Gazete Vatan Logo

YPG mevzilerini Esad devraldı!

TSK destekli ÖSO ile ABD destekli YPG güçlerinin karşı karşıya geldiği Münbiç’te Rusya araya girdi. Münbiç Askeri Meclisi, kentin batısındaki YPG mevzilerini rejim güçlerine devrettiklerini açıkladı.

YPG mevzilerini Esad devraldı!

El Bab’ın DEAŞ’tan temizlenmesinin ardından Münbiç’e ilerleyen TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri önceki gün YPG’nin öncülüğündeki DSG’nin kontrol altında tuttuğu Gorhiko, Holaşh ve Xalide köylerinde şiddetli çatışmalara girdi. Erimah kasabası çevresinde de DSG ile ÖSO arasında yaşanan çatışmada Türk askerlerinin DSG mevzilerini bombalayarak ÖSO’ya destek verdiği kaydedildi.

ABD bayraklı zırhlılar

Bu arada, Türkiye’nin ‘istikamet Münbiç’ açıklamasının ardından YPG de ABD bayraklı zırhlılar eşliğinde Münbiç’in batısında ve kuzeyinde çok sayıda mevzi oluşturdu. Daha önce Münbiç’in koalisyon güçlerinin koruması altında olduğunu ve buraya yönelik saldırılara izin vermeyeceğini belirten ABD askerleri, Münbiç’in kuzeyindeki Salur Çayı yakınlarında zırhlı araçlarını konuşlandırdı.

‘Rusya ile ittifak’

Tüm bu gelişmeler üzerine dün ‘Münbiç Askeri Meclisi’, kentin batısındaki YPG güçleriyle Özgür Suriye Ordusu arasında bulunan köylerin yer aldığı hattın savunmasının, Suriye Ordusu’na devredildiğini açıkladı. Açıklamada Münbiç’in batısındaki DSG güçleri ile TSK destekli ÖSO arasında bulunan köylerin yer aldığı hattın savunmasının, Rus yetkililerle yapılan ittifak gereği Suriye devlet güçlerine devrettikleri belirtildi.

Haberin Devamı

‘Çekilmezlerse vururuz!’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münbiç’te mevzilenen YPG güçlerini çok sert bir dille uyardı:

MÜNBİÇ OPERASYONU HENÜZ BAŞLAMADI: Arazide ufak tefek taciz atışları vardır ama bizim askerlerimizin planladığı yerel güçlerle başlayacağımız Münbiç operasyonumuz henüz başlamadı. ABD’nin yeni yönetimden de talebimiz, bir an önce YPG’nin Münbiç’i terk etmesidir. Eğer çekilmezse tabii ki biz YPG’yi vuracağımızı daha önce de söyledik.

TÜRKİYE İLE ABD KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?: (Bu soru üzerine) Burası ABD’nin toprakları değil ki. ABD’li askerlerle neden karşı karşıya gelelim. Buradaki amaç Münbiç operasyonuyla temizlenmesi ve gerçek sahiplerine teslim edilmesi. Eğer ABD, YPG’yi müttefik olarak seçiyorsa… Onlara dokunan bana dokunur anlayışında ise bu başka.

Haberin Devamı

REJİM KUZEYE GEÇEMEZ: (YPG’nin kuzey mevzilerini Esad güçlerine devrettiği iddiası üzerine) Rusya ile bir anlaşma yaptık. Oradaki yolu bir geçici sınır olarak gördük. Onlar kuzeye geçmeyecek. Ilımlı muhalefet de güneye geçmeyecek. Amaç nedir? Çatışmaların engellenmesidir. DEAŞ’a karşı operasyonun daha etkin bir şekilde sürdürülmesidir. Tabii bu ilerleme oldukça YPG ile rejim güçleri karşı karşıya gelecek. Başka güçler birbiriyle karşı karşıya gelecek.

İstikamet Münbiç

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı konuşmada Münbiç hedefini bir kez daha tekrarladı: “Öncelikle biliyorsunuz Cerablus, Rai ve Dabık’tan sonra geldiğimiz nokta El Bab. ‘Bizler temizlik harekatı yapıyoruz’ dersek yeridir. Daha devam ediyor. El Bab’dan sonraki sürecimiz Münbiç istikametinde olacak. Fakat ABD başta olmak üzere koalisyon güçleriyle eğer müşterek adımlar atabilirsek Rakka sürecini beraber yürütmenin gayreti içindeyiz. Bu arada Rusya Federasyonu’ndan da ‘DEAŞ’a karşı mücadeleyi beraber sürdürebiliriz’ biçiminde talepler gelmesi halinde, bu mücadeleyi hep birlikte sürdürmemiz söz konusu olabilir. Mart ayında Rusya ziyaretimiz olacak. Bütün bu konuları orada etraflıca ele alma fırsatımız olacak. ABD’de yeni yönetimin Münbiç ve Rakka ile ilgili netleşmiş bir kararı var diyemem. Fakat Genelkurmay Başkanları biliyorsunuz Türkiye’ye geldi. Görüşmeleri oldu. Atılabilecek müşterek adımın ne olacağı noktasında. CIA Koordinatörü biliyorsunuz geldi. Onunla bazı görüşmeleri ben ve MİT müsteşarımız etraflıca yaptılar.”

Haberin Devamı

‘YPG’yle asla olmaz’

“Onunla bir aşama bu sürecin bir ön adımı diyebileceğimiz adımlar atıldı. Onlar da sanırım CIA’de değerlendirmesini yapıyorlar. Bize göre SDG bu işin içinde olmamalı. Terör örgütünün silahlı ve siyasi ayağını teşkil eden böyle bir yapıyı bizim yanımızda görmemiz asla mümkün değildir. Olamaz.... Baştan beri söylediğimiz bir şey vardı. Bunların Münbiç’i boşaltmaları lazım. Zira, oranın bunlarla bir ilgisi yoktur. Münbiç Araplarındır. Hakeza Rakka tamamıyla Araplarındır.”

Haberin Devamı