Gazete Vatan Logo

5’e karşı 9 oyla Yüce Divan’a ret!

TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Komisyonda 4 CHP’li ve bir MHP’li üye ‘gitsinler’ yönünde oy kullanırken, 9 AK Partili ‘gitmesin’ dedi

Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın kader oylaması dün yapıldı. 17-25 Aralık 2013 tarihinde yapılan yolsuzluk operasyonunda isimleri geçen bakanlar hakkında 5 Mayıs 2014 tarihinde kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu “Yüce Divan” konusunda son kararını vermek üzere saat 14.00’da toplandı. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda 9 AK Parti, 4 CHP ve 1 MHP’li üye oy kullandı.

‘Her isim tek tek tartışıldı’

Komisyon üyesi olan 14 vekil, eski bakanlardan Muammer Güler için 4, Zafer Çağlayan için 3, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış için 2’şer suçlama konusunda ayrı ayrı söz alıp ‘Yüce Divan’a gitsinler’ veya ‘gitmesinler’ diyerek kanaat bildirdi. Yani vekiller 11’er kez konuştu. Toplantı sonrası TBMM yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü 4 eski bakanla ilgili kararı gazetecilere açıkladı: “5’e karşı 9 oyla Yüce Divan kararı reddedildi. Her iddia her isim tartışıldı. Herkes her isimle ilgili görüşlerini söyledi ve oyunu belirledi. Dördünü ayrı ayrı değerlendirerek oy kullanıldı. Komisyondaki oylama açık yapıldı. Genel kuruldaki oylama gizli olacak. Her üye görüşlerini söyledi.”

Haberin Devamı

50 muhabir takip etti

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sırasında sinyal kesiciler kullanıldı. Toplantının yapıldığı koridora gazeteciler yaklaştırılmadı. Görüntü ve fotoğraf alınmasının yasak olduğu koridorda komisyon sürecini sadece muhabirlerin takip etmesine izin verildi. Yaklaşık 50 muhabir, yakındaki Başbakanlık makamının olduğu koridorda uzun süre açıklanacak kararı bekledi.

BAKANLAR NEYLE SUÇLANIYOR?

Dört bakana da yöneltilen suçlamalar İranlı işadamı Rıza Sarraf’a çeşitli konularda imtiyaz sağlamak ve aracılık etmekle ilgili. Zafer Çağlayan, maddi menfaat karşılığı Sarraf’ın İran’a altın ihracatı yapmasında imtiyaz sağlamak, 1.5 ton altınla ilgili soruşturmaları engellemekle suçlanıyor. Muammer Güler’in yasaya aykırı Türk vatandaşlığı, trafikte emniyet şeridini kullanma hakkı ve koruma polisi vermek gibi imtiyazlar nedeniyle Yüce Divan’da yargılanması isteniyor. Egemen Bağış için de Sarraf’ın yakınlarına vize alınması gibi işlerce aracılık etmek suçlaması yöneltiliyor. Erdoğan Bayraktar da imtiyazlı imar planlarının onaylatılması, bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummak ve aracılık yapmakla suçlanıyor.

Haberin Devamı