Gazete Vatan Logo

Umutlar bugüne sarktı!

Bugün saat 13.00’te Türkiye’de olacaklar

Umutlar bugüne sarktı!

Dün serbest bırakılması beklenen kamu görevlileri için umutlar bugüne sarktı. Erbil’e giden 6 kişilik heyet, görevlileri öğle saatlerinde teslim alacak

Kamu görevlilerini teslim almak üzere BDP milletvekilleri Adil Kurt ve Hüsamettin Zenderlioğlu, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici’den oluşan heyet dün Habur Sınır Kapısı’ndan geçerek Erbil’e gitti. Saat 13.45 sularında Erbil’e ulaşan heyet, BDP’nin Erbil Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Jamerlar eşlik edecek

BDP Erbil temsilcisi Cemal Coşkun, askerleri alacak heyete Bölgesel Kürt Yönetimi’nden de 2 yetkilinin katılacağını söyledi. Bölgesel Kürt Yönetimi’nin heyete zırhlı araçlar ve jammerlarla eşlik edeceği öğrenildi. İkinci Habur olayının yaşanmaması için ise savcıların ifade almayacağı belirtildi. Heyetle birlikte gitmesi beklenen, BDP’nin süreci koordine etmekle görevlendirdiği milletvekili Sebahat Tuncel ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “örgüt üyeliği” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına ek olarak yurt dışına çıkış yasağı koyması nedeniyle Kuzey Irak’a geçemedi.

‘En geç öğlene kadar’

Heyetin başkanı olduğunu ancak onlarla gidemediğini anlatan Tuncel, şunları söyledi: “Oradaki yerel hükümetle ve yerel yetkililerle görüşüyoruz. Bu yüzden bir sorun oluştu. Yarına (bugüne) kaldı. Yarın saat 13.00’de diyebiliriz.”

Açıklama Erbil’de

“Kamu görevlilerinin görüntü verilebilmesi ve açıklama yapması konusunda bir sıkıntı olabilir. Bu yüzden Erbil’de gazeteciler önüne çıkacak ve bir açıklama yapacaklar. Açıklamadan sonra Habur’a gelecekler.”

8 kişi serbest bırakılacak

Kaçırılmalarının ardından 3 ayrı kampta tutuldukları öne sürülen 8 kişinin önceki gün yeri açıklanmayan, bir kampa getirilerek toplu olarak bekletildikleri ifade edilmişti. Serbest bırakılacak isimler şöyle: Kaymakam adayı Kenen Erenoğlu, Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç, Uzman Çavuş Kemal Ekinci, Erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ve Reşat Çeçan, Polis Memuru Nadir Özgen.



Aileler Habur’da heyecanla bekliyor

Bu arada kamu görevlilerinin aileleri de Habur’a gelerek Silopi Emniyet Müdürlüğü’nde beklemeye başladı. Habur Gümrük Sahası çevresinde özel harekat, jandarma ve çevik kuvvet geniş güvenlik önlemleri aldı. Şanlıurfalı er Reşat Çeçan’ın ailesi ise Şanlıurfa İHD yetkilileriyle Habur’a geldi. Baba Cemal Çeçan, ”Barış için destek veriyorum. Bütün siyasilere sesleniyorum. Herkes barış için el atmalı. Bir oğlum da şu anda dağda. Bizim insanlarımız ölüyor” dedi.


Melis dört gözle babasını bekliyor

Kıdemli Astsubay Abdullah Söpçeler’in babası Hüseyin Söpçeler de Habur sınır kapısına gitti. Torunu 4 yaşındaki Melis’in dört gözle babasını beklediğini söyleyen Hüseyin Söpçeler, “Günlerdir heyecan ve stres içindeydik. İmralı’ya giden mektupla umutlarımız daha da yeşermişti. Aylardır umudumuzu hiç yitirmedik, hep bekledik. Bütün akrabalar evimizde, herkes oğlumuzu bekliyor. İnşallah hasret bitecek” dedi.

Oğlumun sevdiği yemekleri yaptım

Kaçırılan polis memuru Nadir Özgen’in baba evindeki endişeli bekleyiş de yerini heyecana bıraktı. Baba Hidayet Özgen Habur’a giderken, anne Müşerref Özgen, “Gözüme uyku girmiyor. Sevdiği yemekleri yaptım” dedi.

Haberin Devamı