Gazete Vatan Logo

Kavga gürültü sürerken o planlar iptal edilmiş!

İşte 1 No'lu İdare Mahkemesi'nin Taksim kararı!

Kavga gürültü sürerken o planlar iptal edilmiş!

Gezi Parkı’ olaylarında Başbakan ‘Mahkeme kararını bekleyeceğiz’ açıklamasını yapmıştı. İşte o kararın 6 Haziran’da verilerek, Topçu Kışlası yapımının yolunu açan imar planlarının iptal edildiği ortaya çıktı

Gezi Parkı eylemlerinin fitili 31 Mayıs’ta polis müdahalesiyle ateşlenirken, mahkemeden de parka Topçu Kışlası yapılmasına olanak tanıyan koruma kurulu kararları için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıkmıştı. Karar, Taksim Gezi Derneği’nin başvurusu sonucu alınmıştı.

‘Yargı beklenecek’ denildi

Mahkeme sürecinin başlamasıyla birlikte, eylemlerin durdurulması görüşmeleri peş peşe geldi. “Yargı süreci beklenecek” açıklaması yapılarak olaylar yatıştırılmaya çalışıldı. Başbakan Erdoğan, “Mahkeme kararı lehte olsa bile plebisit yapılır” dedi. Gözler iki mahkemeye çevrildi. İlki, Taksim Yayalaştırma Projesi’-nin hayata geçmesini sağlayan planların iptali için açılan davaya bakan İstanbul 1. İdare Mahkemesi. Diğeri ise ‘durduma’ kararını veren 6. İdare Mahkemesi.

Kavga gürültü sürerken o planlar iptal edilmiş

Meğer iptal edilmiş

6. İdare Mahkemesi, önceki gün aldığı karar ile yürütmenin durdurulması kararına itirazı reddetti. Bu kararı verirken 1. İdare Mahkemesi’nin bir kararına atıfta bulundu. Bu atıfta, 1. İdare’nin 6 Haziran’da Taksim Yayalaştırma Projesi İmar Planları’nın iptal edildiği ifadesi yer aldı. 1. İdare Mahkemesi’ne Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası başvurmuştu.

Planlar iptal oldu

Böylece, olaylar devam ederken aslında planların iptal edildiği ortaya çıktı. 1. İdare Mahkemesi, Taksim’in yalaştırımasını sağlayan ve projenin temel taşı olan 1/5000’lik Nazım İmar Planı ile 1/1000’lik İmar Uygulama Planları’nı oy çokluğuyla iptal etti. Mahkeme özellikle 17 Mayıs 2013’te imar planları ile ilgili görüşünü aldığı bilirkişi raporunu esas aldı. Bu raporda, söz konusu planların şehircilik ilkesi ve planlama tekniklerine aykırı olduğu ifade edilmişti.

Gerekçeden: Şehirciliğe aykırı

-Plan yapılırken Beyoğlu Belediyesi’nin görüşü alınmadı.

-Trafik sorununu noktasal projelerle çözemezsiniz, bütüncül projeler yapılmalı

-Sivil toplum kuruluşları, meslek odalarını, üniversiteler, bölgede yaşayan vatandaş ve esnaftan görüş alınmalıydı.

-Bir yer park özelliğini kaybettiğinde, aynı büyüklükte yine aynı alanda eşdeğer park alanı ayrılmalı. Kanunen yapılması gereken bu uygulama yapılmadı

-Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’ndan görüş ve onay alınmadı.

-Topçu Kışlası ifadesi planlarda bulunuyor ancak içeriği yok. Bu da şehircilik ilkeleriyle planlama tekniklerine aykırı.

Haberin Devamı