Gazete Vatan Logo

Halep'te çatışmalar şiddetlendi

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden Esed rejimi ve İran komutasındaki Şii milisler, havadan ve karadan saldırıyor

Halep'te çatışmalar şiddetlendi

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden Beşşar Esed rejimi ve İran komutasındaki Şii milisler, muhaliflerin elinde kalan alanı da ele geçirmek için şiddetli saldırılar düzenliyor. Son üç saattir süren saldırılarda 40'tan fazla sivil yaralandı. Türkiye'nin arabuluculuğunda dün 19:00 sularında, Rusya öncülüğündeki rejim güçleri ile doğu Halep'teki silahlı muhalif gruplar arasında ateşkes sağlanmıştı.

Ancak rejim güçleri ve İran komutasındaki Şii milisler, bugün saat 10:30 sularında muhaliflerin elindeki bölgeyi ağır silahlarla vurarak ateşkesi ihlal etmişti.

Suriye'nin kuzeyindeki muhalif grupların askeri koordinatörü Abdülmünim Ziynettin, internet üzerinden AA muhabirine gönderdiği ses kaydında, rejim güçleri ve destekçilerinin muhaliflerin elinde kalan 6 kilometrekarelik alana girmeye çalıştığını söyledi.

Ziynettin, şöyle konuştu:

"İran bu uzlaşıyı reddederek çıkışlara izin vermedi. İran kendi çıkarları doğrultusunda bazı şartlar öne sürdü. Şu anda bazı bölgelerde rejim güçleri ilerlemeye çalışıyor. İran milisleri top atışları gerçekleştirerek Rusya’nın vardığı anlaşmayı hiçe saymıştır. Biz direnişçilerin önünde sadece kendilerini koruma seçeneği kalmıştır. Bu milislere karşı ya zafer kazanana ya da ölene kadar savaşacağız." Kuşatma altındaki bölgede AA muhabirine açıklama yapan Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Muhammed Şeyh, rejim güçlerinin ateşkesi top ve havan atışlarıyla ihlal etmesinin ardından, 13.00 sularında rejim uçaklarının bombardımana başladığını bildirdi.

Haberin Devamı


"40'tan fazla yaralı var"

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari de "Ateşkes ve tahliye mutabakatının ardından yaralılar çıkış noktalarına kadar ulaştı ama bu noktalar kapalıydı. Şu ana kadar hiçbir yaralı çıkış yapmadı. Şu anda saldırılar çok şiddetli, her türlü ağır silahla sürüyor. 40'tan fazla yaralı var." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ateşkesin ihlaline ilişkin olarak, "Şimdi görüyoruz ki rejim ve bazı gruplar buna engel olmaya çalışıyor" demişti. Çavuşoğlu, bugün tarafların ateşkese riayet etmesini sağlamak için yeniden İranlı ve Rus mevkidaşlarıyla görüşeceğini belirtmişti.

Türk ve Rus yetkililer, bugün gerçekleşecek görüşmelerde, ateşkese uyulması ve siviller ile muhaliflerin tahliyesini öngören mutabakatın hayata geçmesi konularını ele alacak.

Haberin Devamı

LAZKİYE KIRSALINI VURUYOR

Suriye'de Beşşar Esed rejimine ait birlikler, Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad'ı vuruyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki köylere yönelik saldırılarını bugün de sürdürdü.


Rejime ait topçu birlikleri, Türkmendağı'ndaki Kelez, Sallur, Çümeren, Yamadi ve Zeytincik köyleriyle Cebel Ekrad'daki Naciye, Tuffahiye ve Kibbani köylerini havan ve füzelerle vurdu.

Saldırılarda en az 6 kişi yaralandı.

Muhalifler, dün gece her iki taraf için de stratejik öneme sahip Tuffahiye tepesine çıkmaya çalışan rejim güçlerini püskürtmüştü.