Gazete Vatan Logo

Truvalı Helen’in altınları ağlattı!

Bakan 24 parça altın takı iade edildiğini açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Troya antik kentinden çıkarılarak yurt dışına götürüldüğü belirlenen 24 parça altın takının, ABD’deki Penn Müzesi ile yapılan işbirliği kapsamında Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı

Kültür Bakanı Günay dün basına tanıttığı nadide Truva altınlarını Türkiye’de görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi ve bir ara gözyaşlarını tutmakta güçlük çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Günay, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye topraklarının altında ve üstünde ne varsa, hepsine kıskançlıkla, ayrımsız sahip çıkmaya çalışırken, bazılarının milletin içine ayrılık tohumları serpmeye, ülkenin barışçı geleceğini bozmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarılan tarihi eserlerin tekrar ülkeye döndürülmesi konusunda güzel sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Günay, 1993- 2003 arasında 869, 2003-2007 arasında bin, 2007 Eylül ayından bu tarihe kadar da 3 bin 336 eserin Türkiye’ye iadesini sağladıklarını kaydetti. Günay, son 5 yılda getirilen eserlerin ABD, İngiltere, Avusturya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Hırvatistan ve Sırbistan’dan alındığını, yakında Bulgaristan’dan getirecekleri eserlerle sayının 4 binin üzerine çıkacağını dile getirdi.

Rusya’dakiler için talep

Türkiye’ye getirdikleri eserler arasında çok değerli olanların bulunduğunu ifade eden Günay, şöyle konuştu, ”Bu getirdiğimiz eserler de çok önemli. Bunlar Troya kökenli. Troya, Homeros’un İlyada’sında geçen, bir anlamda ’antik çağların İstanbul’u’ diyebileceğimiz bir şehir. 9 kez yıkılıp yeniden yapılmış. Bunlar, Troya’nın 2. dönemine ait olduğu söylenen eserler. Eserler, Alman arkeolog Schliemann tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış. O sırada hafirler (ilk kazıcılar) tarafından birçok eser yağmalanmış ve dünyaya çıkarılmış. Bunların bir kısmı Almanya’daydı, savaş sırasında da Rusya’ya gitmiş. Troya kazılarından çıkanların bazıları şu anda Puşkin Müzesi’nde sergileniyor. Biz onları da almak için yoğun çaba gösteriyoruz.” Bakan Günay,”Sayın Başbakan da bir antik heykeli aldı, uçağında getirdi. Bütün bu işbirliği bizim işimizi ve dünyanın kültürel gelişmesini kolaylaştırıyor.

Emek veren, tarihini, toprağını seven herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Troya Müzesi’nin projelerinin tamamlandığını, uygulama ihalesini de bu yıl dolmadan yapacaklarını dile getiren Günay, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek takıların, tamamlandıktan sonra Troya Müzesi’nde teşhir edileceğini bildirdi.

Haberin Devamı