Gazete Vatan Logo

Dünya kan gölü

Dünyada kan durmuyor. Dün de Japonya, Fransa ve Almanya’dan katliam haberleri geldi.

Dünya kan gölü

Japon bakıcıdan ‘engelli’ katliamı

Japonya’da bir bakıcı, eski çalıştığı engelli merkezinde kalan 19 hastayı bıçakla öldürdü. Teslim olan saldırgan, dünyayı ‘engellilerden temizlemek istediğini’ söyledi.

Japonya geçtiğimiz gün ülke tarihinin en kanlı şiddet eylemiyle sarsıldı. Başkent Tokyo’nun batısındaki Sagahimara kentindeki engelliler merkezini basan 26 yaşındaki Satoshi Uematsu adındaki kişi, 19 kişiyi öldürdü, 20’si ağır 26 kişiyi de yaraladı. ‘Tsukui Yamayuri-en’ (Tsukui’nin Küçük Bahçesi) adlı engelliler merkezine gece yarısı gelen Uematsu, katliamı gerçekleştirdikten yarım saat sonra karakola giderek teslim oldu. Merkezin eski bir çalışanı olan saldırganın çantasında çok sayıda bıçak ve kesici alet bulunduğu açıklandı. Engelliler merkezinde 2012 yılında çalışmaya başlayan ancak geçtiğimiz Şubat ayında işten çıkartılan Uematsu’nun, polise verdiği ilk ifadede, “Bu dünyadan engellileri temizlemek istiyorum” dediği belirtildi.

‘Savaşı engelledim’

Saldırganın işten çıkarıldıktan sonra Temsilciler Meclisi Başkanı Tadamori Oshima’nın ofisine giderek, ‘engelliler merkezinde katliam gerçekleştireceğini’ belirten bir mektup bıraktığı belirlendi.

Haberin Devamı

İki hafta hastanede gözetim altında tutulmasından sonra serbest bırakılan Uematsu, katliamı gerçekleştirmesinin ardından, “Engellileri öldürerek Üçüncü Dünya Savaşı’nın çıkmasını engelledim. Dünya ekonomisinin de gelişmesine yardımcı oldum” diye konuştu.

IŞİD Fransa’da kilise bastı

Fransa’da 2 IŞİD üyesi, Rouen kenti yakınlarındaki bir kasabada kilise basarak içerdekileri rehin aldı. Kilisenin rahibinin kafasını kesen teröristler polis tarafından öldürüldü.

Fransa, başkent Paris ve Nice’i kana bulayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarının ardından dün de Rouen kenti yakınlarından gelen bir saldırı haberiyle sarsıldı. Saint-Etienne-du-Rouvray Kasabası’ndaki kiliseye ayin sırasında giren 2 IŞİD militanı, rahip Jacques Hamel’le birlikte 2 rahibeyi ve kilisedekileri rehin aldı.

Olayın ardından bölgeyi kordon altına alan polis, kiliseye düzenlediği operasyonda eylemcileri öldürdü. Ancak polis, eylemcilerin operasyon başlamadan önce 86 yaşındaki rahip Hamel’in kafasını bıçakla kestiğini ve rehinelerden birisini ağır yaraladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Kiliseye geldi

Gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve kasabaya gelerek yetkililerden bilgi aldı. Saldırının gerçekleştiği kiliseyi ziyaret eden Hollande, yaşananları kınarken, eylemcilerin IŞİD bağlantılı olduklarını söyledi. IŞİD’in internetteki yayın organlarından Amaq dergisi de, eylemi örgüt üyelerinin gerçekleştirdiğini duyurdu.

Geçtiğimiz yıl başkent Paris’te IŞİD militanlarının düzenlediği ve 150’yi aşkın sivilin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının ardından ‘olağanüstü hal’ ilan eden Fransa, Nice kentinde Bastille Günü’nde yaşanan son saldırının ardından ülke genelinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Vatikan’dan kınama

Saldırıya Katolik Hristiyanların merkezi Vatikan’dan da kınama geldi. Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi tarafından yapılan açıklamada, “Bu korkunç saldırının Tanrı sevgisinin dile getirildiği bir kilisede yapılmasından ötürü şaşkınız” denildi. Lombardi, Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko’nun ‘bu saçma şiddetin acı ve korkusunu hissettiğini’ belirterek, ‘nefretin bu en radikal şeklini kınadığını’ kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye’ye geldi

Saldırganlardan birisinin Mart ayında hapisten şartlı salıverildiği ve elektronik kelepçe taşıdığı belirtildi. Bahsi geçen saldırganın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından istihbarat birimleri tarafından izlemeye alındığı ifade edildi.

‘Bize savaş ilan ettiler’

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, yaşananları ‘aşağılık bir terör saldırısı’ olarak nitelendirirken, Fransa’ya karşı ‘savaş ilan eden’ IŞİD’e karşı tüm yöntemlerle savaşacaklarını ifade etti. Hollande, bu savaşı sürdürürken insan hakları ve demokrasiye de saygı duyacaklarını sözlerine ekledi.

Doktoru vurup intihar etti

Geçtiğimiz hafta içinde 4 ayrı terör saldırısı yaşayan Almanya’da, dün de başkent Berlin’den bir silahlı saldırı haberi geldi. Kentin güneyindeki Benjamin Franklin Üniversitesi’ne bağlı hastanede görevli doktorlardan biri hastasının saldırısına uğradı. Yerel basın, saldırganın doktoru ağır yaraladıktan sonra kendi silahıyla intihar ettiğini yazdı. Polisten yapılan açıklamada doktorun daha sonra hayatını kaybettiği belirtildi. Yetkililer, saldırının terör bağlantısı olduğuna ilişkin hiçbir gösterge olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı