Gazete Vatan Logo

CIA Başkanı Ankara'da!

İlk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren CIA Başkanı Mike Pompeo Ankara'ya geldi.

CIA Başkanı Ankara'da!

Pompeo'yu Esenboğa Havalimanı'nda ABD'nin Ankara Büyükelçilik görevlileri ve Türk yetkililer karşıladı.

CIA Direktörü Pompeo karşılamanın ardından, aprona gelen araçla kargo kapısından çıkarak, havalimanından ayrıldı.

SURİYE VE GÜLEN'İN İADESİ ELE ALINCAK BAŞLICA KONULAR
CIA Başkanı'nın Ankara'daki görüşmelerinde öncelikle Suriye'deki son gelişmeler ele alınacak.
Türkiye, Fethullah Gülen'in iadesini de gündeme getirecek.
Ankara ABD'den, Suriye'deki Kürtlere verdiği desteği çekmesini ve bu ülkenin kuzeyinde 'güvenli bölge' oluşturulmasını istiyor.
ABD Başkanı Donald Trump böylesi bir bölge oluşumuna destek vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Trump Salı akşamı telefonda görüşmüş, Reuters haber ajansı Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Erdoğan ve Trump'ın görüşmede, IŞİD'e karşı Suriye'nin Rakka ve El Bab kentlerinde birlikte mücadele edilmesi konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.Kalın: Rakka için somut planımız var
Çarşamba günü NTV canlı yayınında Trump-Erdoğan görüşmesi hakkında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi konusunda Türkiye’nin sunduğu somut bir plan var. Fırat Kalkanı Harekâtı’yla ‘Suriye'de IŞİD'le savaşan tek güç PYD'dir’ efsanesi çözülmüş oldu. DEAŞ’a karşı gerçek mücadele veren ülkelerin başındayız. Artık El Bab’da güçler şehrin içinde” dedi.
PKK’nın Suriye kolu PYD ve Gülen örgütü hakkındaki sorunlar için de Kalın, “Trump bu konularda bilgilendirilmiş. Fazla detaya girmeden, ‘Ekipler bu konularla ilgilensin’ denildi” diye konuştu.
Çavuşoğlu: Bundan sonraki hedef Rakka operasyonu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ocak’ta Afrika ülkeleri ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Fırat Kalkanı Operasyonu’yla ilgili sorulan soruya yanıt verirken El Bab’ı işaret ederek, "Bundan sonraki süreçte süratle mesafe almak suretiyle oradaki işi bitirmek, daha derinliğine gitmemek lazım" demiş, Rakka’ya değinmemişti.
Ancak, Trump’ın göreve gelmesi ve Türkiye ile iş birliğini gündemine almasının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’dan Rakka açıklaması geldi.
8 Şubat’ta düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “Bundan sonraki hedef tabii ki Rakka operasyonudur. Rakka operasyonunun da başka terör örgütleriyle değil, doğru kişilerle yapılması gerekiyor. Biz bölgesel ülkeler ve koalisyonun içerisindeki ülkeler olarak özel kuvvetlerimizi devreye sokabiliriz, sokmamız gerekiyor” dedi.
“Rakka görüşmeleri devam ediyor”
Yakın zaman kadar Rakka operasyonuyla ilgili soruları yanıtlarken, iş birliği yapılacak güç olarak YPG’yi işaret eden IŞİD’le mücadele koalisyonu sözcüsü Albay Dorrian da, bu hafta yaptığı basın toplantısında farklı bir dil kullandı.
Şu an YPG ile yürüyen Rakka’yı kuşatma operasyonunun birkaç hafta içinde biteceğini, ondan sonra da şehre yönelik saldırıda yer alacak kuvvetler konusunda bir karar alma sürecinin başlayacağını vurguladı.
John Dorrian, Rakka saldırısında yer alacak kuvvetlerle ilgili olarak ise "Bunlar devam eden görüşmeler. Ortaya nasıl bir şey çıkacak, bekleyip görmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.
Bu görüşmeler sürerken YPG’ye yapılan ağır silah yardımı ve eğitim desteği sürüyor. YPG, Rakka’ya doğru yavaş da olsa ilerlemeye devam ediyor.
Pentagon, Rakka için YPG’ye döndü
Ancak sonrasında Obama yönetiminin tutumu değişti. IŞİD’le mücadele operasyonlarının merkezi olan Bağdat’tan ve Pentagon’dan, Rakka için YPG ile iş birliği yapılacağı açıklamaları gelmeye başladı. Kasım ayı içinde YPG de Rakka operasyonunun ilk aşamasına başladığını duyurdu.
YPG’nin açıklamasına Pentagon’un yanıtı olumlu oldu. Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Cook, ertesi gün yaptığı günlük basın toplantısında “açıklamayı olumlu buluyoruz” dedi.
Trump’ın göreve gelmesinin hemen ardından da Obama döneminde alınan yetkiyle Pentagon’dan YPG’ye zırhlı araç ve füzesavar gönderildi. Pentagon sözcülerinden Galloway, bu takviyenin Rakka operasyonunda kullanılmak üzere yapıldığı açıklandı.
YPG, Rakka’nın kuşatılması için operasyonu şu an itibariyle sürdürüyor.
Ankara Gülen’i de gündeme getirecek
Ankara, Trump’ın Gülen’in iadesi konusunda adım atmasını bekliyor. Gülen’in ABD’de ikamet etmesi konusunda destekçilerinden olan CIA’in liderinin Türkiye'deki görüşmeleri bu açıdan büyük önem taşıyor.
Türk yetkililerin CIA Başkanı’yla yapacağı görüşmelerde önceliği bu konu olacak. Trump’ın 7 Şubat gecesi Erdoğan’la yaptığı ilk telefon görüşmesinde de bu konuşuldu. Erdoğan, “FETÖ’yle mücadelede ABD’nin desteğini beklediklerini” Trump’a iletti.
Kaynaklara göre, Trump bu konuda net bir yanıt vermese de incelemenin süreceğini belirtti.
Erdoğan, son yıllarda Obama’yla her görüşmesinde Fethullah Gülen’in iadesini gündeme getirdi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra resmi iade talebi yapıldı, Gülen’le ve örgütle ilgili soruşturma dosyaları ABD Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Washington’a giderek iade talebini görüştü, birlikte çalışmak için iki ülkeden teknik heyetler oluşturuldu.
Ancak henüz ABD Adalet Bakanlığı incelemelerini bitirmedi, yani Obama yönetimi ne Gülen’in yargılanmasına, ne de iadeye yanaştı.
Milli Güvenlik Kurulu Mayıs 2016’da Gülen Örgütü’nü ‘terör örgütü’ olarak nitelendirmiş ancak 2 Haziran tarihinde Amerikan yönetiminden "Gülen hareketini terör örgütü olarak görmüyoruz" açıklaması gelmişti.

Haberin Devamı