Dışarıdaki ilişkinin tadı evde yoksa

İlişki süresi ve sosyal çevre gibi önemli faktörler, insanların cinsel hayatında bir takım problemlere yol açabiliyor.

Cinsel sorun yaşayan birçok hastam cinsel sorunlarının organik sebeplerle oluştuğuna inanmakta güçlük çekiyor. Bunun en önemli nedeni cinsel sorunların tamamen psikolojik ve stres kaynaklı ortaya çıktığına inanılması. Bu inancın bir devamı olarak özellikle sertleşme sorunu ve cinsel isteksizlik yaşayanlar sebebi eşlerine karşı olan cinsel çekimin kaybına, cinsel uyumsuzluğa ve cinsel hayattaki tatminsizliğe veriyorlar. Hatta evlilik hayatının dışında değişik ilişkilerde deneme yapıp cinsel fonksiyonlarını bir nevi sınıyorlar.

"Neden dışarıda sorun yaşamıyorum?"

Bu denemeler sonucunda başarı veya başarısızlık olabiliyor. Ancak özellikle başarılı bir deneme söz konusu ise cinsel sorunların psikolojik veya eşe bağlı geliştiği inancı güçleniyor. Böyle bir durumda biz cinsel sorunların kaynağı olarak testosteron seviyelerinde düşüş, penis damar veya sinirlerinde yetmezlik, cinsel bölge kaslarında zayıflık gibi organik faktörleri tespit etsek bile açıklamamız yeterli gelmeyebiliyor. Genelde karşılaştığımız ortak soru şu oluyor: "Sorun organikse neden dışarıda başarılıyım da, eşimle cinsel hayatımda sorun yaşıyorum?"

Haberin Devamı


Dışarıdaki ilişkinin tadı evde yoksa

Uzun süreli ilişkilerde cinsel libidoyu tetikleyen kimyasalların salgılanması yavaşlıyor.

Nörokimyasalların beyine etkisi

Cinsel heyecan duyulması ve cinsel isteğin harekete geçmesi için beyin ve cinsel bölgenin ortak bir çalışma içinde olması gerekiyor. Uzun süreli ilişkilerde beyinde cinsel heyecan ve libidoyu tetikleyen dopamin gibi nöro-kimyasalların salgılanması yavaşlıyor. Yeni bir partner de ise bu kimyasallar tam güç salgılanıyor. Bu durum yanıltıcı bir etki yaratabiliyor. Örneğin, testosteron seviyesi düşük bir erkek düzenli ilişkisinde libido kaybı ve sertleşme zorluğu yaşarken yeni bir partner durumda tüm bu kimyasallar nedeniyle daha kolay uyarılabiliyor.

Cinsellikte başarı zamanla düşüyor

Ancak bu durum uzun vadeli bir başarı getirmiyor. Dışarıdaki ilişkilerinde başarıyı yakalayan erkek cinsel sorunların altında yatan ana organik faktörler tedavi edilmediğinde bir süre sonra bu ilişkilerinde de performans kaybı yaşamaya mahkum. Yani kısa vadede başarılı gibi gözüken performans zamanla gerçek potansiyeline iniyor.

Haberin Devamı

Önce biyoloji

Erkek cinsel fonksiyonları söz konusu olduğunda özellikle libido ve sertleşme ile ilgili sıkıntıların yüzde 70'inden fazlası organik nedenlerle oluşuyor. Performans endişesi gibi psikolojik faktörler işin içine çoğu zaman sonradan dahil oluyor. Cinsel performansı eşe, strese, psikolojiye bağlamadan evvel olayın biyolojik bir boyutu olabileceğini bilmelisiniz. Biyoloji partnere bağlı geçici bir performans yüksekliği yaratsa da esas sorun tedavi edilmedikçe cinsel sorunların devam edeceğini unutmayın.

DİĞER YENİ YAZILAR