey Irak Sağlık Bakanlığı, depremde 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Erbil'de 2 kişinin öldüğü 50 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Erbil'de bazı kişilerin deprem anında yaşanan panikle kendini pencere ve balkonlardan aşağıya attığı da belirtiliyor.

6 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Deprem, Irak, İran, Türkiye, Suriye, Kuveyt Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN'DA HALK SOKAĞA ÇIKTI

Irak'ta meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara kaçıştı.

Irak'ta merkez üssü Süleymaniye olan 7.2'lik bir deprem meydana geldi. Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin'de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, "Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN ART ARDA AÇIKLAMALAR

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak'ın kuzeyiyle temas kurulmaya çalışıldığını belirterek, "Kuzey Irak'tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz. Havaalanları uçuşa kapalı. Dışişleri Bakanımızın vereceği bilgiye ve gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Diyarbakır ve Ankara'daki deprem ekiplerinin hazır olduğunu dile getiren Demircan, havayoluyla yapılacak bir yardımda hareketin Ankara'dan olacağını kaydetti.

AKDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcııs Recep Akdağ, “Yardıma hazırız. Yardım talebini bekliyoruz. Ankara’da bir kargo uçağını hazırladık. Yardım talebi gelmedi. En kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız” dedi.

KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye vd. insani yardımlar için harekete geçmiş durumda. Büyük geçmiş olsun” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

TÜRK KIZILAYI'NDAN AÇIKLAMA

Türk Kızılayı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen ve ülkemizde de hissedilen deprem sonrası ekiplerimiz bölgeye sevkedilmiştir" dedi.