Prostat mı seks mi?

Orta yaşlardan sonra erkekleri bekleyen iki tehlike var: Prostat sorunları ve cinsel problemler. Bu iki problem özellikle kırklı yaşlardan sonra sıklaşıyor. İkisinde de hormonsal değişimler etkili. Ve her iki sorun da erkeklerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürüyor.

Her erkek prostat olur

40 yaşlarında erkeklerde vücuttaki hormonsal değişimler prostat içerisinde bir büyümeye yol açıyor. Bu büyüme aslında tüm erkeklerde meydana geliyor ve iyi huylu bir sorun. Buradaki sorun prostatın idrar kanalına çok yakın olması nedeniyle, prostat büyümesinin idrar kanalına baskı yapıp yapmaması. Prostat idrar kanalına baskı yaptığında sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, gece idrara kalkma, idrar yaparken zorlanma, ani idrara çıkma ihtiyacı gibi yakınmalara yol açıyor. Prostatın yarattığı idrar sıkıntıları cinsel gücü de etkiliyor. Sertleşme sorunları, erken boşalma sıklaşıyor. Bazen erkeklerde prostatın iyi huylu büyümesi yerini kanserleşmeye bırakıyor. Bu durumda da hem idrar sorunları ve hem de cinsel problemler kötüleşiyor.

Haberin Devamı

Tedaviler endişe yaratıyor

Bu kadar sıkıntının üzerine erkekler bir de hangi tedaviyi seçecekleriyle ilgili endişe duyuyor. Gerçekten de prostatı tedavi ederken kullanılan tedavilerin cinsel yan etkileri olabiliyor. Örneğin, iyi huylu prostat büyümesinde kullanılan alfa bloker ilaçlar hastalarda mesaneye doğru geri boşalmaya neden olabiliyor. Bu sorun özellikle çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerde önemli bir problem. Diğer bazı ilaçlar veya ameliyatlar sertleşme bozukluğu yaratabiliyor, cinsel isteği azaltabiliyor ve meni hacmini küçültebiliyor.

Prostat mı seks mi

Her iki fonksiyon da iyileşebilir

Özetle, hem prostat hastalıkları hem de bu hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler cinsel hayatı etkileyebiliyor. Bir yandan da cinsel açından güçlü kalmak isteyen hastalar var. İşte bu nedenle, prostat hastalıkları tedavilerinde en önemli nokta, cinsel fonksiyon sorunlarına yol açmayan tedavilerin tercih edilmesi. Günümüzde tedavi yöntemine karar verilirken, tedavinin cinsel fonksiyona zarar vermemesi hususu da önemle değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Hedef kaliteyi artırmak

Unutmayın, önemli olan yaşam kalitesini artırmak. Bunu yapmak için de bir erkeğin idrar ve cinsel fonksiyonlarının sağlıklı bir dengeye getirilmesi gerekiyor. Günümüzde çeşitli prostat ameliyatlarından sonra bir ‘penis rehabilitasyonu’ da uyguluyoruz. Ameliyatlar sonrasında cinsel fonksiyonların eski gücüne kavuşması için çeşitli tedavilerden yararlanıyoruz. Kısacası hedefimiz cinsel gücünüzü ve prostat sağlığınızı birlikte güçlendirmek. Bu nedenle mutlaka doktorunuzla görüşmeli, yaşadığınız sıkıntıları paylaşmalısınız. Doktorunuz durumunuzu tekrar değerlendirebilir ve gerektiğinde tedavi planınızda değişiklikler yapabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR