Yetim kızların çeyiz parası SGK’dan

Haberin Devamı

Okurumuz Aylin Altınoluk, merhum babası Bağ-Kur emeklisi olduğu için yaklaşık 7 yıldır annesi ile beraber babasının aylığını aldıklarını, kendisine yaklaşık 300 TL ödeme yapıldığını, Ağustos ayında düğünü olduğunu, düğün masrafları için çeyiz parası şeklinde bir toplu para alıp alamayacağını, alabilirse ne kadar alabileceğini ve kendisinin evlenme halinde kesilecek olan aylık hissesinin annesinin aylığına eklenip eklenmeyeceğini soruyor.

Kesilen aylıklar

Okurumuzun sorularına göre öncelikle çeyiz yardımı ya da evlenme ödeneğini izah edelim. Evlenme ödeneği, anne veya babasından gelir/aylık alan kız çocuklarının evlenmeleri halinde yapılan parasal yardımıdır. Erkek çocukların böyle bir hakkı bulunmamaktadır.

Evlenme ödeneğinin miktarı SGK’dan alınmakta olan en son gelir veya aylığının 2 yıllık tutarı, yani 24 katıdır. Bu miktar peşin ve bir defada verilmektedir.

Evlenme ödeneği için kız çocuğunun başvurması gerekir. Bununla birlikte; 1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kız çocuğu 1 Ekim 2008’den sonra evlenirse bu kız çocuğuna da da aynı SSK’lıların kızları gibi çeyiz parası verilir. Bu açıklamalara göre; okurumuz Aylin Hanım 5510 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme gereği Bağ-Kur’lu kızı olsa bile evlenme ödeneğinden yararlanır.

Kendisine 300 TL ölüm aylığı aldığı için evlendiğinde 7 bin 200 TL evlenme ödeneği verilir. Aylin Hanım’ın bu ödenek için bulunduğu yerdeki SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir.

Anne veya babasından gelir/aylık alan kız çocuklarının aldıkları gelir/aylık kız çocuğun evlenmesi ve çalışmaya başlaması ile kesilir. Kız çocuğunun boşanması halinde tekrar gelir ve aylığı 2 yıl tamamlandıktan sonra bağlanmaktadır. Ayrıca; Kız çocuğu evlenme sürecinde evlenme ödeneği alırsa bu kesilen para hak sahiplerine evlenme tarihinden itibaren ikinci yılın sonunda gerçekleşecektir. Çünkü evlenme ödeneği kız çocuğuna iki yıllık gelir veya aylık peşin olarak verilmektedir.

Bu sebeple; okurumuz Aylin Hanım evlenme ödeneği alırsa kesilen hissesi 2 yıl süreyle annesine aktarılmaz. 2 yılın sonunda annesi babasının yüzde 50 hissesini alırken Aylin Hanım’ın da kesilen hissesinin eklenmesi ile yüzde 75 alacaktır. Bu durumda annesinin aylığı Aylin Hanım 300 TL aldığı için 600 TL’den 900 TL’ye yükseltilir.

Son sigortalılığınız SSK’dan ama Bağ-Kur’dan emekli olacaksınız

Soru: 21.05.1961 doğumluyum. 01.01.1985 Bağ-Kur girişliyim. 30.07.2011’e kadar toplam Bağ-Kur hizmetim 20 yıl 6 ay ve 02.06.2011 tarihinde 600 gün de askerlik borçlanması yaptım. 01.08.2011 tarihinde SSK’lı olarak işe başladım. Ben SSK’dan mı yoksa Bağ-Kur dan mı emekli olabilirim ve ne zaman emekli olabilirim? (Osman Özçelik)

Cevap: Belirtmiş olduğunuz günlere göre, bugün itibariyle 24 yıl 15 prim gününüz ve hizmetiniz var. 25 yılı doldurduğunuzda emeklilikten önceki son 7 yıl içinde Bağ-Kur daha fazla olduğu için şu anki sigortalılığınız SSK olsa bile Bağ-Kur’daki emeklilik şartlarına göre emekli olursunuz. Buna göre; 49 yaş 25 yıl şartına tabisiniz, yaş şartını doldurmuşsunuz, 2014/5. ay sonunda 25 yılı doldurarak emekli olabilirsiniz.



İş göremezlik geliri alana malullük aylığı da bağlanır mı?

Soru: 35 yaşındayım, bir fabrikada pres operatörü olarak çalışıyordum. İş kazası geçirdim ve yüzde 65 oranında iş göremezlik durumu oluştu. Bana bu iş kazasından dolayı SGK’dan iş göremezlik geliri bağlandı. SGK’ya başvurursam bana ayrıca malullük aylığı da bağlanır mı? (Ercan Şengün)

Cevap: İş kazasından dolayı bağlanan iş göremezlik geliriniz yanında yüzde 65 oranında iş göremezlik durumunuza göre 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim gününüz varsa malullük aylığı bağlanır. Ancak; iş göremezlik geliri ve malullük aylığından yüksek miktarlı olanın tamamı düşük miktarlı olanın yarısı bağlanır.

DİĞER YENİ YAZILAR