Gazete Vatan Logo

Son dakika haberi: Irak'tan Kürtlere acil çağrı! Savaş...

son dakika haberleri peş peşe geliyor... Irak Başbakanı İbadi, Kürtlere IKBY'deki bağımsızlık referandumunun sonuçlarını iptal için çağrıda bulundu. Irak Meclisi Başbakan İbadi'ye tartışmalı Kerkük kentine asker gönderme yetkisi de verdi. Irak Genelkurmay Başkanı üst düzey askeri bir heyetle İran'a gitti.

Son dakika haberi: Irak'tan Kürtlere acil çağrı! Savaş...

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Pazartesi günü Kuzey Irak'ta gerçekleşen bağımsızlık referandumunun "iptal" edilmesini talep etti.

İbadi ayrıca petrol şehri Kerkük'ü kastederek Peşmerge'nin tartışmalı bölgelerden çekilmesi çağrısında bulundu.

IRAK'TAN İRAN'A ASKERİ HEYET

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi'nin, üst düzey bir heyetle "askeri çabaları koordine etmek üzere komşu İran'a gittiği bildirildi.
Ordudan yapılan açıklamada, Ganimi'nin askeri iş birliği ve dayanışma çabalarının koordinasyonunu sağlamak için temaslarda bulunacağı kaydedildi.

İBADİ'YE KERKÜK'E ASKER GÖNDERME YETKİSİ
Irak Meclisi Başbakan İbadi'ye tartışmalı Kerkük kentine asker gönderme yetkisi de verdi.
Başbakan İbadi, meclisin IKBY'deki gayrimeşru referandumdan dolayı düzenlediği olağanüstü oturumda yaptığı konuşmada, "Meclisin çıkardığı karar doğrultusunda Kerkük ve tartışmalı bölgelerde merkezi yönetime bağlı güçlerin kontrol sağlamasını talep ediyorum." dedi.

Haberin Devamı

'BİZE SAVAŞ İSTEYİP İSTEMEDİĞİNİZİ SÖYLEYİN'
IKBY merkezli Rudaw'ın aktardığına göre ise referandumun sonucuyla ilgili görüşme yapmayacaklarını söyleyen İbadi, "Kürt liderlere söylüyorum, bize savaş isteyip istemediğinizi söyleyin" dedi.
KERKÜK VALİSİ: IRAK ORDUSUNUN GİRİŞİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Kerkük Valisi Necmettin Kerim, Kerkük'teki güvenlik güçlerinin Irak askerlerinin bölgeye girişine izin vermeyeceğini söyledi.
Kerim, "Irak ordusunun Kerkük'e girmesine gerek yok, buna izin vermeyeceğiz. Irak ordusunun Musul, Havice ve Ramadi'de bulunduğu dönemdeki tutumunu ve IŞİD bu bölgelere girdikten sonra nasıl geri çekildiklerini biliyoruz. Biz Kerkük'teki güvenlik güçlerine güveniyoruz" ifadelerini kullandı.
YABANCI TEMSİLCİLİKLERİ KAPATMA KARARI
Irak meclisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan tüm yabancı temsilciliklerin kapatılması kararı aldı.
Meclis basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Hükümetin, IKBY'deki yabancı misyon temsilcilerini çağırıp, oradaki temsilciliklerin kapatılarak IKBY dışındaki kentlere taşınması yönündeki meclis kararını iletmesi gerekiyor." denildi.
Meclisin aldığı bir dizi kararlar kapsamında hükümete, "IKBY denetimindeki tüm sınır kapılarını kapatma ve oradan ülkeye girecek ürünleri 'kaçak mal' olarak kabul etme yetkisi" verildiği belirtililen açıklamada, Cumhurbaşkanı Fuad Masum'dan da "anayasaya uygun davranıp, ülkenin egemenliği, birlik ve beraberliğiyle toprak ve halkının selametini koruması" istendi.
Meclisin aldığı bir diğer kararda ise "Referandumda oy kullanan tüm Kürt memurlar görevlerini sürdürecek." ifadesine yer verildi.
HAVALİMANI TALEBİ REDDEDİLDİ!

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, havalimanları da dahil olmak üzere, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çift yönlü tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını bildirmişti. Irak Bölgesel Kürt yönetmi, havalimanlarının Bağdat yönetimine teslim edilmesi talebini reddetmişti.

Haberin Devamı