Gazete Vatan Logo

Türk ekonomisinin pili bitiyor mu?

Finansial Times'dan ciddi uyarı

Financial Times gazetesi bugün sayfalarında "Türkiye ekonomisinin hızı kesiliyor" başlıklı bir yazıya yer verdi.


İkinci çeyrek büyüme rakamlarının düşük çıkması sonrası Türkiye ekonomisini masaya yatıran makalede görüşlerine yer verilen Mavi Jeans Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, "Her ay bir AVM'nin kapanmasını bekliyorum" dedi.


Haberde şu ifadeler yer aldı "2010 ve 2011 yıllarında yüzde 8'den daha fazla büyüyen Türkiye ekonomisi, dün açıklanan ikinci çeyrek rakamlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9 büyüdü. Bu,ciddi bir tezat. Türkiye'deki iç talep artık eskisi gibi değil. Ortadoğu'ya yaptığı ihracatta olağanüstü artış olmasaydı, ülke yılın ikinci çeyreğinde resesyona girebilirdi."

Financial Times'a göre Hindistan, Çin ve Brezilya gibi diğer gelişmekte olan ekonomiler yavaşlarken, Türkiye'nin gayrısafi yurtiçi hasılasını dolar bazında üçe katladığı son 10 yıldaki performansını devam ettirmesini beklemek mantıklı olmaz.

Gazetenin danıştığı UBS bankasından Reinhard Cluse, "Yüzde 6-8 büyüme dönemi sona erdi" demiş, ancak %4-5'lik bir büyümenin bile aynı ligdeki diğer ülkelerden daha hızlı bir büyüme olacağını vurgulamış.

Cluse geçtiğimiz 10 yıldaki başarıları, bir zamanlar adı krizle bir tutulan ülkede daha sağduyulu bir ekonomi yönetimine geçilmesine bağlıyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Bazı iktisatçılar Türkiye'nin 2000'lerdeki büyümesinin özel bir durum olduğunu, çünkü istikrarsızlıklarla geçen bundan önceki 10 yılda bastırılan talep, yatırım ve borçlanmanın siyaset ve ekonomi istikrara kavuşur kavuşmaz açığa çıktığını söylüyor.

"Bugün ise durum farklı. Pazartesi günü yayınlanan verilere göre geçen yıl %11 büyüyen inşaat sektörü, ikinci çeyrekte yalnızca %0,4 kıpırdadı.

HER AY BİR AVM KAPANIR

"Türkiye'nin önde gelen markalarından Mavi Jeans Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, her ay bir AVM'nin kapanmasını bekliyor. AVM'ler, ülkedeki büyümenin en önemli sembollerinden biri oldu."

Yavuz kendi şirketinin de Türkiye'nin "durgun bir dönemden geçmesi" olasılığına karşılık uluslararası faaliyetlerini artıracağını söylemiş.

İhracat'ta iyi haber var ama...Financial Times'a göre Türkiye için en iyi ekonomik haber, ihracat cephesinden geliyor.

İhracatın ikinci çeyrekte yıllık %20 arttığını hatırlatan gazete, ithalatın da %3,6 düşmesi sayesinde ekonominin zayıf noktalarından biri olarak görülen cari açıkta ciddi azalma olduğunu kaydediyor.

"Ancak", diyor Financial Times "Londra merkezli Capital Economics'den William Jackson'ın yaptığı hesaplara göre Türkiye yılın ilk yedi ayında ihracatındaki yükselişin %60'ını, halkın yaptırım mağduru bankalardan kaçarak altına yatırım yaptığı İran'a altın satışlarının artmasına borçlu."

Jackson'a göre altın stoklarının çoğunu İran'a satan Türkiye, yeniden altın ithalatçısı olma yolunda.

"İhracattaki patlamanın bu şekilde süreceğini sanmıyoruz," diyor Jackson, "Türkiye Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetme olanakları da sınırlı. Onlar da faizleri yüksek tutarak yabancı yatırımcıları çekmeye çalışıyor."

Financial Times, yazısının sonunda siyasi gelişmelerin ekonomiye etkisine de yer vermiş ve komşu Suriye'deki çatışmalar ile Türkiye'de PKK ile yapılan çatışmaların halkı para harcama konusunda daha temkinli yaptığını söyleyen bir oto galerisi sahibinin görüşlerine yer vermiş.

Haberin Devamı