Gazete Vatan Logo

Varlık Fonu’na Kuleli girer mi?

Türkiye Varlık Fonu, TBMM Komisyonu’nda kabul edildi. Maliye Bakanı Ağbal’ın, “Hazine’nin, askerin tasarrufundayken tahsisi kalkmış taşınmazı Özelleştirme İdaresi programına alabiliyoruz” sözleri ise merak uyandırdı.

Varlık Fonu’na Kuleli girer mi?

Hükümetin mega projeleri, yeni yatırımları desteklemek, sermaye piyasaları ile ülkede istihdamı büyütmek ve küresel markalar yaratmak için hayata geçireceği Türkiye Varlık Fonu için geri sayım başladı. 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması hedeflenen fonla, her alanda etkinlik gösterilmesi hedefleniyor.

Türkiye Yatırım Fonu, ilk etapta Özelleştirme Fonu’ndan karşılanmak üzere 50 milyon TL tamamı ödenmiş sermaye ile kurulacak. Fonun kaynakları; Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca (ÖYK) özelleştirme kapsam ve programında bulunan fona devrine karar verilen kuruluş ile varlıklardan oluşacak. Bir başka deyişle fona aktarılacak para, özelleştirme gelirlerinden gelecek.

Her şey şeffaf olacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa teklifi ile ilgili olarak, “Bu teklifi getirirken aklınızda, planınızda, projenizde askeri tesisler var mı derseniz, asla, zinhar öyle bir şey yok” dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile bilgi veren Bakan Ağbal, Türkiye Varlık Fonu’nun hesap verebilir, şeffaf yapıda olmasını hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Naci Ağbal, fonun birinci derecede denetiminin Bakanlar Kurulu’nca, kurulacak Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi denetiminin de TBMM tarafından yapılacağını anlattı. Yasa teklifini hazırlarken iyi niyetle düşündüklerini vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

“Bu teklifi getirirken aklınızda, planınızda, projenizde askeri tesisler var mı derseniz, asla, zinhar öyle bir şey yok. Mevcut Özelleştirme Kanunu’na göre Hazine’ye ait olan askeriyenin tasarrufundaki, tahsisi kalkmış bir taşınmazı, Özelleştirme İdaresi’nin programına alabiliyoruz.”

“Boşaltılan askeri arazilerle ilgili bir planımız yok. ‘Tiyatrolar özelleştirilecek’ diye bir planımız yok” diyen Maliye Bakanı, özel bütçeli kamu idarelerinin, kendi yatırımlarını finanse etmek istediği, atıl vaziyetteki taşınmazı değerlendirmek istediği zaman bu yatırımlarını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bildireceğini ve başkanlığın bunun satışını gerçekleştireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ekonomimiz iyi durumda

TÜRKİYE Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin yurt dışında yatırım yapmasını doğru bulduklarını belirten Naci Ağbal, “Birçok ulusal yatırım fonları sadece ülke içinde değil, stratejik alanlarda ülke ihtiyaçlarını gözeterek yurt dışında da yatırım yapabiliyorlar. Önemli olan bu yatırımların denetlenebilmesi” dedi. Ağbal, komisyon üyesi milletvekillerinin eleştirilerine de cevap vererek, şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır. Ekonomimiz dengeleri itibarıyla takdire şayan durumda. Ekonomiye ilişkin uluslararası standartlar belli ve onlara uygun olarak raporlama yapıyoruz, yapacağız.”