Hızlı tren ‘arapsaçı’

Haberin Devamı

Yazıma başlamadan önce bir detayı aktarmak istiyorum. Geçmiş yazılarımda kullandığım “hızlı trenle ilgili” ihale artırım bilgilerini, TCDD’nin resmi internet sitesinden aldım ve bu açıklama çıktığı ilk günden itibaren bütün yazılarımda kullandım. Radikal, Vatan ve Referans gazetelerinin arşivi en önemli kanıtım.

Oysa Necati Doğru’nun “yazılarından” sonra birçok mesaj aldım ve hepsi aynıydı: Şimdi o açıklamaya ulaşılamıyor... En önemlisi www.tcdd.gov.tr adresini açınca şöyle bir cümle sizi karşılıyor; “Teknik arızalar nedeniyle web sitemizdeki bazı sayfalar çalışmamaktadır.”

Sevgili dostlar, Türkiye’de “tren yapılması” bir devrim ve ben yapılmasına “sonuna kadar inanan” bir vatandaş olarak projeleri canı gönülden destekliyorum. Yalnız “Türkiye’de yapılan tren ihalelerinde” anlayamadığım bazı noktalar var. Bunları iki yazıyla hem Alarko’ya hem de TCDD’ye-bakanlığa sordum ama “tık” bile yok. Hadi beni geçtim, Necati Doğru sordu yine “tık” yok! Tren törenle açıldı, neredeyse bütün gazetecileri çağırdılar, bir tek beni çağırmadılar!

İnanın ben “bu işi” hâlâ hiç ama hiç anlayamadım! İnternette artık bulamadığım bir zamanların TCDD açıklamasını tekrar ediyorum; “..Alsim-Alarko liderliğinde İspanyol OHL firması ile oluşan konsorsiyum tarafından yapımına başlanılan 1. etabın sözleşme bedeli+sigorta primi olmak üzere toplam 459 milyon eurodur. Ancak, hızın 200 km/s’den 250 km/s çıkması ve mevcut hattın korunması nedeniyle meydana gelen keşif artışları ile birlikte yaklaşık maliyet 629 milyon euro olarak hesaplanmıştır. Projenin 1. etabı olan Eskişehir Esenkent arasının Eylül/2006 sonu itibarıyla bitirilmesi planlanmaktadır...”

Bu açıklamayı unutmayın! Soruyorum; bu artırım neden yapıldı! Böyle bir artırım yapılacağı bilinseydi, aynı yolu “daha kaliteli” yapabileceğini iddia eden “Japon, Fransız ve Çin” firmaları ihalede yer almazlar mıydı! Şimdi 2005 yılında Radikal gazetesinde çıkan bir habere göz atalım; “...Ankara-İstanbul arası ulaşımı 3 saate indirecek Hızlı Tren Projesi’nin ikinci etap altyapı ihalesi sonuçlandı. İhaleyi Çin ve Türk firmalarının oluşturduğu CRCC-CMC-Cengiz İnş-İçtaş İnşaat konsorsiyumu kazandı... Bu çerçevede gerçekleştirilen hızlı tren ihalesinde, en iyi teklifleri CRCC-CMC-Cengiz İnş-İçtaş İnşaat konsorsiyumunun verdiğini bildiren Erol İnal, firmanın İnönü-Vezirhan kesimi için 659 milyon 999 bin 966 dolar, Vezirhan-Köseköy için de 610 milyon 160 dolar teklif ettiğini kaydetti... Erol İnal, Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Eskişehir arasındaki altyapı çalışmalarının da hızla devam ettirildiğini belirtti. Alarko-OHL konsorsiyumunca yapılan bu etaba ilişkin çalışmalarda toplam kazının yüzde 95’i, dolgunun yüzde 85’i, menfezlerin yüzde 81’i, sulama borularının yüzde 82’si, altgeçitlerin yüzde 26’sı, nehir köprülerinin yüzde 69 ve doğalgaz geçişlerinin yüzde 14’ünün tamamlandığını bildiren İnal, “Bütün planımız 2006 Temmuz ayında bu etabı açarak, test çalışmalarına başlamak” dedi.

Şimdi soralım; KESİM-1: KÖSEKÖY-VEZİRHAN: 104 km, VEZİRHAN-İNÖNÜ: 54 km... Eğer ben yanlış anlamadıysam ve Radikal gazetesinden 2005 yılında çıkan bu haber doğru ise 158 km için fiyat 1 milyar dolardan fazla mı! Bu fiyat ile Ankara-Eskişehir arasındaki fiyat arasında nasıl bir uyum var! Ankara-İstanbul hattının toplam maliyeti ne kadar! Böyle bir maliyet dünyada nerede var!

Bu noktada bir habere daha göz atalım;

“ ...Ankara-Sivas arasına yapılacak hızlı trenin Yerköy-Sivas bölümü için çıkılan ihalede teklifler alındı... En düşük teklifi 839 milyon dolarla China Major Bridge Engineering (Çin)- Cengiz İnşaat-Limak ve Kolin İnşaat verdi... Alsim-Alarko ortak girişiminin teklifi ise 1.540 milyar dolar...”

Sevgili dostlar, işte size iki firma, ikisi de “Ankara-Eskişehir” arasında daha önce fiyat vermişler! Şimdi ikisi de “Sivas demiryolu” için aynı güzergah-aynı inşaat için teklif veriyorlar, Ankara-İstanbul’da “asıl işi yapan” Alarko’nun teklifi, diğerinin neredeyse tam iki katı! Ama diğerinin de Ankara-İstanbul arasındaki fiyatı bir “tuhaf”!

Sonuç: Tren yapılmasını bir Türk vatandaşı olarak sonuna kadar destekliyorum! Ama ihaleler, aynı km’lerde ortaya çıkan “abuk subuk” maliyetler, sonradan artan ihale bedelleri “kafamı çok karıştırdı”! TCDD’den, Bakanlıktan ve Alarko’dan cevap bekliyorum! Özellikle Bakanlık “birkaç katına inen çıkan bu fiyatlamaları” bize açıklayamaz ise “bu iş çok ama çok kötü” bir algılama ile “yeni bir Deniz Feneri” olmaya doğru gidiyor!

DİĞER YENİ YAZILAR