Gazete Vatan Logo

Ukrayna - Rusya savaşında son gelişmeler... Rus ordusunun katliamı dünyayı ayağa kaldırdı: Ekmek sırası bekleyen siviller vuruldu!

Rusya'nın Ukrayna işgalinde 22. güne çatışmalar ve bombalamalarla girildi. Rusya'nın Ukrayna’nın Çernihiv kentinde ekmek kuyruğunda bekleyen sivilleri hedef almasının yankıları sürüyor. Dün yapılan saldırı sonucunda ölenlerin sayısının 13'e yükseldiği açıklandı. Harkiv ve Chernihiv'deki hasar uydu görüntülerine yansıdı. Maxar iki kentin uzaydan çekilmiş görüntülerini kamuoyu ile paylaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

Ukrayna - Rusya savaşında son gelişmeler...  Rus ordusunun katliamı dünyayı ayağa kaldırdı: Ekmek sırası bekleyen siviller vuruldu!

Rus ordusu Ukrayna'yı bombalamaya devam ederken yeni bir katliama imza attı ve ekmek kuyruğunda bekleyen sivilleri vurdu. Dün yaşanan saldırının yankıları sürerken ölü sayısının 13'e yükseldiği açıklandı.

02.50: Rusya’nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuarların görüşülmesi için bugün BMGK’yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

01.03: Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan bir akaryakıt istasyonunu vurdu.

23.44: Almanya’da eyalet başbakanlarıyla bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşı ve mülteciler hakkında açıklamalarda bulundu. Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın tüm saldırgan eylemleri derhal durdurmaları ve Rus ordusunu Ukrayna'dan çekilmesi çağrısında bulunarak, “Rusya Devlet Başkanı Ukrayna'da savaş yürütüyor ve bu nedenle uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor" ifadelerini kullandı.

23.08: ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Haberin Devamı

22.46: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna Başkanı Denis Şmihal olduğunu iddia eden bir kişinin kendisi ile iletişime geçmeye çalıştığını söyleyerek, Rusya'yı "sahte numaralar" yapmakla suçladı. Wallace, "Bugün Ukrayna Başbakanı olduğunu iddia eden bir sahtekar benimle konuşmak için girişimde bulundu. Birkaç yanıltıcı soru sordu ve şüphelendikten sonra aramayı sonlandırdım. Hiçbir Rus dezenformasyonu, çarpıtma ve kirli oyun, Rusya'nın insan hakları ihlallerinden ve Ukrayna'yı yasadışı işgal ettiği gerçeğinden uzaklaştıramaz. Umutsuz bir girişimdi" dedi.

22.35: Blinken, Biden'ın yarınki görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

22.34: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Almanya, Ukrayna'ya askeri teçhizat, mali ve insani yardımda kilit rol oynuyor” dedi.

22.44: Biden, ABD’nin başkenti Washington DC’deki Capitol Hill'de St. Patrick Günü etkinliği kapsamında düzenlenen yıllık İrlanda Dostları Öğle Yemeği'nde konuştu. Biden konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “katil bir diktatör" ve "haydut" olarak nitelendirerek, “Artık İrlanda ve Büyük Britanya var. Ukrayna halkına karşı ahlaksız bir savaş yürüten kanlı bir diktatöre, saf bir hayduta karşı birlikte duruyorlar. İrlanda ve ABD birlikte çalışıyor. Şimdi ilk kez güvenlik konseyindeler. İrlanda artık (Birleşmiş Milletler) güvenlik konseyinin bir parçası” dedi.

Haberin Devamı

21.30: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Putin’in Ukrayna’da savaş suçu işlediği görüşüne katıldığını ve uzmanların Rusya'nın Ukrayna’daki savaş suçlarını belgelemeye çalıştığını söyledi.

21.28: Milyonlarca kişi Ukrayna’yı terk ederek farklı ülkelere sığındı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Almanya’nın başkenti Berlin’deki ana tren istasyonunda Ukrayna’dan gelen mültecilerin karşılandığı çadırı ziyaret etti. Almanya’ya gelen sığınmacılar, yardım çalışanları ve diğer görevlilerle görüşen Steinmeir, “Tüm gönüllülere ve aynı zamanda tam zamanlı yardımcılara bu zor işi üstlendikleri için çok teşekkür etmek istiyorum. Yüzlerce insan gönüllü olarak her gün buraya geliyor ve Ukrayna'dan gelen mültecilerin bakımına yardımcı oluyor" dedi.

Haberin Devamı

21.11: Rus bombardımanı altında olan Mariupol şehrindeki yıkımın çok büyük olduğu belirtildi. Mariopol Belediye Başkanı Yardımcısı Sergey Orlov yaptığı açıklamada, şehrin yüzde 90’ının saldırılar nedeniyle yok olduğunu ifade ederek, “Polislerimizi vuruyorlar, yakıtımız tükeniyor. Fabrikalar çalışmıyor, metal fabrikası tamamen yol edildi. Şehrin yüzde 90’ı Ruslar tarafından yok edildi" dedi.

20.11: Başkent Kiev yakınlarındaki Irpin’de öldürülen ABD’li gazeteci Brent Reno’nun şoförüyle de bir araya gelen Zelenskiy, yaptığı açıklamada, “Vorsel’den tahliyesi sırasında işgalcilerin saldırısı altında kalan Vlosenko ailesi vücutlarıyla siper olarak birbirini koruyordu. Bölgesel savunma savaşçısı, Irpin’de öldürülen ABD’li gazeteci Brent Reno’nun şoförü ve Kiev’in cesur savaşçıları. Hepsi bir şeyde birleşiyor. Ukrayna sevgisi ve inancın boyun eğmez gücü. Acil şifalar” dedi.

Haberin Devamı

20.00: Ukrayna'nın başkenti Kiev'den korkutan bir haber geldi. İrpin'e yakın noktada bir depoda büyük bir yangın çıktı.

19.14: Rusya’nın Harkov bölgesinde bulunan Merefa şehrindeki bir okulu vurması sonucunda 21 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Rusya'nın Harkov bölgesinde bulunan Merefa'daki bir okul Rus bombardımanının hedefi olmuştu. Harkov Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 21 kişinin hayatını kaybettiği, 10’u ağır toplam 25 kişinin de yaralandığı aktarılarak, arama-kurtarma çalışmalarını devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, “Harkov Bölge Savcılığı, Ukrayna İstihbarat Servisi ile beraber Ukrayna Ceza Kanunu’nun 438. Maddesi (cinayet ve savaş kanunlarının ihlali) gereğince olaya ilişkin soruşturma başlattı" denildİ.

17.42: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'daki resmi temaslarının ardından Ukrayna'nın Lviv kentinde mevkidaşı Dmytro Kuleba ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bu savaşın bir an evvel sona ermesi gerekiyor. Akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerekiyor. Biz ilk günden bu güne kadar bu yönde çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ediyoruz" dedi.

17.36: İngiltere, Polonya'yı Rus saldırılarına karşı korumak için ülkeye Sky Sabre hava savunma füze sistemi ve 100 askeri personel göndereceğini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 22. gününde devam ederken, İngiltere yeni bir karar açıkladı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Polonya'nın başkenti Varşova'daki ziyaretinde yaptığı konuşmada, Ukraynalı sığınmacıların büyük bir çoğunluğunu kabul ettiği için Polonya'nın korunması gerektiğini söyledi. Bakan Wallace, İngiltere'nin Polonya hava sahasını Rusya'nın herhangi bir saldırısından korumak için Polonya'ya Sky Sabre hava savunma füze sistemi ve 100 askeri personel gönderileceğini aktardı.

17.26: Rus halkı, Ukrayna'ya saldırılar nedeniyle Batı'nın uyguladığı yaptırım sonucu fiyatı tavan yapan şeker alabilmek için marketlere akın etti.




Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ülkede paniğe yol açtı. Gıda ürünleri konusunda ithalat ve ihracatın yasaklanması ve bazı ürünlerin sevkiyatında da sorunlar yaşanması üzerine azalan şeker stokları fiyatlara yansıdı. Ortalama 70-100 ruble (14 TL) olan şekerin kilosu 350 rubleye (yaklaşık 50 TL) kadar yükseldi. Yaşanan şeker krizi üzerine Rus halkı, hemen hemen her bölgede marketlere akın etti. Moskova’ya en yakın bölge olan Vladimir kentinde özellikle yaşlılar ve kadınlar, markete yeni gelen şeker paketlerini alabilmek için adeta birbirini ezdi. Ryazan ve Ekaterinburg’ta da aynı görüntülere rastlanırken, en ilginç görüntü Kaluga şehrinden geldi. Erken saatlerde marketin açılmasını bekleyen Kalugalılar, kapıların açılmasıyla birlikte ellerine aldıkları sepetlerle direkt şeker reyonuna hücum etti. O anlar marketin güvenlik kamerasına yansıdı.

17.25: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeler ve sahadaki insani durum ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barışın sağlanması için Türkiye’nin en başından beri sergilediği samimi yaklaşımı sürdürdüğünü ifade etti. Kalıcı bir ateşkes ilan edilmesi halinde, uzun soluklu çözümün yolunun açılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerden müspet sonuç alınmasını can-ı gönülden arzu ettiğini dile getirdi.

17.16: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın sosyoekonomik gelişimiyle ilgili düzenlenen toplantıda, “Batı yaptırımları Kırım ekonomisinin gelişimini etkiliyor” dedi.

108 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

15.38: Ukrayna Başsavcılığına göre, 24 Şubat’tan itibaren Rus saldırıları sonucu Ukrayna’da 108 çocuk hayatını kaybetti.




Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ordusunun 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da gerçekleştirdiği saldırılarda 108 çocuğun hayatını kaybettiği ve 120'den fazlasının yaralandığı bildirildi. Kiev bölgesinde 52, Harkov bölgesinde 34, Donetsk bölgesinde 25, Çernihiv bölgesinde 24, Mikolayiv bölgesinde 20, Jitomir bölgesinde 15, Sumy bölgesinde 14 ve Herson bölgesinde 10 çocuğun yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Açıklamaya göre bombardımanlar, 63'ü tamamen yıkılmış olan 411'den fazla eğitim kurumuna da zarar verdi. En fazla hasar gören eğitim kurumu Donetsk bölgesinde 119 olarak kayıtlara geçti. Harkov bölgesinde 77, Mikolayiv bölgesinde 30, Sumi bölgesinde 28, Kiev bölgesinde 35, Herson bölgesinde 21 ve Kiev'de 24 eğitim kurumu büyük hasar gördü.

Engelli çocuklara yönelik merkezler de dahil olmak üzere 11'den fazla sağlık kurumu ve 3 rehabilitasyon merkezi de saldırıların hedefi oldu.

 

15.30: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Olaf Scholz ile düzenlediği basın toplantısında, ”Bu, Putin’in savaşı. Savaşı durdurmalı, askerlerini geri çekmeli ve iyi niyetle diplomasi yolunu seçmeli” dedi.

3'Ü ÇOCUK 5 KİŞİLİK AİLE ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

15.22: Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentinde yerleşim bölgesine saldırı düzenlemesi sonucu yıkılan binanın enkazı altında kalan 3’ü çocuk 5 kişilik bir ailenin cansız bedenine ulaşıldı.

Ukrayna’daki saldırılarına devam eden Rus birlikleri, Çernihiv kentinde yerleşim bölgelerini hedef aldı. Vurulan binaların enkazı altında kalanları arama kurtarma çalışmaları kapsamında bir ailenin cansız bedenlerine ulaşıldı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, aynı aileden 3 yaşındaki ikizler ve 12 yaşında bir kız çocuğu ile 2 yetişkinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Çernihiv Valisi Viacheslav Chaus bugün yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Çernihiv’de düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 53 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişti.

RUSYA KİEV'DE BİR KÖYÜ VURDU

14.44: Rus ordusu Kiev bölgesinde bulunan Markhalivka köyünde sivil yerleşimleri hedef aldı.

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan ve 22 gündür devam eden savaşta sivil yerleşimler hedef alınmaya devam ediyor. Rus birlikleri son olarak Kiev bölgesinde Markhalivka köyünü vurdu. Köye isabet eden 2 roket çok sayıda evin zarar görmesine yol açtı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi ve yerel halkın enkaz altında kalanları kurtarma operasyonu devam ediyor. Ölü yada yaralılara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

14.40: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’daki savaş bölgesine seyahat etme planının olmadığını söyledi.

14.34: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bugün Alman Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, “Avrupa'da bir halk yok ediliyor, yok edilmeye çalışılıyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bugün Federal Almanya Parlamentosu'nun sabah gerçekleştirdiği oturuma video konferans yöntemiyle katılarak açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, yardımları için teşekkür ettiği Almanya'nın savaşı durdurmak için yeteri kadar irade göstermediğini söyledi. Almanya'yı Ukrayna'yı izole etmek ve Rusya'ya teslim etmek için bir duvar inşa edilmesine yardım etmekle suçlayan Zelenskiy, "Bizden bir tür duvarla ayrıldılar. Bu, özgürlük ve esaret arasında bir duvar ve her bombayla daha da büyüyor. Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir?” dedi.

14.30: Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Su-25 tipi savaş uçağının Ukrayna kuvvetlerine ait askeri depoları imha ettiği bildirildi.

13.41: Ukraynalı milletvekili Dmytro Gurin, Rusya'nın dün Mariupol kentinde sığınak olarak kullanılan tiyatro binasına gerçekleştirdiği saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Savaşın 22. gününde, korkunç geceden sonra iyi haberler gelmeye başladı. Yıkılan duvarları kaldırmaya başladılar, insanlar göçük altından sağ çıkıyor” ifadelerini kullandı.

13.21: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Eğer Ukrayna'ya paralı asker ve silah sağlanırsa sadece Slovakya değil diğer ülkeler de kendileri için sorun oluşturur" dedi.

13.02: Ukrayna’da Rus askerlerinin esir aldığı Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, “Bayrağımızı Melitopol merkezinde dalgalandıracağız” dedi.

12.20: Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentine düzenlediği bombardımanda son 24 saatte 53 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik saldırıları 22 gündür devam ederken, sivil can kayıpları da artıyor. Çernihiv Valisi Viacheslav Chaus, Rus ordusunun Çernihiv’de düzenlediği bombardımana ilişkin yaptığı açıklamada, “Düşman, sistematik topçu ve hava saldırılarına maruz bırakarak şehrin sivil altyapısını yok ediyor. Son 24 saat içinde, Ruslar tarafından öldürülen 53 kişinin cenazesi morga götürüldü. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, yıkıcı vuruşlarla misilleme yapıyor. Düşman panikliyor ve kayıplar veriyor” dedi

Kamu hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Chaus, “Devam eden bombardımana rağmen, elektrikçiler ve diğer kamu personeli sürekli çalışarak elektrik, gaz ve su tedarikini yeniden sağlamaya çalışıyor” diye konuştu. Sığınaklarda susuz ve yiyeceksiz kalan herkese ordudan yardım istemelerini tavsiye eden Chaus tahliyelere ilişkin ise “Bu yalnızca bize değil, düşmana da bağlı. İşgalcilerle bir anlaşma sağlanana kadar insanları ölüme göndermeyeceğim" ifadesini kullandı.

12.01: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 22. günde devam ediyor. Rus ordusu bu kez Ukrayna'nın Harkov bölgesindeki sivil yerleşim yerlerini hedef aldı. Harkov bölgesinde bulunan Merefa'daki bir okulda ve farklı bölgedeki bir çarşıda büyük hasar meydana gelirken, yangınlar çıktı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, “Son 24 saat içinde yangına ve göçük altında kalanlara yönelik 40 müdahale gerçekleştirildi. Harkov’un Nemişlanskiy, Osnovyanskiy, İndustrialniy, Moskovskiy, Slobodskiy bölgelerinde çıkan yangınlara müdahale edildi. Merefa'daki okul binasında 400 metrekarelik alanda çıkan yangına 10 personel ile müdahale edildi” ifadeleri

11.45: Rusya’nın başkenti Moskova‘daki Bolşoy Balesi'nin baş balerini Olga Smirnova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından Bolşoy Balesi’nden ayrıldığını ve Amsterdam'daki Hollanda Ulusal Balesi için dans edeceğini açıkladı.

Rusya’nın başkenti Moskova‘daki Bolşoy Balesi'nin baş balerini Olga Smirnova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına tepki olarak Bolşoy Balesi’nden ayrıldığını duyurdu. Rusya'nın St. Petersburg şehri doğumlu balerin Olga Smirnova, yaptığı açıklamada Amsterdam'daki Hollanda Ulusal Balesi için dans edeceğini belirterek, "Rusya'dan utanacağımı hiç düşünmemiştim" dedi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle insanların ölmesi ve evlerini kaybetmelerinin çok acı olduğunu ifade eden balerin Smirnova, “Yetenekli Ruslarla, kültürel ve atletik başarılarımızla her zaman gurur duydum. Ama şimdi, öncesi ve sonrası arasında bir çizgi çekildiğini hissediyorum. Birkaç hafta önce tüm bunların yaşanabileceğini kim düşünebilirdi? Askeri çatışmanın merkez üssünde olmayabiliriz ancak bu küresel felakete kayıtsız kalamayız“ ifadelerini kullandı.

11.45: Ukrayna Acil Durum (DSNS) yetkilileri, Kievin Darnytsky semtinde bu sabaha karşı büyük bir füze parçasının bir apartmana isabet ettiğini açıkladı. Yetkililer, apartmanda çıkan yangın ve hasar sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin yaralandığını duyurdu.

11.40: Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna ile görüşmeler siyasi, askeri ve insani başlıkları altında video konferans yöntemiyle sürüyor" denildi

11.33: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin NATO Karargahında yaptığı değerlendirmede, "İnsani durum giderek kötüleşiyor, bunun önlenmesi lazım. Bunun için ateşkes şart diyoruz" dedi.

11:25: Ukrayna Lideri Volodimir Zelenski Almanya Palamentosu'na video konferans yöntemi ile bağlandı ve ülkesindeki son gelişmeleri aktardı. Zelenski açıklamasında, "Savaşın 3 haftası bitti. Burası Berlin duvarı değil ama biz duvarın arkasındayız barışa yönelik her karar bize yardımcı olacaktır. " ifadelerine yer verdi ve şöyle devam etti;
"Bu ne zaman gerçekleşecek sevgili Almanya halkı? Masada böyle bir karar olması yakın gelecekte mümkün görünmüyor dolayısıyla bu masada yer almamız da mümkün görünmüyor. Siz AB üyelik kararını erteliyorsunuz bunun siyaset olduğunu düşünüyorsunuz. Sürekli ekonomik yaptırımlar deyip ekonomiden bahsediyorsunuz ve şimdi Avrupa'yı bölen duvara yeni taşlar ekleniyor. Bu duvar biz ve Avrupa halkı arasına örülüyor. Bu duvarın ötesine geçerseniz neler yaşandığını tam olarak göreceksiniz."

11.12: Ukrayna Acil Durum Ekipleri (DSNS), Harkivde bombaların isabet aldığı bir pazardaki dükkânların tamamen yandığını belirterek 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 kişinin yaralandığını açıkladı.

10.27: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Perşembe günü Almanya Parlamentosunun alt kanadında bir konuşma yapacak. Rus işgalinin ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya desteğini hızla gösterdi. Almanya savunma harcamalarını artırarak Ukrayna'ya silah gönderdi.

Anketler birçok Almanın Zelenski'nin Rus fosil yakıtlarını yasaklama çağrısını desteklediğini gösteriyor. Ancak Almanya'nın Enerji Bakanı Rus gazının kullanımının aşamalı olarak durdurulmasına hemen başlanamayacağını söyledi. Buna karşın Rusya'dan kömür ithalatını durdurmak için şimdiden bir plan yürürlükte.

Zelenski daha önce İngiltere ve ABD başta olmak üzere Batılı politika yapıcılara doğrudan hitap ettiği meclis toplantılarına katılmıştı.

10.06: İngiliz askeri istihbaratı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tüm cephelerde büyük ölçüde durduğunu, Rus kuvvetlerinin ağır kayıplar verdiğini ve son günlerde karada, denizde veya havada çok az ilerleme kaydettiğini söyledi.

KİEV'DE BİNA VURULDU: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

09:00: Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sivil yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırıda 16 katlı bir binaya roket isabet etmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.

06.11: Rus ordusu, dün Çernihiv kentinde sivil yerleşim yerini hedef almıştı. Saldırıda bir dükkanın önünde ekmek almak için sırada bekleyen sivilleri de kapsamıştı.

Ukrayna basını ekmek almak için kuyrukta bekleyen kişilerin saldırı sonucu hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Yapılan son açıklamada ölü sayısının 13'e yükseldiği bilgisine yer verildi.

Olay yerinde çekilen görüntülerde, bir dükkanın önünde yerde cansız bedenlerin olduğu ve yaralıların araçlara taşındığı anlar yer aldı.

 

05.44: Harkiv ve Chernihiv'deki hasar uydu görüntülerine yansıdı. Maxar iki kentin uzaydan çekilmiş görüntülerini kamuoyu ile paylaştı.

Görüntülerde çok sayıda binanın tahrip olduğu bazı binalarda ise yangınların sürdüğü görülüyor.

 



04.00: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

23.59: Ukrayna’da ağır çatışmaların yaşandığı Mariupol şehrinden Zaporijya şehrinde son 24 saatte 11 bin kişi tahliye edildi.

23.47: Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik saldırıları 24 Şubat’tan bu yana devam ederken, sivil can kayıpları giderek artıyor. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentine düzenlediği bombardımanda 5 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

23.50: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenerek, “Bu savaşı derhal sonlandırın, silahlı çatışmayı durdurun" derken, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise, "Rusya'nın savaşını biraz da bizler finanse ediyoruz. Almanya'nın gaz ve petrol ihtiyacının çoğunu Rusya'dan tedarik ettiğini biliyoruz” dedi.