Gazete Vatan Logo

Ya Türkiye’ye git ya kendine ülke bul

27 yıl önce iki jandarmayı şehit ettikten sonra ABD’ye kaçan PKK’lı İbrahim Parlak için Türkiye’ye iade öncesi verilen süre doldu. Parlak 90 gün içinde sığınacak ülke bulamazsa Türkiye’ye gönderilecek.

Ya Türkiye’ye git ya kendine ülke bul

1988’de Murat Karayılan ile birlikte iki askeri şehit eden İbrahim Parlak (53), ABD’ye kaçmıştı. Sığınma başvurusunda yalan söylediği anlaşılınca hakkında Türkiye’ye iade kararı alınan PKK’lı için süre dün gece doldu. Türkiye, iade evraklarını ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na ulaştırdı. Parlak’ın ABD’li avukatı Robert Carpenter ise, Göçmenlik Şubesi’ne “Türkiye’de işkence olduğu ve BM sözleşmesi uyarınca Parlak’ın bu ülkeye gönderilmesinin insan hakları ihlali olacağı gerekçesiyle” başvuru yaptı. İç Güvenlik Bakanlığı, bu iddianın değerlendirilmesi için sınırdışı kararını 90 gün erteleme kararı aldı. Bu süre sonunda 3 seçenek bulunuyor.

80 ülkeden ret cevabı

1) Avukatın ‘Türkiye’de işkence var’ şikayeti yerinde bulunarak Parlak’ın sığınma başvuru dosyası yeniden açılacak. Ancak 2004 yılında aynı başvuru Türkiye’nin insan hakları ihlallerine ve işkenceye karşı önemli reformlar gerçekleştirdiği gerekçesiyle zaten rededilmişti. Yani bu olasılık zor görünüyor.

2) İç Güvenlik Bakanlığı Parlak’ın önüne Türkiye’nin gönderdiği iade evraklarını ve Malatya DGM’nin hakkında aldığı 6 yıllık hapis cezasını koyacak. Parlak bu evrakları imzaladığı an Türkiye’ye sınırdışı edilecek.

Haberin Devamı

3) Daha önce Türk vatandaşlığından çıkarıldığı için ABD mahkemesi Parlak’a, ‘Kendine sığınacak ülke bul. Burada kalamazsın’ demişti. Ancak Parlak, ABD tarafından mahkeme kararıyla ‘terörist’ olarak tescil edildiği için şimdiye dek avukatı tarafından başka ülkelere yapılan tüm sığınma başvuruları reddedilmiş durumda. Avukat Carpenter 80’den fazla ülkeden sığınma talebine ret cevabı aldıklarını duyurdu. Süre sonunda Parlak halen kendine bir ülke bulamamış olursa bu kez mahkeme kararına uymadığı için kendisini isteyen tek ülke olan Türkiye’ye sınırdışı edilecek.

VATAN’ın manşetiyle başvuru yapacakmış!

Parlak’ın avukat ekibi Türk basınında Parlak aleyhinde çıkan haberleri sığınma dosyasının yeniden açılması için yapılacak başvuruya ekleme kararı aldı. VATAN’ın pazar günü yaptığı ‘Yolun sonu’ manşetini de dosyaya koyan avukatlar, ‘Parlak Türkiye’de düşman olarak görülüyor. Gönderilirse hapse atılacak, işkence edilecek ve öldürülecek’ iddiasında bulundu. Hatta Parlak’ın Türkiye’de çıkan haberlerden sonra ölüm tehdidi aldığını da iddia etti.

Haberin Devamı

Destek buluşması

Parlak’ın Michigan’da işlettiği Cafe Gulistan’da önceki gece PKK’lı için bir etkinlik düzenlendi. Cafe’nin bulunduğu mahallenin sakinleri Parlak’a destek için mumlar yaktı. ABD’nin iade kararını protesto eden konuşmalar yapıldı. Daha önce de Parlak’ın hikayesini geniş bir şekilde veren ABD’nin saygın gazetesi New York Times da oradaydı. 25 yıldır ABD’de bulunan Parlak için ‘Michigan’lı cafe sahibinin hayatı Türkiye ile Kürtler arasındaki çatışma nedeniyle gölgelendi’ başlıklı bir haber daha yayınladı. Parlak, ‘3 aylık ek süre için mutluyum ama kendimi güvende hissetmiyorum’ dedi.