Gazete Vatan Logo

3 büyük şehirde kan kaybı!

Cumhur İttifakı’nın üyesi MHP sayesinde mecliste çoğunluğu sağlayan AK Parti, oy oranlarında olduğu gibi Türkiye’nin 3 büyük şehri İstanbul, Ankara ve İzmir’de de kan kaybetti

3 büyük şehirde kan kaybı!

Seçimin galibi AK Parti, Cumhur İttifakı’nın üyesi MHP’nin vekilleriyle birlikte mecliste çoğunluğu ele geçirdi. Ancak Ak Parti’nin oyları hem genelde hem de Türkiye’nin 3 büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerisinde kaldı. AKP seçimin kazananı olmasına rağmen 1 Kasım 2015 Genel Seçimi’ne göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de ciddi oranda kan kaybı yaşadı.

Ankara’da bir vekil azaldı

AK Parti üç büyük şehir içindeki en çok oy kaybını başkent Ankara’da yaşadı. 1 Kasım 2015’te yüzde 49 ile ilk sıraya oturan AK Parti, bu seçimde 8.57 oranında puan kaybederek yüzde 40.43’te kaldı. Meclisteki artışla milletvekili sayısı 32’den 36’ya yükselen Ankara’da ise bir vekil kaybedildi. AK Parti’nin Ankara’da çıkardığı milletvekili sayısı 16’dan 15’e indi. Ankara’daki bu düşüşü Melih Gökçek’in gidişinden şehirde yaşanan sel ve su basması olaylarına kadar bir çok faktöre bağlayan yorumlar bulunuyor. Ancak iki genel seçim arasında yapılan referandumda İstanbul ve İzmir’de olduğu gibi Ankara’da da seçmen 51.15 ile ‘hayır’ demişti. Bu düşüşe rağmen Ankara’nın 25 ilçesinden 24’ünü yine AK Parti kazanırken, CHP ise sadece Ankara’daki kalesi Çankaya’da birinci parti oldu.

Haberin Devamı

En az düşüş İzmir’de

İzmir’e gelindiğinde ise yüzde 30 bandı etrafında dolaşan AK Parti bu kez çizginin altına indi. Buna rağmen AK Parti üç büyük şehirdeki en az oy kaybını laik ve seküler seçmen yapısıyla öne çıkan İzmir’de yaşadı. 1 Kasım 2015’te yüzde 31.70 oranında oy alan AKP, pazar günü yüzde 28.69 oranında seçmenin oyunu kazandı. İzmir’deki 3 puanlık düşüş AK Parti’nin milletvekili sayısını etkilemediyse de artıştan pay alamadı. Milletvekili sayısı 26’dan 28’e yükselen İzmir’de, AK Parti’nin milletvekili sayısı önceki seçimde olduğu gibi 8 olarak gerçekleşti. AK Parti 1 Kasım seçimlerinde İzmir’de 881 bin seçmenin oyunu almıştı, bu rakam 24 Haziran seçimlerinde ise 836 bine geriledi oldu. Toplam 30 ilçesi bulunan İzmir’in doğusunda sahilden uzak 6 ilçe Kemalpaşa, Torbalı, Bayındır, Ödemiş, Tire ve Kiraz’da birinci sırayı alan AKP, 24 ilçede CHP’nin gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

İstanbul’da kayıp 6 puan

İstanbul’da 1 Kasım 2015’te yüzde 48.95 oy alan AK Parti, bu kez yüzde 42.69’da kaldı. Üç yıllık süreçte gelen yüzde 6.26’lık oy kaybının nedenleri şimdiden partinin kurmayları tarafından incelenmeye başladı. 2015’te İstanbul’da 43 milletvekili olan AKP, TBMM’nin 600 sandalyeye çıkmasıyla toplam milletvekili sayısını 88’den 98’e çıkaran İstanbul’da yine 43 milletvekili kazandı. Bu durum seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da görülmüş ve seçmenin tekrar parti etrafında kenetlenmesi için önlemler alınmaya çalışılmıştı. Ancak seçmenin Ak Parti’ye değişim yönünde bir mesaj verdiği belirtiliyor. İlçeler bazında bakıldığında ise İstanbul’daki 39 ilçenin 32’sini AK Parti kazandı. 16 Nisan referandumunda hayır oyu çıkan Üsküdar ve Eyüp’te de AK Parti ipi önde göğüsledi.

Sultanbeyli ve Esenler rekor kırdı

İstanbul’un Avrupa yakasında Esenler, Anadolu yakasında ise Sultanbeyli Erdoğan’a ve Cumhur ittifakına en çok oy veren iki ilçe oldu. Erdoğan, Esenler’den 180 bin 627 oy aldı. Esenler bu oy oranıyla İstanbul genelinde, yüzde 68,07 alan Sultanbeyli’nin ardından ikinci sıraya yerleşti. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı, Sultanbeyli’den yüzde 68,4 (Ak Parti 57,2-MHP 11,2) oranında oy alarak birinci oldu. Hemen arkasından da AK Parti’ye yüzde 56.7, MHP’ye ise yüzde 10.8 oy oranıyla yine Esenler geldi. Ellerinde Türk bayraklarıyla on binlerce Esenlerli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Cumhur İttifakının zaferini Dörtyol Meydanı’nda kutladı. Kutlamalara; AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, MHP Esenler İlçe Başkanı Suat Yılmaz da katıldı.

Haberin Devamı