Gazete Vatan Logo

Yüzleri deprem sonrası güldü!

MEB İletişim merkezi sayesinde...

Depremle sarsılan Van’ın Erciş ilçesinde kurulan Milli Eğitim Bakanlığı İletişim merkezi sayesinde 800 kız çocuğu eğitime kazandırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın depremle sarsılan Van’ının Erciş ilçesinde 2012 yılında hayata geçirdiği ‘Alo 147’ iletişim merkezi meyvelerini verdi. Kısa adı MEBİM olan Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi, bir yıl gibi kısa bir sürede 800 kızı okullu yaptı.

Erciş’teki MEBİM 147 merkezi Türkiye’nin her yerinden gelen çağrılara 7 gün 24 saat boyunca cevap veriyor. MEB’in görevleriyle ilgili bilgi edinme, talep, öneri ve şikayet telefonlarını değerlendiren MEBİM 147, 1 yılda 952 bin 225 başvuruyu cevapladı. Hattı arayarak, “okumak istiyorum” diyen 800 kız çocuğu ise eğitime kazandırıldı.

VATAN’ın sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri en az TV, gazete, radyo gibi yayınlarla yürütülen sosyal sorumluluk projeleri kadar başarılı bir çalışmayla okuyamayan çocukları eğitime kazandırdıklarını belirtti. 2012’de yapılan vatandaş memnuniyet araştırması sonuçlarına göre, iletişim merkezinden hizmet alanların memnuniyet oranı yüzde 81 oldu.

Çalışanlar engelli

MEBİM 147 projesinde çalışanların yüzde 50’si engelli. Projede yer alan ‘vatandaş temsilcileri’nin yüzde 95’i de depremzedelerden oluşuyor. Vatandaş temsilcileri kızların aileleriyle sağlıklı iletişim kurabilmeleri için MEB tarafından görev alanlarıyla ilgili mevzuat eğitiminden geçirildi.

MEBİM’e yapılan ihbarların ilk sırasında kız çocuklarının eğitime erişimiyle ilgili sıkıntıları var. Bir yıllık sürede bin 98 kız çocuğu MEBİM’e ulaşarak okula gitmek istediği halde gönderilmediğini söyledi. Bu kızların yaklaşık yüzde 73’üne denk düşen 800 kız çocuk okula kazandırıldı. MEBİM 147’ye okullaşmak isteyen kız çocuklarıyla ilgili en çok ihbar yüzde 26 ile Güneydoğu Anadolu’dan yapıldı. İhbarları yüzde 25 ile Marmara, yüzde 19 ile Doğu Anadolu, yüzde 11 ile Akdeniz, yüzde 9 ile İç Anadolu ve yüzde 7 ile Ege izledi.

Kızlar ailelerinden gizli arıyor

Okula gitmek isteyen kız çocuklarının önemli bir bölümü MEBİM’i ebeveynlerinden gizli arıyor. Kız çocuklarının büyük bir kısmı, aradıklarının ailelerince bilinmemesini talep ediyor. Bu tip durumlarda, üçüncü bir kişi konuyu ihbar etmiş gibi başvuruyu kaydı alan yetkililer öğrencinin mağdur olmasının önüne geçiyor.

147’ye yapılan ihbarın ardından, vatandaş temsilcileri konuyu mevzuat uzmanlarına aktarıyor. Mevzuat uzmanlarım aramanın yapıldığı yere göre İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile irtibata geçiyor. Buradaki uzman ekipler en geç 72 saat içinde öğrencinin ailesine ulaşarak eğitim için ikna etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı