Gazete Vatan Logo

Prostat hastalıklarının tedavisinde robotik cerahinin avantajları nelerdir?

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, prostat hastalıklarının tedavisinde robotik cerrahinin faydalarını sizler için anlattı.

Prostat hastalıklarının tedavisinde robotik cerahinin avantajları nelerdir?

Robotik cerrahi sistemi, cerrahlarımızın büyük bir insizyon yerine bir dizi küçük insizyon kullanarak karmaşık minimal invaziv prosedürleri gerçekleştirmesini sağlar. Örneğin, geçmişte standart bir kesi gerektiren radikal bir prostatektomi, artık çok küçük bir kesi ile gerçekleştirilebilir, bu da iyileşme süresini ve hasta konforunu büyük ölçüde artırır.
Robotik cerrahinin potansiyel avantajları nelerdir?
Robotik cerrahinin hastalara birçok avantaj sunar:

• Daha az vücut travması ve ağrı,
• Daha az kan kaybı ve/veya kan nakli ihtiyacı,
• Ameliyat sonrası ağrı ve/veya rahatsızlıkta azalma,
• Daha kısa hastanede kalış süresi,
• Kontinans ve erektil fonksiyonun mükemmel bakımı.

Nasıl uygulanır?
Robotik cerrahi sistemi tarafından sağlanan 3 boyutlu stereoskopik görünüm, cerrahlara hassas cerrahi diseksiyonlar gerçekleştirirken ve belirli dokuları çıkarırken hayati anatomiyi (yani hassas sinirler ve kan damarları) daha kolay tanımlamasına olanak tanır. Robotun aletleri, cerrahlara geleneksel laparoskopik veya açık prosedür aletlerinde her zaman mevcut olmayan gelişmiş el becerisi sağlar.

Haberin Devamı

Robotik prostatektomi ile daha az postoperatif ağrı, daha az kan kaybı ve hasta için daha hızlı iyileşme olduğunu gösteriyor. Robotik prostatektomiden sonra hastalar genellikle ameliyat gününün akşamı yürür, yemek yer ve ertesi sabah kahvaltıdan sonra taburcu edilir. İdrar sondası ise 7-10 gün sonra çıkarılır ve birçok hasta kısa bir süre sonra işine döner.

Kimler için uygundur?
Normal kilolu, önceden kapsamlı abdominal cerrahi veya radyasyon tedavisi görmemiş ve prostatında daha az kanser yükü olan hastalar, robotik destekli prostat cerrahisi için uygun adaylar olarak kabul edilir. Ancak bu kriterleri karşılamayan hastalar bile lokalize prostat kanseri tedavisi için iyi seçeneklere sahiptir.

Üroloji uzmanlarından durumunuza özel bilgi alabilir, robotik prostatektomi için aday olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.