Gazete Vatan Logo

Zoraki buluşma

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, seçim kampanyası döneminde ‘Hristiyan olmamakla’ suçladığı Başkan Trump’ı Vatikan’da kabul etti.

Zoraki buluşma

ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurt dışı gezisinin üçüncü ayağı olan Vatikan’da Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko’yla bir araya geldi. Trump’a Papa’yla buluşmasında eşi Melania, kızı Ivanka ve başdanışmanı yaptığı damadı Jared Kushner de eşlik etti.

Trump Papa’ya, ABD’de siyahların özgürlük mücadelesinin sembol ismi ve insan hakları lideri Martin Luther King’in kitaplarının ilk baskısını hediye etti. 30 dakika süren görüşmede Papa ise Trump’a hediye olarak, üstünde zeytin dalı bulunan bir nişan verdi. Papa Françesko, barış mesajıyla birlikte üç temel öğretisinin kopyalarını da hediye etti. Trump, bunları okuyacağını söyledi.

Trump’ın seçim kampanyası döneminde polemiğe girmekten çekinmediği Papa ile görüşmesi, uluslararası kamuoyunun merakla beklediği bir buluşmaydı. İkilinin, başta iklim değişikliği ve göçmenler konularında birbirine zıt görüşlere sahip olması ve bu konularda daha önce medya aracılığıyla sert şekilde atışmaları görüşmeye olan ilgiyi arttırmıştı. Papa Trump’ı başkanlık kampanyasında ilk kez dile getirdiği Meksika sınırına duvar örme fikrinden ötürü “Duvarlar örmeyi düşünen biri Hıristiyan olamaz” sözleriyle eleştirmişti. Papa, son olarak Amerikan ordusunun nükleer olmayan en güçlü bombasına ‘tüm bombaların anası’ diye adlandırmasına, “Bir bombaya ‘Tüm bombaların anası’ denmesinden utanç duyuyorum. Anne hayat verir, bu ise ölüm getiriyor ve biz bu aygıta anne diyoruz?” değerlendirmesinde bulunmuştu. Başkan seçildikten sonra Papa ile polemiğe girmekten kaçınan Trump, adaylık döneminde bir dini liderin, başkasının inancını sorgulamasının utanç verici olduğunu söyleyerek Françesko’ya yanıt vermişti.

Haberin Devamı

Yazdığı not tepki çekti

Trump’ın İsrail gezisi kapsamında ziyaret ettiği Yad Vashem Soykırım Müzesi’nin ziyaretçi defterine düştüğü not tepki çekti. Önceki Amerikan başkanlarının aksine müzede 30 dakika gibi kısa bir süre geçiren Trump deftere, “Tüm arkadaşlarımla birlikte burada olmak büyük bir onur, inanılmaz, hiç unutmayacağım” şeklinde bir not düştü. İngiliz basını, Trump’ın selefi Obama’nın müzeyi başkan seçilmesinden önce de ziyaret ettiğini hatırlatırken, eski başkanın hatıra defterine yazdıklarının Trump’ın yazdıklarına göre son derece duygusal ve anlamlı olduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı