Gazete Vatan Logo

Zika; dünyayı tehdit eden sessiz ölüm

Dünya Sağlık Örgütü bugün acil toplanıyor. Uzmanlar, zika virüsünün, 11 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsünden daha büyük tehlike olabileceği uyarısında bulundu

Zika; dünyayı tehdit eden sessiz ölüm

İngiltere’de biyomedikal araştırmalar yapan sağlık kuruluşu Wellcome Trust’ın başkanı Jeremy Farrar, virüsü alan insanların birçoğunda hastalığın belirtilerini göstermediğini ve kişinin rahatsızlanmadığının altını çizerek, “Sessiz diye tabir edebileceğimiz bir virüs. Ancak 2014-2015 yılları arasında etkili olan Ebola salgınından daha kötü bir durumla karşı karşıya kalabiliriz” ifadesini kullandı.Kolombiya’da panik büyüyor

Sivrisinekten geçen ve bebeklerin özürlü doğmasına yol açan Zika virüsünün büyük hızla yayılmasının ardından Latin Amerika ülkeleri uyarılar yayınlamaya devam ediyor. Kolombiya Ulusal Sağlık Enstitüsü, 20 binin üzerinde hastaya tanı koyarken bunların 2 binden fazlasının hamile kadınlar olduğunu bildirdi. Yetkililer çiftlerden doğum ve hamilelik planlarını altı ila sekiz ay ertelemelerini de istedi. Kolombiya son rakamlardan sonra Zika virüsünün Brezilya’dan sonra en çok etkilediği ülke oldu.

Jamaika Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Portmore bölgesinde yaşayan 4 yaşındaki bir çocukta Zika virüsüne rastlandığı belirtildi. Yetkililer, çocuğun bir süre önce ABD’nin Teksas eyaletinden geldiğini ve 17 Ocak’ta virüs taşıdığına dair belirtiler göstermeye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

Aslında 60 yıllık bir virüs

İlk kez 1947’de Uganda’daki Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülen Zika virüsü, 1952’de insanlarda da görülmeye başlamıştı. Dünya çapında 2007 yılında, ikisi Uganda’da olmak üzere 14 Zika virüsü vakası bulunuyordu. Bu rakam 2013’e gelindiğinde 200’e çıkmıştı. Brezilya’da salgın şeklinde ilk kez 2015’in mayıs ayında görülen Zika virüsünü taş sivrisinek türü Aedes’in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. WHO geçtiğimiz günlerde, Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulunmuştu.

Almanlar’dan virüsü saptayan test

Haberin Devamı

Alman Genekam biyoteknoloji şirketi, Brezilya’da ortaya çıkan ve dünyaya yayılmaya başlayan Zika virüsünü hızlı ve kesin olarak teşhis eden bir test geliştirdiğini duyurdu. Söz konusu testin sadece virüsün kana karıştığını değil hangi oranda kanda bulunduğunu da saptayabildiğini vurgulayan viroloji uzmanı Sudhir Bhartia, “Geliştirdiğimiz test DNA’yı inceliyor ve sadece Zika virüsüne tepki gösteren kimyasallarla birlikte çalışıyor” diye konuştu. Şimdiye kadar söz konusu virüsün teşhisi için Zika’nın belirtilerinin ortaya çıkması bekleniyordu ancak bahsi geçen test ile virüsün bulaşıp bulaşmadığı kolayca saptanacak. Testin fiyatı ise 5 Euro olarak açıklandı.