Gazete Vatan Logo

İtiraf etti özür diledi

Almanya’da sekizi Türk on kişinin ölümünden sorumlu tutulan terör hücresi NSU’nun üyesi Beate Zschäpe, cinayetlerin hiçbirine katılmadığını öne sürerken, kurbanlardan ve ailelerinden özür diledi.

İtiraf etti özür diledi

Almanya’da 8 Türk’ü öldüren Neo Nazi çetesinin hayattaki tek üyesi 2.5 yıl sonra sırıtarak ifade verdi: Cinayetleri biliyordum, söylemedim. Özür dilerim.
Dönerci cinayetleri
2000-2007 arasında Almanya’da 8 Türk, 1 Yunan ve bir Alman, NSU isimli Neo Nazi grubu tarafından öldürüldü. Çetenin iki erkek üyesi intihar etti. Yakalanan Nazi gelini Beate Zschape ise (40) 2.5 yıl sessiz kaldı.
‘Aşıktım sustum’
Dün avukatı ifadesini okurken yanındakilerle şakalaştı. Yüzünde pişmanlıktan eser yoktu. İfadede ‘Cinayetlerde rolüm olmadı. Sonradan öğrendim. Birine aşıktım, kaybetmek istemedim. Özür dilerim’ dedi.

Almanya’da sekizi Türk on kişinin öldürülmesinden sorumlu olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin hayattaki tek üyesi Beate Zschäpe, iki buçuk yıllık suskunluğunun ardından dünkü duruşmada ilk ifadesini verdi.

Münih Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada konuşmayı reddeden Zschäpe’nin kaleme aldığı ifadesini, mahkemeye heyetine avukatı Mathias Grasel okudu.

Haberin Devamı

Davanın başından bu yana susma hakkını kullanan Zschäpe, cinayetlere suç ortaklığı yaptığı iddialarını reddederken, cinayetleri işlendikten sonra öğrendiğini söyledi. İfadesine çocukluk döneminde yaşadığı zorlukları anlatarak başlayan Zschäpe, arkadaşları Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ın gerçekleştirdiği cinayetler serisinin hiçbir aşamasında rol almadığını öne sürdü. Mundlos ve Böhnhardt’ın eylemlerinden sonradan haberdar olduğunu belirten Zschäpe, “Ancak onlardan ayrılacak ve yargıya teslim olacak gücüm yoktu” dedi. O dönem çaresiz olduğu ve normal yaşama geri dönme şansı görmediğini belirten Zschäpe, “Onların bana ihtiyacı yoktu. Benim onlara vardı” ifadesini kullandı.


NSU üyeleri Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2000 ile 2007 arasında, sekizi Türk ve biri Yunan olmak üzere toplam 10 kişiyi öldürmüş, çok sayıda soyguna imza atmışlardı.

‘Öldürülmekten korktum’

Arkadaşlarının işlediği cinayetlerden tiksindiğini vurgulayan Zschäpe, Böhnhardt’a hissettiği yakınlık nedeniyle ikiliyle yaşamaya devam ettiğini belirtti. “Mundlos ve Böhnhardt’ın işlediği suçlar nedeniyle tüm kurbanlar ve ailelerinden içtenlikle özür diliyorum” diyen Zschäpe, “10 cinayeti ve iki bombalı saldırıyı engelleyemediğim için kendimi ahlaki olarak suçlu buluyorum” ifadelerini kullandı. Zschäpe, bu kadar uzun bir sürede polise gitmemesine gerekçe olarak da, ‘Mundlos ve Böhnhardt’ın kendisini öldürebilecek olması’ ve ‘Böhnhardt’ı kaybetme korkusunu’ gösterdi.

Haberin Devamı

Silahı için öldü

Zschäpe ifadesiyle, bugüne dek nedeni bilinemeyen polis cinayeti de açıklığa kavuştu. Zschaepe, “Mundlos ve Böhnhardt kendi silahlarından memnun değillerdi. Polis memuru Michele Kiesewetter ve yanındaki memuru görev silahları için öldürmek istediler” dedi.

Bir tek o hayatta

Böhnhard ve Mundlos, 4 Kasım 2011’de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, ikilinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. NSU üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Zschäpe ise, hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

Haberin Devamı