Gazete Vatan Logo

Büyük taarruz başladı

Suriye ordusu Halep'in kuzeyine kara harekatı başlattı

Büyük taarruz başladı

Esad, 20 bin kişilik orduyla muhaliflerin kalesi Halep’e saldırdı. Selahaddin semtinin tank ve savaş uçaklarıyla düştüğü iddia edildi. Muhalifler ise semtin hala ellerinde olduğunu bildirdi.


Suriye’de Şam yönetimine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu, iki hafta önce 2.7 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük kenti olan Halep’te kontrolü ele geçirmiş, Devlet Başkanı Beşar Esad, yandaşlarına yaptığı çağrıda, Halep’teki kontrol savaşını “bütün savaşların anası” olarak nitelendirmişti. Esad yönetimi, dün 20 bin kişinin katıldığı operasyonla bu kente yönelik bir saldırı başlattı. Havadan ve karadan yürütülen operasyon Selahaddin semtinde yoğunlaştı. Esad güçleri, semti ikiye bölerek muhalifleri kıskaça almayı hedefliyor.

Muhalifler panikledi

Yeni taarruz başarılı olursa, silahlı muhaliflerin kıskaca alınması ihtimali gündeme gelebilir. İran ve Suriye kaynakları ise silahlı muhaliflerin kentteki komutanlarının öldürüldüğünü duyurdular. Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan Suriyeli yetkililer, dün akşam saatlerinde Selahaddin semtinde kontrolün tamamen kendilerine geçtiğini öne sürdü. Tankların hava desteği eşliğinde kente girdiğini ve onlarca “teröristin” öldürüldüğünü bildiren SANA, “Cesur askerlerimiz Selahaddin kentinde koltrolü tamamen ele geçirdi. Kentteki silahlı teröristlere ağır kayıplar verdirdi” ifadelerini kullandı. Özgür Suriye ordusun komutanlarında Vessel Eyüb, tank destekli suriye ordusunun El-Malaab Caddesi’nde kontrolü sağladığını, kentteki 8 bin kadar muhalif gücün sniper ve sokak çatışmalarıyla karşılık verdiğini bildirdi. Reuters ajansı ise muhaliflerin telsizlerden “ordu Selahaddin’e girdi” diye bağrıştıklarını ve tam bir kaos havasının hakim olduğunu bildirdi. Ajansa konuşan başka bir silahlı muhalif de “Geri çekiliyoruz, buradan çıkıyoruz” dedi. Geçen hafta semtte kurulan muhaliflere ait bazı kontrol noktalarının da boşaltıldığı belirtiliyor.

‘Halep komutanı öldürüldü’ iddiası

İran devlet televizyonu Press TV’nin iddiasına göre, Özgür Suriye Ordusu’nun askeri kanadı olan askeri konseyin Halep sorumlusu El Ukeydi, dün Suriyeli askerlerle girdiği bir çatışmada öldürüldü. Düzenli olarak yabancı ajanslara demeç veren Ukeydi’nin bugün hiçbir açıklamada bulunmaması bu iddiayı güçlendiriyor. Dün Halep’e rest gele yapılan hava operasyonunda 54 sivilin öldüğü açıklandı. Halep İnsan Hakları Savunucusu Mecid Abdunnur, halkın Halep’i terk ederek güvenli yerlere kitleler halinde kaçtığını belirtti. Savaş uçaklarının Deyr Ez Zor kentinin farklı bölgelerini bombaladığı belirtilirken, Humus ve Hula’nın da yoğun şekilde bombalandığı kaydedildi. Dün Suriye genelinde ölü sayısının ise 225’i bulduğu ve bunların büyük bir kısmının sivil olduğu kaydedildi.

Büyük taarruz başladı

SELAHADDİN ORDU KONTROLÜNDE

Lübnan'dan yayın yapan Hizbullah'a ait El Manar televizyonu, akşam saatlerinden itibaren Selehaddin'in Suriye ordusunun kontrolüne geçtiğini duyurmuştu. El Manar, topçu ve hava desteği eşliğinde ilerleyen birliklerin bazı pozisyonları tuttuklarını ve semte tankların girdiğini bildirdi.

Reuters'e konuşan bir silahlı militan "Geri çekiliyoruz, buradan çıkıyoruz" dedi. Geçtiğimiz hafta semtte kurulan muhaliflere ait bazı kontrol noktalarının da boşaltıldığı belirtiliyor.

Başka bir militan ise bazı binaların ve sokakların boşaltıldığını ancak kentten çekilmediklerini iddia etti. Reuters'e konuşan kaynak "Bizim çocuklar hala orada ve durum bizden yana" dedi.

Büyük taarruz başladı

MUHALİF KOMUTANLAR ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

İran devlet televizyonu Press TV’nin iddiasına göre, Özgür Suriye Ordusu’nun askeri kanadı olan askeri konseyin Halep sorumlusu El Ukeydi, dün Suriyeli askerlerle girdiği bir çatışmada öldürüldü.

Düzenli olarak yabancı ajanslara demeç veren Ukeydi'nin bugün hiçbir açıklamada bulunmaması bu iddiayı güçlendiriyor. Öte yandan Suriye kaynakları militanların kentteki komutanlarından Abdul Vahit El Dandaşi'nin de çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladılar.

MUHALİFLER KISKAÇTA

Suriye ordusunun kentte çatışmaların başladığı günden bu yana yaptığı yığınağın dün tamamlandığı açıklanmıştı.

Bu süre zarfında ordu birlikleri kentin merkez bölgelerinin militanların kontrolüne geçmemesi için savunmada kalmış, muhaliflerin elindeki noktalara uçaklar, helikopterler ve topçular tarafından vurulmuştu.

Selahaddin bölgesinin düşmesi kentte sayıları 3 bine ulaşan muhaliflerin Türkiye'ye uzanan ikmal yollarının kapanması anlamına geliyor. Bu da isyancıların Suriye ordusu tarafından imha edilmesi gibi bir riski beraberinde getiriyor.

İnsan hakları örgütleri de çatışmalarda sivillerin yaşamlarını yitirmesinden endişe ediyor. Uluslararası Af Örgütü taraflara uluslararası insani kurallara uymaları gerektiği uyarısında bulundu.

Halep Üniversitesi'nde katliam görüntüleri

Halep Üniversitesi Hastanesi’nde elleri arkadan kelepçelenmiş ve yakın mesafeden vurularak üstüste yığılmış 50’nin üzerinde erkek cesedinin görüntüleri ortaya çıktı.

Suriye Genel Devrim Konseyi’nden(SRGC) yapılan açıklamada, görüntülerdeki kişilerin çoğunluğunun Halep Üniversitesi öğrencileri oldukları belirtildi.

Açıklamada, "İsimleri tespit edilemeyen cesetler, Suriye güvenlik güçleri tarafından yakın zamanda gözaltına alınan Halep Üniversitesi öğrencilerine ve muhalif sivillere ait" denildi.

Muhalif aktivistler de öldürülen kişilerin, Halep Üniversitesi kampüsünde çıkan yönetim karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerince gözaltına alınan öğrenciler olduğunu savundu.

Aktivist Ebu Adnan, hastane deposunda bulunan cesetlerin bugüne kadar kendilerinden haber alınamayan öğrencilerin gözaltında öldürüldüklerinin delili olduğunu söyledi.

Suriye güçleri tarafından gözaltına alınan kişiler hakkında aileleri ve yakınlarının bilgi edinme hakkı bulunmuyor.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

Uluslararası Af Örgütü, Halep’te sivillerin korunamamasından tüm tarafların sorumlu olacağını belirterek, yeni uydu görüntülerinin şehirde ve etrafında ağır silah kullanıldığını ortaya koyduğunu bildirdi.

Merkezi Londra’da bulunan insan hakları örgütü, yeni yayımlanan uydu görüntülerinde Halep ve çevresinde ağır silahların kullanımı ve bombalamalar nedeniyle 600’den fazla krater oluştuğunun görüldüğünü kaydetti. Bu kraterlerin, Suriye ordusu ile muhalif gruplar arasında Anadan şehri yakınlarında çıkan ağır çatışmalar sonucu oluştuğunun tahmin edildiği belirtildi.

Ağır silahların sivillerin yaşadığı merkezlere ya da yakınına yerleştirilmesinin ve kullanımının kaygı verici olduğunu bildiren Uluslararası Af Örgütü, bunun insan haklarının daha fazla ihlali anlamına geldiğini kaydetti.

Örgüt açıklamasında, "Sivil halkın korunamaması durumunda, Suriye ordusu ve silahlı muhalif grupların üyeleri eşit sorumluluğa sahiptir" ifadesine yer verdi.

OLAYLARDA 54 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye’de ordu birliklerinin yönetim karşıtlarına yönelik çeşitli kentlerde ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda açılan ateşte 54 kişinin öldüğü bildirildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SHRW), sabahtan bu yana savaş uçaklarının da kullanıldığı, Halep’in Mesekin Hanun, Selahaddin semtleri ile kentin doğu ve batı kesimlerine yapılın bombardıman sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiğini ve nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında Selahaddin bölgesinde sokak çatışmalarının yaşandığını kaydetti.

Örgüt, Dera ve İdlib’te 10’ar, başkent Şam’ın banliyölerinde ve Humus’ta 7’şer, Hama kentinde de 4 olmak üzere ülke genelinde operasyonlarda 54 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Bu arada, Halep İnsan Hakları Savunucusu Mecid Abdunnur, Halep’in doğu ve batı kesimlerinin savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalandığını, Selahaddin bölgesinin büyük bir bölümünün ÖSO’nun elinde olduğunu ve nizami ordunun
Selahaddin bölgesinde boş bir alanına girdiğini ifade ederek, "Rejim ordu birliklerinin Salahaddin bölgesini tamamıyla ele geçirdiği haberleri doğru değil, bölge hala ÖSO’nun elinde ve ÖSO bölgede iki tankı imha etti" dedi.

Canını seven kaçıyor

Suriye’de 17’nci ayına giren çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınanların sayısı dün gece rekor seviyeye ulaştı. Çatışmaların şiddetlendiği Halep’ten kaçan çoğu kadın ve çocuklardan oluşan toplam 2 bin 399 Suriyeli, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı, Bükülmez ve Kavalcık köylerinden sınırı geçip Türkiye’ye sığındı. Güvenlik önlemleri altında sınırdan minibüslerle alınan Suriyeliler, Reyhanlı Hac Konaklama Tesisleri’ne getirildi. Grupta bulunan aralarında iki general, iki albay, bir yarbay, bir yüzbaşı, bir üsteğmen, bir başçavuşun da olduğu 37 asker ve bu kişilerin aileleri Apaydın Kampı’na, diğer Suriyeliler Şanlıurfa’ya gönderildi. Suriye’nin Halep ve İdlib kentlerine bağlı köylerde çıkan çatışmalarda silahla yaralandığı belirtilen aralarında kadın ve çocukların da olduğu dokuz Suriyeli ise Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan üç yaralı Antakya Devlet Hastanesine sevk edildi.
Humus da bombalanıyor

Humus’un Hula beldesinin de yoğun şekilde ordu tarafından bombalandığını ve beldede şiddetli patlamaların meydana geldiğini aktaran kaynaklar, Şam’ın Kefr Batna, Sahur, Mezze ve Hareste bölgelerinde güvenlik güçlerince baskınlar
düzenlendiğine, operasyonlarda çok sayıda kişinin tutuklandığına işaret etti.

Başkentin batısında yer alan Zabadani kentinde ordunun tank ateşi açması sonucu kentten dumanların yükseldiğini belirten kaynaklar, çok sayıda kişinin yaralandığını ve bazı evlerde maddi hasarın meydana geldiğini kaydetti.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU: HALEP KONTROLÜMÜZDE

Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Tevhid Sancağı Tugayı Komutanı Ebu Ali, Halep’in Selahaddin Mahallesi’nin kontrolleri altında olduğunu söyledi.

Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep’in Selahaddin Mahallesinde şiddetli çatışmaların yaşandığını ancak kontrolün halen ÖSO’nun elinde olduğunu belirtti. Havadan ve karadan yoğun bir taarruz yapmasına rağmen ÖSO tarafından püskürtüldüğünü ifade den Ebu Ali, ÖSO’nun Halep’in yüzde 60’ına hakkim olduğu ve şehir merkezindeki Halep kalesini de kuşattığını vurguladı. Halep Kalesi’nin
zaman zaman iki taraf arasında el değiştirdiğini söyleyen Ebu Ali, halkın, dış destekli rejimin tankına uçağına karşı direnişinin gerçek direniş cephesi olduğunu söyledi.

ÖSO’dan yapılan açıklamada, Selahaddin Mahallesi siyasi güvenlik merkezinin de muhaliflerin eline geçtiği duyuruldu.

Haberin Devamı