Gazete Vatan Logo

Omicron Türkiye’de var mı? Omicron varyantı aşı karşısında dirençli mi? Sağlık Bakanı ve Uğur Şahin’den yeni açıklama!

Corona virüsün şimdiye kadar en çok mutasyona uğrayan varyantı omicron varyantı endişesi tüm dünyada devam ediyor. Aşıların yeni varyanta karşı etkileri incelenme başlandı, Türkiye’nin de aralarında olduğu 70’ten fazla ülke sınırlarını kapattı. Yeni varyant omicronun duyurulmasının ardından en çok merak edilen ise bu varyantın Türkiye’de olup olmadığı ve aşıların yeni varyanta karşı etili olup olmadığı oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Biontech aşısının kurucularından Uğur Şahin merak edilen sorulara yanıt veren açıklamalar yaptı. Peki, Omicron Türkiye’de var mı? Omicron varyantı aşı karşısında dirençli mi, aşılar yeni varyanttan koruyor mu?

Omicron Türkiye’de var mı? Omicron varyantı aşı karşısında dirençli mi? Sağlık Bakanı ve Uğur Şahin’den yeni açıklama!

Dünya koronavirüs mücadelesine devam ederken, bu kez Omicron paniğiyle karşı karşıya. DSÖ'nün 'Küresel risk çok yüksek' şeklinde uyardığı Omricon varyantı hakkında açıklamalar peş peşe geliyor. En çok merak edilen ise Omicron Türkiye’de var mı? Omicron varyantı aşı karşısında dirençli mi? sorularının yanıtı oluyor. İşte detaylar…

OMİCRON VARYANTI TÜRKİYE’DE VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AKP MYK toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Omicron varyantının Türkiye’de olmadığını belirten Koca, “Bizde ağırlıklı olarak delta var” dedi.

OMİCRON VARYANTI AŞIYA KARŞI DİRENÇLİ Mİ, AŞILAR OMİCRONA KARŞI KORUTOR MU?

Almanya'da, yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısını geliştiren BioNTech şirketinin kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Omicron varyantı nedeniyle paniğe gerek olmadığını söyledi.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Mainz kentinde düzenlenen 25. Aydın Doğan Vakfı Ödül Töreni öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Omicron varyantı hakkında iki hafta sonra genel verileri topladıktan sonra kesin bir sonuca varabileceklerine dikkati çeken Uğur Şahin, "Yeni Omicron varyant nedeniyle herhangi bir korku duymaya gerek yok. Paniğe gerek yok. Varyantın çok farklı mutasyonları olduğunu biliyoruz. Aşının bu varyanta daha az etki sağladığını ama ağır hastalıktan da koruduğunu biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"OMICRON'DAN BAĞIMSIZ ÜÇÜNCÜ DOZU TAVSİYE EDİYORUZ"

Aşının iki düzeyde koruma sağladığını ifade eden Şahin, ilkinin antikor ikincisinin de t-hücreleri denilen bağışıklık hücreleri olduğunu belirterek, "Aşı, ağır hastalık seyrine karşı koruma sağlıyor. Ağır hastalık seyrine de koruma sağladığı için bir güven sağlıyor. Üçüncü doz aşı olduktan sonra oldukça iyi bir korumanın sağlandığına eminiz" diye konuştu.

Almanya'da aşı olmayanların oranının yetişkinler arasında yüzde 15-20 arasında seyrediyor olmasından dolayı salgının üstesinden gelinemediğini anlatan Uğur Şahin, "Bulaşma oranı ve hastalık vaka sayısı, aşı olmayanlar arasında artış gösterdi. Vaka sayıları aşı olmayanlar arasında aşı olanlara kıyaslandığında 8 kat daha fazla. Aşı oranıyla kıyaslandığında yoğun bakıma alınma oranı da 8 kat daha fazla. Hatırlatma dozu gerekli. Özelikle belli bir yaş grubu için. Genel olarak nüfusun tamamı için 3. dozun gerekli olduğunu söylüyoruz. 20 kat daha koruma sağlıyor. Üçüncü doz ile yüzde 97 koruma sağlanıyor. Omicron'dan bağımsız olarak üçüncü dozu en kısa zamanda olmayı tavsiye ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Öte yandan İsrailli yetkililer son 6 ay içinde iki doz corona virüsü aşısı olanların Omicron varyantına karşı korunduğunu duyurdu.

Şu ana kadar dört Omicron varyantı tespit edilen ülkenin Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, “Son 6 ayda iki doz aşı olan ya da üçüncü doz aşı olanlar Omicron varyantına karşı korunuyor. Önümüzdeki günlerde aşının bu varyanta karşı korumaetkisi ile ilgili daha doğru bilgiye ulaşacağız fakat umutluyuz. İlk belirlemelere göre iki doz aşının  ya da üçüncü doz aşının bu varyanta karşı koruma sağladığını görüyoruz” dedi.